Skip to content

Goodbye Social Media

29 januari 2022

Mijn afscheidsbrief op Social Media

Beste allemaal,

Dit is voorlopig mijn laatste bericht* op de Social Media platforms Facebook, Instagram en LinkedIn. Ik heb zojuist ook de apps van mijn telefoon verwijderd. In deze blog eerder deze maand had ik al aangekondigd dat ik ernaar streefde ‘off grid’ te gaan wat betreft Social Media. Ik word alleen zo blij van het delen van mooie informatie, recepten en ideeën. Maar niet meer van deze platforms. Daarom ben ik op zoek gegaan naar anderen manieren. En die heb ik gevonden. Zie onderaan dit artikel. Ik leg graag  uit waarom ik tot deze keuze ben gekomen. En wil ik iedereen uit de grond van mijn hart bedanken voor al jullie reacties, het delen en de support van de afgelopen jaren! DANK!!

*En hoezeer ik ook graag weggebleven was van Social Media, in mei 2023 ben ik toch weer teruggekeerd op LinkedIn: mijn liefde voor de Aarde en alles wat leeft, heeft het gewonnen van mijn gevoel van onbehagen ten aanzien van deze platforms. Daarom post ik sindsdien weer regelmatig iets over zaken die de gezondheid van mens en aarde ten goede komen. Mijn dagelijkse ‘wetenswaardigheden’ blijf ik posten op Quoadari.

Nederland is weer open

Ik schreef dit bericht op de dag dat ‘Nederland weer open mocht’. Na nogmaals een Lock down die menigeen in zijn emoties, financiën, gezondheid, relaties, waarden en normen etc. enorm heeft geraakt. En ik moet zeggen: ik ben superblij voor de bedrijven die weer open mogen. Echt! En ook superblij voor de mensen die met hun QR-code weer wat vrijheid krijgen. 

Maar wat mij gewoon niet meer loslaat: hoe zou het gelopen zijn als de nieuwszenders, kranten en Social media de afgelopen 2 jaar meerdere kanten van het verhaal hadden laten horen en zien? En niet steeds hetzelfde narratief van de overheid en het OMT als enige hadden gecommuniceerd: Vaccinatie, vaccinatie, vaccinatie. En/of als ze niet regelmatig de boodschappen en zorgen van bekwame, analytische, kritische deskundigen de afgelopen 2 jaar op zwart hadden gezet? En de polarisatie niet zo in de hand hadden gewerkt?

Wat het met me deed, een beetje ‘off grid’

Ik heb de maand januari geprobeerd ‘een beetje off grid’ te gaan. Maar dat werkt niet. Elke keer als ik iets post voelt het toch alsof ik het beleid van deze giganten o.k. vindt. En dat vind ik dus niet! Na het kijken van het programma Digitale Detox werd dat gevoel nog sterker. En na deze Nieuwsuur uitzending over Facebook en hun algoritmes besefte ik nog meer: dit wil ik niet langer. De speelbal zijn van Big Tech die onze privacy tot verdienmodel hebben gemaakt. En jazeker, ik besef ook dat er ongelooflijk veel mooie en inspirerende kanten aan Social Media zitten die ik nu zal missen.

Maar…..wat ik ook bij mezelf merkte: wat een ruimte, opluchting en positiviteit door veel minder op Social Media te zitten. En vooral ook: veel meer focus, zingeving en plezier. Voor mij is er veel meer ruimte om me op de positieve dingen van het leven te focussen: elke dag iets doen om bij te dragen aan een zinvollere, mooiere wereld. Alsof ik in een positievere spiraal ben terecht gekomen die mijn creativiteit weer helemaal laat opbloeien. De negatieve deken die Social media regelmatig over me heen gooit, kan me soms helemaal uit mijn evenwicht brengen. En me een beetje ‘doodslaan’. Bovendien, en dat vind ik nog wel het ergste: uiteindelijk ga ik zelf ook meedoen aan alle polarisatie door ’tegengeluiden’ te posten ten opzichte van de mainstream berichten. En ook minder geweldloos communiceren omdat het voelt alsof dat in het ‘woud van de niet-geweldloze-communicatie’ de enige manier lijkt. En dat wil ik niet.

