Doe je mee met DOEN?

29 december 2022

Kruidenwandel met Rineke Dijkinga en Jan Dommerholt in Noorderland / 2005

Copyright Noorderland editie 1/2005. Foto Andries de La Lande Cremer

2023 is het jaar waarin ik 60 hoop te worden, ik mijn 42e werkjaar inga, ik 20 jaar geleden de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde afrondde en begon met mijn praktijk, trainingen, (wandel)lezingen en cursussen. Naarmate de jaren verstreken, ging ik steeds meer schrijven; voor vakbladen, magazines, mijn eigen boeken/bookazines en allerlei platforms.

Toevallig kwam ik vorige week dit artikel tegen uit 2005. Het werd gemaakt voor de allereerste editie van het lifestyle magazine Noorderland, waarin ik samen met Jan (die uiteindelijk mijn echtgenoot werd) excursies gaf in de natuur: over wat planten, kruiden, bomen en eerlijk voedsel allemaal voor je gezondheid kunnen doen. “Gezondheid met volle teugen” noemde ik het hier. Het voelde heel bijzonder om het terug te lezen en te merken dat ik sinds 2003, toen ik afstudeerde, gelukkig nog steeds dezelfde passie heb:

  • Kleinschalige, rustige, idyllische landschappen waar eten en natuur in elkaar op lijken te gaan is iets wat mij erg gelukkig maakt. Voor mij is het ook dé grote inspiratiebron.
  • Eten uit de eigen omgeving. Sinds 2003 kregen de deelnemers tijdens de lunch al zoveel mogelijk eten uit onze eigen omgeving voorgeschoteld.
  • Eten dat jouw gezondheid en die van de aarde een dienst bewijst. En een streling is voor je smaakpapillen.

Ha ha, dit verhaal heb ik sinds 2003 aan iedereen verteld die het maar horen wilde:-)

Tel je zegeningen?

Als ik de balans opmaak van de afgelopen 20 jaar ben ik blij dat ik zovelen heb mogen inspireren. Dat ik zoveel heb mogen schrijven en er over mijn missie geschreven is. Dat we ruim 300.000 boeken heb verkocht zodat we Heerlijk Westerwolds Land konden kopen. Dé plek voor mij waar het landschap, de rijkdom van de natuur, MOOI-eten én onze gezondheid in woord en daad samenkomen. Ik voel me dankbaar mens. Maar mijn zegeningen tellen? Nee, zover is het nog lang niet. Ik ben blij wat ik de afgelopen 20 jaar heb mogen doen voor de gezondheid van mens en aarde. Maar ondanks alle inspanningen (en van heel veel andere organisaties en partijen!) is (h)eerlijk, biologisch, betaalbaar en lokaal voedsel met ingrediënten die een bijdrage leve­ren aan je eigen gezondheid en die van de aarde nog lang niet de norm. Sterker nog, we zijn de afgelopen jaren eigenlijk steeds meer buitenlands, ongezond voedsel gaan eten. Mede door de energiecrisis hebben veel mensen het 'duurzame voedselpad' weer verlaten. Het heeft bovendien te maken met het feit dat het aandeel kant-en-klaar voedsel (processed food) inmiddels zo'n 60-80% van ons voedsel uitmaakt. En last but nog least missen veel mensen nog steeds de kennis en vaardigheden om zelf in een handomdraai iets lekkers op tafel te zetten dat je gezondheid dient. Terwijl dit door alle crises urgenter is dan ooit! 

Voor 2023 heb ik als wens om mensen veel meer mee te nemen in DOEN en wat minder op kennis. Mogen we een stukje op weg helpen op deze drie fronten?

Elk jaar zien we meer groepen op het land. Wat is er mooier om trainingen, lezingen en cursussen over de "bodems onder onze gezondheid' hier te geven?

Mogen we je een stukje op weg helpen met DOEN?

1. Pak de regie over je etensbord

Het lijkt soms alsof we slachtoffer zijn van de crisissen die ons overkomen en we steeds minder regie over ons leven hebben. Richt je daarom op de dingen waar je wél zelf over kunt beslissen, zoals het voedsel dat je in je mond stopt. Word weer baas in je eigen pan en buik. Ik weet het: we zijn een beetje ‘moe’ van alle crisissen en doemscenario’s. En dat slaat menigeen een beetje lam waardoor we vaak geneigd zijn niets meer te doen. Maar doe het uit liefde voor jezelf, je familie en iedereen die aan je zorg is toevertrouwd. Vanuit de 20 jaar dat ik mensen 'verleid' om écht te gaan eten weet ik dat menigeen na het omgooien van zijn voedingspatroon niet alleen fitter, vrolijker en energieker is, maar er ook lol in heeft gekregen. Dus gun je zelf die kans!

DOE- ACTIES:

Om je hierbij een handje te helpen bieden we volgend jaar regelmatig een 1 of 2-daagse inspiratietrainingen aan op Heerlijk Westerwolds Land. Voor iedereen die met mes en vork een switch wil maken naar eerlijk, onbewerkt, smakelijk voedsel zonder pakjes en zakjes. Ook hebben we specifieke MOOI Eten kookcursussen om je creatief te laten worden: niets duurder dan recepten op de gram volgen. We leren je recepten ‘omkatten’ met de seizoensingrediënten van dat moment. En verder staan er heel wat andere DOE-trainingen gepland voor 2023. Allemaal erop gericht om je een handje op weg 

