Skip to content

Knuffel je hormonen

18 oktober 2021

Liever geen hormoonpillen maar de natuurlijke weg?

Op wereldmenopauze dag staan we stil bij de vele vrouwen die overgangsklachten hebben. En wordt er aandacht geschonken aan de risico’s op ziektes en klachten die de overgang met zich mee kan brengen.

Isa Hoes: “Ik slik nu sinds drie jaar een hormoonpil. Wonderbaarlijk hoe snel een aantal van mijn klachten al na drie weken verdwenen, zoals opvliegers, nachtzweten, een kort lontje. Die enorme hormonale schommeling werd iets rustiger.”1

Heel goed natuurlijk, dat er hormonale medicatie is die wat rust in je lijf en brein terug kunnen laten keren. Maar……wie weet wil je eerst voeding en leefstijl overwegen? Omdat je daarmee in de kern aan je gezondheid werkt. En bovendien ook weer minder risico’s hebt?

“De anticonceptiepil is allesbehalve geschikt om de overgang mee door te komen”, vindt gynaecoloog Barbara Havenith. “De hormonen in de orale anticonceptiepil zijn vele malen sterker dan de lichaamseigen hormonen estradiol en progesteron. Ook de kans op borstkanker neemt toe als je langer de pil slikt. Hormonale anticonceptie wordt zelfs afgeraden aan vrouwen die een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en hartproblemen hebben. We hebben het dan niet alleen over de pil, maar ook over de prikpil en de anticonceptiepleister.” Lees verder via deze link.

Wist je dit over voeding en leefstijl?

1) Bij hormonale klachten is er zelden slechts één oorzaak. Vaak is het niet duidelijk wat de kip of het ei is. Daarom om is een zo breed mogelijke aanpak via voeding en leefstijl belangrijk. Overgewicht bijvoorbeeld ontregelt je oestrogeen hormoonbalans. Vaak ontstaat er (ook in de overgang) oestrogeendominantie. En dat is dan weer de mede oorzaak van heel veel hormonale klachten. Maar… Ontregelingen door stressschildklierproblemen, slaapproblemen of een chronische verhoogde aanmaak van insuline kunnen op hun beurt ook weer overgewicht veroorzaken! En zo weer meer menopausale klachten.Met de oorzaak aan de slag gaan kan dus wel eens veel effectiever zijn dan het symptoom de kop in drukken. 

2) Dat een gezond gewicht en voldoende spiermassa de risicofactoren van de overgang (hart-en vaatziekten, osteoporose, overgewicht, dementie, cognitieve achteruitgang etc) en overgangsklachten (als opvliegers, stemmingswisselingen, slaapproblemen) kunnen verlagen. 2 Hormoonvervangende therapie is daarom niet de eerste/beste optie om menopausale klachten aan te pakken. 3 Bovendien is aankomen in gewicht door hormoonpillen weer één van de veroorzakers van overgewicht. En dus meer klachten.

3) Het mooiste nieuws is misschien wel dat een gezond voedingspatroon i.c.m een gezonde leefstijl werkt! Des te gezonder deze zijn, des te groter de gezondheidswinst en verlaging van de risico’s. 4 En nog mooier is het misschien wel dat gezonde voeding (ruim voldoende groente en fruit, Omega 3, vitamine E, antioxidanten, vezels, volwaardig & onbewerkt voedsel, minder dierlijk eiwit*) zo lekker kan zijn! Wist je dat het Mediterrane voedingspatroon als zeer effectief wordt gezien voor een gezond gewicht, een gezonde bloedsuikerspiegel en een gezond hart-en vaatsysteem?  5 Dé klachten waar menige vrouw in de menopauze mee te maken krijgt. 

Ik zou dus zeggen: Knuffel je hormonen, elke dag. Ga fluitend voor ze de keuken in en zet ze de lekkerste hapjes voor. Voor je beste vrienden zet je toch ook het lekkerste en het beste eten op tafel?

Knuffel-hormonen-rineke-dijkinga-2

Nog even over eiwit

Beschik je wel over de grondstoffen?

Zoals iedereen wel snapt dat een auto niet rijd zonder benzine, motorolie en koelvloeistof, zo logisch is het ook te snappen dat geslachtshormonen niet adequaat aangemaakt kunnen worden zonder de juiste grondstoffen (cholesterol en eiwit. Zie plaatje hiernaast) + alle co-factoren in de vorm van vitamines, mineralen en sporenelementen. Deze moeten allemaal geleverd worden door een gezond, onbewerkt, en gevarieerd voedingspatroon.

Het is goed om te weten dat je als vegetarier en veganist een resp. 25 en 30% hogere eiwitbehoefte bent dan iemand die ook af en toe dierlijke eiwitten eet. Zie mijn artikel ‘Veganisme, de voordelen en valkuilen’.

Knuffel-hormonen-rineke-dijkinga-3
Chronische stress, chronische ontstekingen maar ook chronisch verhoogde insulineniveaus zijn een oorzaak van veel hormonale klachten en klachten van het brein. Zie mijn boeken ‘Alles draait om je Hormonen” en “Je Brein Vitaal”.

NB: er zijn uiteraard veel meer voedingsbronnen dan een ei om cholesterol en eiwitten te eten.

Ik zou het fantastisch vinden als je na het lezen van mijn boek of magazine je hormonen veel beter ‘begrijpt’ en ze (h)erkent als je grootste vrienden. En dat je het een plezier vindt om ze in de watten te leggen. Voor goede vrienden gaan we vaak fluitend de keuken in om ze iets heerlijks voor te schotelen. Zo hoop ik dat jij en je hormonen ook goede vrienden worden en dat je ze dagelijks iets lekkers en gezonds gaat voorschotelen: échte en eerlijke voeding. 

Dit wens ik iedereen, of je nu gezond oud wilt worden, hormonale klachten in goede banen wilt leiden of aanstaande vader of moeder bent. Daarom hebben we deze aanbiedingen voor je. Om van alles over je hormonen en brein te weten te komen en je van (h)eerlijke inspiratie te voorzien. 

Knuffel-hormonen-rineke-dijkinga-4
Knuffel-hormonen-rineke-dijkinga-5

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a