Maar delen blijf ik! Met graagte, passie en plezier. Op onderstaande manieren:

Social-media-rineke-dijkinga-2

1. Via het platform Quodari. 

Ik zal er zeer regelmatig een berichtje/recept/filmpje op posten. En weet je wat zo leuk is? Op het moment dat ik dit bericht klaar had kwam dit persbericht binnen: dat ze de Privacy Prijs 2022 hadden gewonnen:” Naar de mening van de jury is Quodari een geslaagde poging om een alternatief te bieden voor de bestaande social media-platforms, waarbij privacy voorop staat en gebruikers hun data echt in eigen hand houden. Gebruikers voor wie privacy voorop staat, hebben met Quodari een eerlijk alternatief voor BigTech

Social-media-rineke-dijkinga-3

Via mijn profiel op Quodari kun je snel zien wat ik te delen heb: leuke prive berichtjes, weetjes, mooie artikelen of initiatieven van andere bedrijven/media, over Heerlijk Westerwolds Land etc. Zie foto hierboven. Klik ook op deze link om te zien wat ik al gepost heb. Je kunt via deze link alles volgen wat ik post. Dat kan door een connectie met me te maken. Maar vanaf februari 2022 is het ook mogelijk om me zonder te connecten te volgen.

Wil je zelf een profiel aanmaken? Het is eenvoudig en laagdrempelig (vind ik) Of je nu prive of zakelijk iets wilt delen. Zie Quodari.com

2. Via het inspiratieplatform Maatschappij Wij

Sinds januari ben ik ambassadeur van Maatschappij Wij. Een inspiratieplatform waar ik me erg bij thuis voel. Met grote regelmaat zal ik mooie artikelen van hen plaatsen op Quodari en in mijn nieuwsbrief. En maatschappij Wij zal weer artikelen van en over mij plaatsen. Een mooie kruisbestuiving dus wat betreft inspiratie- en kennisuitwisseling.

Zie ook dit eerste artikel over mij: “Onbewust even we ons zelf chronisch ziek”

Social-media-rineke-dijkinga-4

Via mijn website, nieuwsbrief, filmpjes, podcasts en boeken

Social-media-rineke-dijkinga-5

De boeken lijken bijna ‘Evergreens’: het eerste boek verscheen in 2010. Het laatste in 2021. Nog dagelijks worden er evenveel boeken verkocht als in 2010. In alle boeken is kennis + heerlijke recepten de rode draad.

Social-media-rineke-dijkinga-6

Zie de Weetjes op deze website over allerlei onderwerpen. Voer je zoekterm in bij de zoekknop rechtsboven. Alle Weetjes zijn erop gericht dat je meer kennis krijgt over gezondheid. En wat wellicht nog belangrijker is: hoe kun je er praktisch mee aan de slag?

Social-media-rineke-dijkinga-7

Recepten met hart voor de gezondheid van mens in relatie tot onze omgeving. Zoals deze (h)eerlijke Valentijnshartjes van Westerwoldse 2 granen meelmix met onkruidpesto.

Meestal geïnspireerd door onze belevenissen op Heerlijk Westerwolds Land.

Social-media-rineke-dijkinga-8

“Mooi Eten” heeft de wens om mensen enthousiast te maken om aan de slag te gaan met de kracht & pracht van voeding. Met passie voor de gezondheid van alles wat in en op de aarde leeft. Lokale producten en mooie, duurzame lokale initiatieven verdienen een podium. En dat geven we ze graag in Mooi Eten.

Social-media-rineke-dijkinga-9

Met regelmaat wordt Rineke gevraagd voor een podcast, filmpje of interview. Die delen we uiteraard ook graag. Bovenstaande foto komt uit het filmpje voor de Stichting Zuur Base kennis. Via deze link kun je het filmpje (inclusief leuke Valentijnsactie) bekijken.

Social-media-rineke-dijkinga-10

En natuurlijk blijft het leuk om af en toe iets te delen van wat we meemaken. Zoals bijvoorbeeld een wandeling waarin we deze ‘boomgrot’ tegenkwamen.

NIEUWSBRIEF

En alle bovenstaande zaken blijf ik delen via mijn nieuwsbrief. Je kunt je simpel aanmelden en ook simpel weer afmelden. Klik hier om je aan te melden.

Mooi he? Deze paardenbloem pluisjes. Ik las ergens dat het symbool staat voor de vervulling van wensen en het uitkomen van dromen. En wat heb ik nog een dromen en wensen die ik graag wil delen met de wereld. Dus wordt vervolgd….via bovenstaande kanalen.

Social-media-rineke-dijkinga-11

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a