Hulptroepen gezocht op Heerlijk Westerwolds Land

21 maart 2023

Seizoen 2023

Een nieuw seizoen voor de deur op Heerlijk Westerwolds Land. Heerlijk! Wij hebben er weer zin in. Woensdag 12 april gaan we weer starten met de 1ste vrijwilligers dag van het seizoen. Wie weet ken je nog andere mensen die ook graag een handje willen helpen. Wij zoeken vrijwilligers met 'groene-' en/of 'keukenvingers'.

Heerlijk Westerwolds Land is een akkerbouwperceel middenin de prachtige gemeente Westerwolde (Sellingen) waar het lijkt alsof de tijd een beetje heeft stilgestaan. Bij dit non-profit pilotproject gaat het niet om 'opbrengst per hectare' maar om 'waarde per hectare': voor de bodem, dieren, consumenten, boeren en de aarde. Daarom hebben wij het ook 'een project voor bijen, bodem, boeren en jouw bord' genoemd. Met ons land zijn wij ook een van de deelnemers aan het pilotproject Agroforestry van de WUR dat klimaatbestendigheid van de landbouw en verhoging van de biodiversiteit tot doel heeft. Lees verder op Heerlijk Westerwolds Land.

Gezondheidswaarde per hectare
Gezondheid begint primair bij de bodem waarop ons voedsel groeit.  De verdienste van Jan Dommerholt en Rineke Dijkinga is het aanreiken van kennis, educatie, het ontwikkelen van hoogwaardige eindproducten/recepten en deze lokaal zien af te zetten. Een ander belangrijk doel is de betrokkenheid tussen de consument en zijn/haar voedsel vergroten. Daarom dragen wij onze kennis ook graag over aan de vrijwilligers die ons helpen. 

Seizoen 2023


Voor ieder wat wils

We maken een onderverdeling in de vele taken op het land. Dan kan iedereen kiezen waar hij/zij de meest affiniteit mee heeft. Zo zou het mooi zijn als deze taken door iemand (of een paar mensen worden ingevuld):

 • Team Onderhoud houtwallen (het beheer van de houtwallen vergt ook steeds meer tijd. Denk aan het onkruidvrij houden, opbinden en snoeien van de struiken en het maaien van de paden)
 • Team Onderhoud moestuin & bloemenheuvel + permacultuur pluktuin voor het huis (zaaien, planten, onkruid wieden etc)
 • Team oogsten (plukken, verzamelen, uitsorteren etc)
 • Team verwerking (wassen, snijden, klaarmaken voor verwerking en de uiteindelijke verwerking. Dit kan wecken, pickelen, fermenteren, drogen of invriezen zijn) We hebben een spoelkeuken op het land staan waar je aan de slag kunt.
 • Team inpakken. Alle gedroogde zaden/kruiden doen we weer in kleine zakjes om weg te geven (gratis of bij een aankoop) Op de zakjes plakken we dan stickertjes. Ook willen we kleine plantjes gaan verkopen in potjes met aarde. Ook dat zal dan een van de taken zijn.
 • Team gastheer/gastvrouw. Zo zijn we bijvoorbeeld met de Pinksterroute Sellingen geopend voor publiek. Als je als vrijwilliger bij dit soort dagen aanwezig wil zijn voor mini-rondleidingen over het land dan zou dat heel fijn zijn.

Het mag duidelijk zijn dat we niet altijd zullen oogsten en verwerken. (Uiteraard kun je die dagen wel andere dingen oppakken) En dat die dagen ook niet altijd vaststaan. Het is immers erg afhankelijk van het weer.

Wil je vrijwilliger worden? Stuur je dan even een mailtje naar info@rinekedijkinga.nl? Laat je dan ook weten met welke (of meerdere) van bovenstaande taken jij je het liefst bezighoudt? Dan nemen we even contact met je op.

Praktische info

 • Waar? Heerlijk Westerwolds Land is gelegen aan de Borgerschapenweg 8 in Sellingen
 • Wanneer? Iedere woensdag vanaf 12 april 2023 tot eind oktober
 • Tijden? We starten 's ochtends om 9.00 uur met koffie thee en wat lekkers en gaan door tot 16.30 uur. Uiteraard kun je later aanschuiven of eerder weggaan.
 • Lunch: Blijf je de hele dag? Dan serveren we om 12.30 een voedzame eenvoudige lunch in de buitenkeuken op Heerlijk Westerwolds Land. Het zou mooi zijn als 1 of 2 vrijwilligers uit de groep zich opwerpen om deze lunch te maken.
 • Datumprikker: we werken met een datumprikker systeem om te weten wie er elke woensdag wel of niet aanwezig zijn.
 • Begeleiding: Jan en Rineke zijn de hele dag zelf aanwezig. Zij zullen zoveel mogelijk kennis overdragen aan jou zodat jij ook in jouw omgeving weer aan de slag kunt met de opgedane kennis en ervaring
 • In natura: de permacultuur kent een basisregel dat je 'deelt van de overvloed'. Het is dan ook onze gewoonte dat alle vrijwilligers aan het eind van de dag een deel van de oogst mee naar huis krijgen.

Een kleine greep uit de producten die we met onze vrijwilligers verwerken op Heerlijk Westerwolds Land

We verzamelen heel veel zaden. Deze kunnen we weer weggeven of ruilen voor andere zaden. Zo kunnen we met ons allen een mooie bijdrage leveren aan biodiversiteit. Op de foto zie je de zaden van schorseneren. Een bijna vergeten groente, armeluisvoedsel, met fantastische eigenschappen voor onze darmgezondheid.

In de houtwallen staan vele rozenbottels. Deze oogsten we met ons allen en verwerken we tot jam zonder suiker. Zo hebben we in de koude maanden dan een heerlijke en gezonde vitamine C bron. 

In de houtwallen staat ook een overmaat aan klein rood fruit. Een groot deel ervan verwerken we tot fruitleer. Dit fruitleer kun je eindeloos bewaren zodat je altijd een gezonde versnapering 

Dus als je je handen uit de mouwen wilt steken als vrijwilliger op woensdag.......we verwelkomen je graag. Stuur je een mail naar ons als je interesse hebt? Dat kan naar info@rinekedijkinga.nl. 

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.