
Geen bewijs voor de Schijf van Vijf?
“Volgens het Voedingscentrum krijg je door te eten volgens de Schijf van Vijf alle benodigde voedingsstoffen binnen. Echter, deze uitspraak lijkt niet onderbouwd te zijn met wetenschappelijk bewijs. Dit komt naar voren in dit interview tussen Frits Muskiet en Ellen Kampman, dat plaatsvond ter ere van het 50-jarig bestaan van MMV. “Waarom vertel je het publiek niet dat je het eigenlijk niet zeker weet?” vraagt Muskiet zich af.
90% van de Nederlanders eet trouwens niet volgens de Schijf van Vijf. Een steeds groter deel van onze dagelijkse consumptie komt uit voedingsmiddelen die niet eens in de Schijf van Vijf staan. Zorgelijk, zeker voor jongeren! Daarom zou ik een disclaimer bij de Schijf van Vijf heel wenselijk vinden. Misschien helpt het mensen omdat ze zich herkennen in de doelgroepen die hun voedingsstoffen nog harder nodig hebben dan een gezond mens.
Hieronder een deel van ‘mijn disclaimer’ bij de Schijf van Vijf:
Let op: u hebt mogelijk meer voedingsstoffen nodig dan de Schijf van Vijf aangeeft indien:
- U behoort tot de 10,4 miljoen Nederlanders met een chronische aandoening. Net als topsporters hebt u met een chronische ziekte extra voedingsstoffen nodig. Dit geldt overigens ook voor de groep Nederlanders die gebukt gaan onder chronische stress.
- U een gezin wil stichten (m/v), bent zwanger of geeft borstvoeding. U heeft dan meer en kwalitatief betere voedingsstoffen nodig dan een gezond mens.
- U langdurig medicijnen gebruikt. Bij chronisch medicijngebruik is de behoefte aan voedingsstoffen groter. Zie dit overzicht ‘Medicijnen en hun interacties’
- Een groot deel van uw voeding afkomstig is van uitgeputte bodems of u weinig rekening houdt met de PesticideEetwijzer Om schadelijke stoffen af te breken zijn extra voedingsstoffen nodig, die verminderd aanwezig zijn in voedsel van uitgeputte bodems. Lees verder in deze weetjes:
- U een aanzienlijk deel van uw voeding in bewerkte vorm consumeert (80% van het voedsel in de supermarkt is (ultra)bewerkt en bevat daardoor weinig voedingsstoffen en vezels). Het idee dat u gezond eet volgens de Schijf van Vijf kan misleidend zijn als uw brood, pasta, oliën en vetten, en (plantaardige) zuivel sterk geraffineerd of bewerkt zijn en nauwelijks voedingswaarde bieden. Dergelijke nuanceringen ontbreken in de Schijf van Vijf waardoor u wellicht onterecht denkt dat u alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Lees verder in het uitgebreide artikel: “Uit de houdgreep van hoog bewerkt voedsel.”
Hieronder een overzicht van onbewerkte voedingsmiddelen die hun maximale hoeveelheid voedingsstoffen en vitaliteit bezitten.

En wie weet…..
Komt er een tijd dat we het aspect zorgzame voeding gaan meenemen in alle voedingsadviezen? En dat dat volle aandacht krijgt in de media? Zodat we intrinsiek gemotiveerd raken om onszelf – en de mensen die aan onze zorg zijn toevertrouwd – eten voor te schotelen dat voldoet aan de voorwaarden in de afbeelding hiernaast? Ik denk het wel! Maar er is nog wel een weg te gaan. Zo leidde dit artikel op LinkedIn ertoe dat Ellen Kampman afstand nam van de stelling uit het hier aangehaalde artikel ‘Er is geen bewijs voor de schijf van Vijf.’ En dat Frits Muskiet juist nog een schepje er bovenop deed met zijn reactie: “Voedingswetenschap, houd op met je Calimero gedrag.”
Dat we met ons allen het heel gewoon zijn gaan vinden om zo’n groot deel van ons voedsel leeg en bewerkt te laten zijn (zonder wezenlijke voedingswaarde) betekent niet dat dit normaal of wenselijk is. Dus op naar een nieuw normaal!