2. Eet zoveel mogelijk lokaal

Ik weet het, ik heb er al 2 bookazines over geschreven. Maar zeg nou zelf, het blijft toch bizar dat het eten dat we in Nederland verbouwen, geëxporteerd wordt en ons voedsel vervolgens geïmporteerd wordt? Waarom zetten we allerlei hightech oplossingen in om het klimaat te redden als een van de simpelste oplossingen minder voedselkilometers is? Zie verder mijn blog "Je bent wat je eet. En wat je doet!". Neem het voorbeeld van brood: minder dan 1/12 van het brood dat we eten is afkomstig van Nederlands meel. (bron: Oude granen, nieuw brood) Bakkers willen hoogwaardig graan uit het buitenland. Niet die van eigen bodem omdat die niet de juiste bakkwaliteit heeft voor een flink gerezen brood. En nee, zie de deze 2 broden van oergranen hieronder, rijzen doen ze niet echt. Maar lekker, voedzaam en gezond dat ze zijn! Zo spijtig voor zowel ons landschap, de bodem, de natuur en onze eigen gezondheid dat we onze Nederlandse oergranen nog zo weinig eten. Zie verder mijn artikelen Armeluisvoedsel, wat een rijkdom.

Boekweit brood met kasha
Basisbrood uit je Brein Vitaal

DOE-ACTIES

Om je te inspireren om veel meer lokaal te eten hebben we een prachtig inspiratie platform "MOOI Eten uit de Lokale Keten" gemaakt. We helpen je met aanbiedingen, kennis, informatie en inspiratie over MOOI Eten. Zodat jij kunt gaan DOEN: met je mes en vork de regie kan pakken en keuzes kan maken die je lijf, je brein, het landschap, de ecosystemen, de gemeenschap en de lokale economie gezonder maken. En die ook nog eens betaalbaar zijn. We nodigen je van harte uit om regelmatig een kijkje te nemen voor de nieuwste tips, aanbiedingen, bespaartips en betaalbare ideeën.

En wij geven graag een startschot door elke nieuwsbrief twee "MOOI Eten pakketten" weg te geven. Wij hopen dat het heel normaal wordt dat we elkaar cadeaus gaan geven die ertoe doen. Zie het filmpje hieronder.

3. Aan de slag met je gezondheids-, kook- en eetvaardigheden.

We weten inmiddels zoveel meer dan toen ik 20 jaar geleden begon. We weten dat ons huidige voedselsysteem niet veel positiefs brengt voor onze gezondheid. Gelukkig zijn we in mijn vakgebied niet meer de enige roependen in de woestijn die pleiten voor eerlijk, onbewerkt voedsel: zelfs de NPO had er deze week een uitzending over en stelde dat we ons over 20 jaar waarschijnlijk niet kunnen voorstellen dat we onze gezondheid zo ondermijnden met de 60-80% bewerkt voedsel die we nu dagelijks eten.

Gezondheid is niet iets wat je zomaar overkomt. Menigeen moet er wel iets voor doen. Harry Jekkers zong ooit het liedje: “Ik hou van mij”. Ik denk dat we allemaal iets meer van onszelf moeten gaan houden in 2023; om onszelf en degenen die aan onze zorg zijn toevertrouwd optimaal MOOI eten te gunnen. Met je mes en vork heb je invloed op je eigen gezondheid en je leven, maar ook op al het leven op aarde. Vaak ontbreekt het aan kennis en vaardigheden om een écht gezonde en duurzame maaltijd te bereiden. Hoewel we dit nog steeds niet leren op school, is het de hoogste tijd dat we meer vaardigheden krijgen op het gebied van voedsel en wat het effect ervan is op onze gezondheid .

DOE-ACTIES

In de afgelopen 20 jaar en zeker de laatste 6 jaar sinds we Heerlijk Westerwolds Land hebben, heb ik een schat aan 'hamsterervaring' opgedaan: om eten te bewaren, te fermenteren, te pickelen, te wecken, te drogen etc. Het lijkt me fantastisch deze kennis praktisch over te dragen. Samen het land op en aan de slag in de keuken. Je ziet via deze link welke DOE-trainingen er voor 2023 gepland staan. Wie weet tot ziens. Wie liever online een dergelijke training doet, ook die mogelijkheden zijn er optimaal. Zie bijvoorbeeld de site van de Groene Kookacademie.

Enne, wie wil DOEN op het land: ook voor 2023 zoeken we weer enthousiaste vrijwilligers die lekker 'groen willen doen' en helpen met zaaien, oogsten, wieden, onderhoud etc.

Mensen die de regie over hun eigen leven pakken, kunnen beter met tegenslagen en stress omgaan. Meer regie betekent een hogere kwaliteit van leven. Zingeving, autonomie/regie en gezonde relaties (met mensen en de natuur) zijn sterk bepalend voor onze levenskwaliteit. Dus laten we ons ontworstelen aan de ‘illusie van machteloosheid’ (Omarm de chaos/Jan Rotmans). We kunnen zovéél doen. We gaan een hoopvolle toekomst tegemoet als we niet langer wachten met ons bord te vullen met voedsel dat de gezondheid van onszelf en de aarde dient. 

Ik geloof er heilig in dat we met ons allen ons leven en de aarde een heel stuk mooier, socialer, ontspannener, eerlijker, lekkerder, fleuriger, zinvoller, harmonieuzer en 'lichter' kunnen maken. Met mes en vork kunnen we veel van de huidige problemen oplossen (zie mij blog over verliefd worden op het leven) Ik geloof dat we voor elkaar kunnen krijgen als we gaan doen. Zoals Fransiscus van Assisi hierboven zegt, laten we gewoon beginnen. Wie weet komen de woorden van Steve Jobs op die manier uit: “The people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do.”

Ik ben 'crazy enough' om te denken dat het kan. Doe je mee? Op naar een MOOI 2023! 

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.