Kari's crackers: hart voor crackers & de mens die ze bakt

18 maart 2022

Toen ik binnenkwam bij Kari’s Crackers had ik direct het gevoel: “wat een gezellige, warme blije en enthousiaste mensen hier”. En dat was ook zo. Niet voor niets zeggen ze: “Onze onderneming neemt geen mensen aan om crackers te bakken, maar bakt crackers om mensen aan te kunnen nemen”. En dat kunnen ze!

Hun visie & mijn visie

Ik ben dol op crackers. Niet voor niks staan er in al mijn boeken zoveel recepten om ook thuis crackers te kunnen bakken. Zelf bracht ik onder het merk PUUR Rineke jaren geleden ook een eigen ‘Krekker” op de markt (nog steeds te koop in sommige natuurwinkels) De productvisie van Kari’s crackers spreekt mij natuurlijk erg aan: Biologisch, handgemaakt, bomvol pure ingrediënten en met rond de 40% zaden! Prachtig voedzaam dus en met MEEL in plaats van bloem. Yes! Ze bestaan echt: bedrijven die niet met geraffineerde producten werken maar met écht voedsel waarin de voedingsstoffen bewaard zijn gebleven. En door de hoeveelheid zaden en oude granen bevatten hun crackers een mooie hoeveelheid eiwitten: tussen de 16 en 19 gram. 

Ik ben gek op etiketten lezen. Dus mijn hart maakt altijd een sprongetje als ik kant-en-klare-producten zie met zo weinig suikers of loze ingrediënten erin!  "What you see is what you get." Blij ook dat ze niet voor tarwe kiezen maar voor ouden granen of pseudogranen. De enorme overmaat aan tarwe in ons voedingspatroon, ook de meeste crackers zijn immers van tarwe gemaakt, is moeilijk uit te bannen als je veel kant-en-klare producten eet. Ook voor je darmbacteriën is het fantastisch als je meer variatie eet. Lees verder in mijn blog 'de divertarier' of 'Goed gastheer zijn'.

Ambachtelijkheid

Voor mij blijft het altijd een feestje om ambachtelijke productieprocessen te zien. En om te zien dat ‘vele handen’ het werk leuk, gezellig en zinvol maken. Altijd hoopvol voor iedereen die iets wil starten: ook zij zijn, net als wanneer ik een product ontwikkel, gewoon in hun eigen keuken begonnen. En hebben vervolgens gedacht: “Die Noorse crackers van Kari, die smaken naar meer! Daar zou de rest van Nederland ook van moeten kunnen genieten”. En dat is ze al mooi gelukt: ze zijn inmiddels in alle Odin en Ekoplaza winkels te verkrijgen.

Van dichtbij

En ik deel nog een passie en visie met de mensen van Kari’s crackers: dat wat je dichtbij kunt laten telen haal je niet van ver. Daar waar mogelijk komen de granen uit Salland. Je eigen economie versterken, op voedselkilometers besparen en oude graanrassen koesteren en tot eindproduct verwerken: ook dat past natuurlijk helemaal in hun maatschappelijk verantwoorde bedrijfscultuur. Ik voelde me er als een vis in het water.

Lokale helden

Gewapend met een heerlijk zakje Fonio crackers in de auto gestapt: Een Afrikaans, en geen lokaal product, maar wel eentje met een prachtig verhaal erachter. Zie deze blog erover. Ik ga op pad naar mijn tweede lokale held* van die dag. Onderweg  een paar crackers opgeknabbeld. Net zoals alle Kari Crackers: superlekker. Wat een bite! Beetje bros bijna. Maar voor ik in de auto stapte heb ik nog even een mooie actie voor al mijn nieuwsbrieflezers kunnen regelen met Patrick en Jeroen: een mooie korting van 20% op je bestelling met code KARI&RINEKE (geldig tot 15-04-2022). Leuk en lekker voor Pasen. Of om als smakelijk cadeautje weg te geven. Vooral hun proefpakket vind ik leuk om cadeau te geven. Waarom geven we eigenlijk niet veel vaker iets cadeau wat lekker & gezond is? En waarmee we ook nog eens lokale helden zoals Kari's crackers een steuntje in de rug geven? 

*In mijn nieuwsbrief van april zal ik je over hem vertellen. En wat hij voor lekkers maakt.

Bestel hier je Kari's crackers met 20% korting. Vergeet je kortingscode niet!