Kies voor voedsel dat ons leven en levendigheid kan geven.
Vanuit mijn visie als VoedingsECOIST, wil ik graag iets zeggen over de landelijke Pesticide Vrij-dag. Ik hoop dat het een van de laatste “pesticide vrij-dagen” was: omdat we hebben begrepen dat voedsel ons leven, levendigheid, vitaliteit en veerkracht moet bieden. Bestrijdingsmiddelen op voedsel, die het leven ontnemen aan micro-organismen, onkruiden of plaagdieren, kunnen onmogelijk onze gezondheid en levenskwaliteit/welzijn bevorderen. “Wij zijn immers niet alleen wat we eten, maar ook wat ons eten heeft gegeten.”
Zou niet elke consument, elke boer/teler voedsel willen eten of produceren dat het leven ondersteunt en respecteert? Dat bovendien onze bodem, ons water en onze luchtkwaliteit gezond houdt in plaats van ondermijnt? En dat bij de beleidskeuzes het voorzorgsprincipe in acht wordt genomen?
Eén van de sleutels ligt in bodemgezondheid en de keuze voor diversiteit én vitale, robuuste gewassen. Het gros van ons eten komt uit een ‘uitgeputte’ bodem die uitgeputte planten (en vervolgens mensen) geeft. Uitgeputte/zieke planten kunnen enkel overleven als we kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken. Met alle gevolgen van dien voor onze gezondheid.
Het telen zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen zal tijd vergen; net zoals een zieke patiënt niet van het ene op het andere moment van het infuus gehaald kan worden, kunnen de bodem en gewassen niet ineens zonder deze middelen. Echter, als overheid, boeren/telers en consumenten bereid zijn om welzijn en gezondheid weer op nummer één te zetten, ben ik ervan overtuigd dat we hierin zullen slagen.
** op de foto zie je onze rogge, een gewas dat in de vergetelheid is geraakt maar het heel goed doet op arme bodems, zonder kunstmest, zonder bestrijdingsmiddelen. Zouden we weer vaker oergranen eten, dan zou dat ook een mooie stap voorwaarts zijn wat betreft minder bestrijdingsmiddelen.
Wat kun je zelf doen?
Overal in onze omgeving giftige stoffen aangetroffen: in voedsel, in huisstof, in urine en ontlasting, in de bodem, planten in de tuin, het park en in het (drink)water. (NB: dit is zeker niet alleen afkomstig uit de landbouw, de industrie, het verkeer en de farmacie doen zeker zo’n grotere duit in het zakje) Zo’n 7700 mensen hebben de petitie ‘gifvrij’ getekend. Dat lijkt me geen aantal om de politiek en de bedrijven in actie te krijgen voor minder pesticiden. Zullen we daarom zelf elke dag een stap zetten?
Mijn 10 voedingstips voor je brein en hormonen voor deze dag (en hopelijk die van de rest van je leven) Mooi voor jou, mooi voor de boer, mooi voor de planeet:
ALGEMEEN
- Koop zoveel mogelijk onbespoten en/of biologisch voedsel. Zie mijn artikelen “Goedkoop was nog nooit zo duurkoop”, “Bestrijdingsmiddelen en jouw darmgezondheid” en mijn artikel “Hormoonverstorende stoffen” over de vele consequenties van bestrijdingsmiddelen ten aanzien van onze gezondheid.
- Pak de regie en autonomie over je etensbord deel terug door zelf in je vensterbank, moestuinbak op je balkon, een stukje tuin een deel van je voedsel zelf te verbouwen. Je zult versteld staan hoeveel je zelf kunt gifvrij kunt telen.
- Kies zoveel mogelijk voor voedsel uit eigen land. Veel, van de hier verboden, bestrijdingsmiddelen krijgen we via het buitenland weer op ons bord.
- Als je niet voor onbespoten/biologisch voedsel kiest, kies dan in elk geval voor voeding met minder bestrijdingsmiddelen (zie foto’s hieronder) Ook daar zie je wederom dat eten uit ‘Verweggistan’ slechter scoort.
- “Slik niet alles”: noch letterlijk wat je in je mond stopt, noch figuurlijk. Breng waar je maar kunt het voorzorgsprincipe ter sprake: het feit dat de grote hoeveelheden chemische stoffen in onze omgeving en ons voedsel ‘normaal’ zijn geworden en ‘niet schadelijk zouden zijn voor de gezondheid.’ is niet bewezen. Hoe zouden stoffen die het leven aan bodem-microorganismen, planten en insecten ontnemen, ons gezond, levend en laat staan levendig moeten houden? Een mooier bewijs van voedselvitaliteit is volgens mij de komkommerproef (zie foto hieronder): vitaal voedsel is bedoeld om zijn vitaliteit over te dragen op degene die het eet.
- Ga op scharrel voor ‘mooi eten’ buiten de supermarkt om: veel (kleinere) regeneratieve boeren en telers in Nederland zijn (ook zonder het groene SKAL-logo) goed bezig! Koop je rechtstreeks bij hen, dan ondersteun je deze boeren niet alleen financieel maar ook moreel.
SPECIFIEK
- Kies voor volwaardig voedsel met volop vezels en voedingsstoffen: Je darmen en lever zijn je vitale organen om onbruikbare/chemische stoffen af te breken. Goed Gastheer zijn voor hen betekent een betere ontgifting van chemische stoffen.
- Wordt divertariër, fijn voor je gezondheid en een goede manier om de risico’s te spreiden. Het ene voedingsmiddel bevat nu eenmaal meer residuen dan het andere.
- Kies elke dag voor groen, chlorofylrijk voedsel: dit kan veel toxische stoffen binden.
- Zie verder mijn uitgebreide artikel over “Hormoon verstorende stoffen” met heel veel tips om ze te mijden/te kunnen ontgiften.


