Mooi Eten | Goed om te weten

23 augustus 2021

MOOI ETEN | Goed om te weten

Voedsel kan in heel veel opzichten zo mooi zijn! Voor je gezondheid, maar ook letterlijk om te zien. Onzichtbaar zijn vaak de ingenieuze natuurlijke processen, de passie van de telers/boeren en producenten die erachter zitten. Die verdienen ook een prachtig podium. Daarom verschijnt eind november 2021 mijn Bookazine 'Mooi Eten'.

Hoe mooi is het om het verhaal achter je eten te kennen? En te weten hoe je met simpele voedingsstoffen in je dagelijkse maaltijden al iets heel moois kunt doen voor je gezondheid? Hoe je bijvoorbeeld je favoriete quiche elk seizoen een totaal ander uiterlijk, smaak en kleurenpalet kunt meegeven, met wezenlijke voedingsstoffen die je lichaam in elk seizoen nodig heeft?

Er is zóveel ‘Mooi Eten’ dat het verdient om volop in de schijnwerpers te staan. Omdat:

 • het jouw gezondheid én de aarde een grote dienst bewijst;
 • het oog ook iets wil;
 • het mooi is dat de aarde 10 miljard mensen kan voeden, mits we voeding eerlijk verdelen en rijke landen een kleinere voetafdruk creëren.
 • het kleinschalig is verwerkt, met liefde en aandacht voor mens en natuur;
 • er een prachtig verhaal van de boer, teler of producent achter zit;
 • het lokaal en/of duurzaam geteeld is;
 • elk seizoen zorgt voor ongelooflijk veel variatie in geur, kleur en smaak op je bord;
 • hiermee bezig zijn, je een stuk voldoening en zingeving kan geven.

De reden: nieuwe informatie en Inspiratie

Al bijna 25 jaar houd ik mij dagelijks bezig met de wijze woorden van Thomas Edison (1847-1931): "De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven, maar zijn patiënten interesseren voor de zorg voor het menselijk lichaam, voor voeding en voor de oorzaak en de preventie van ziekte." Dit doe ik door mensen te informeren met boeken en lezingen/cursussen, ze te verleiden met heerlijke recepten en producten en ze te enthousiasmeren om de stap te zetten naar duurzaam, onbewerkt en gevarieerd voedsel. Het lijkt me fantastisch om daar nog een dimensie aan toe te voegen: de bewondering van en verwondering over ons voedsel (zie kader hierboven). Dat verdient een prachtig podium. Ik kan dit beter overbrengen in een bookazine dan in een boek. Eind 2021 verschijnt de eerste editie met als thema 'Mooi Eten voor je hormonen’. Mijn boek ‘Alles draait om je Hormonen’ kwam al in 2015 uit. Daarmee is dit bookazine tevens een waardevolle en actuele aanvulling op dit boek, met nieuwe informatie en inspiratie voor de duizenden gebruikers ervan. En daarnaast voor iedereen die wil werken aan een gezonde hormoonbalans.

Rineke’s Bookazine is een lifestyle magazine van 132 pagina’s met mooie dikke cover. De inhoud gaat veel meer over compassie en aandacht voor gezondheid, dan over pure kennisoverdracht. Het wil mensen graag aanzetten tot daadkracht, stappen zetten, DOEN. En dat kan op veel manieren, ook met kleine stapjes. Het inspireert via interviews met mensen die daadwerkelijk stappen hebben gezet, met prachtige verhalen over duurzame voedingsmiddelen, met mooie uitstapjes die je kunt maken en praktische workshops die je kunt doen. En uiteraard met heel veel verleidelijke, mooie, lekkere en gezonde recepten voor alle seizoenen, waarmee dat mooie eten ook daadwerkelijk op je bord komt.

De eerste jaargang THEMA HORMONEN

Voor je gezondheid zijn je hormonen heel belangrijk. Aan een gezonde werking van je hormonen kun je dagelijks iets doen. Toen ik een paar jaar geleden mijn boek ‘Alles draait om je hormonen - het is maar dat je het (w)eet’ schreef, kreeg ik veel opmerkingen over "die vreselijke rotdingen die je leven zo op de kop kunnen zetten, waarom zou je daar een boek over schrijven?" Voor mij was dat logisch. Want hormonen die in balans zijn, kunnen je leven enorm verrijken: van je slaap, je gewicht en je stemming, tot aan je eetlust, darmwerking, immuunsysteem en je stressbestendigheid. Eigenlijk zijn álle processen in je lijf en brein afhankelijk van je hormonen. Of je nu man, vrouw, oud of jong bent. 

Omdat vrouwen wel beduidend meer last kunnen hebben van hun hormonen, vind ik het rechtvaardig dat enkele pagina’s in het bookazine vooral op hen zijn gericht. 

Stress heeft ook zeker een flinke vinger in de pap. Vandaar dat ik blij ben met de column van Jurgen Spelbos, oprichter van het Centrum voor Stressologie, die zijn ervaringen deelt. 

Voeding heeft een enorme invloed op je hormonen. Enkele producten zou ik je zeker aanraden, die krijgen ook een mooi plekje in het magazine. Ook een gezonde bodem en wat daar allemaal voor nodig is, staan centraal in het magazine. Vanuit wetenschappelijk oogpunt gezien maar ook voor wie een eigen moestuintje wil beginnen. Uiteindelijk gaat het om het DOEN, hoe klein je stapjes ook zijn. Want als je zelf een start maakt, doen je hormonen vanzelf mee.

TIP: Mooi om cadeau te geven tijdens de feestdagen en zo bij te dragen aan de gezondheid van diegene aan wie je het magazine schenkt.

Zelfs met hele kleine bijgerechten kun je je hormonen een dienst bewijzen. Zoals met een citroen kruidenboter met specerijen en bloemblaadjes. Het is maar dat je het (w)eet.

Van grond tot mond

‘Mooi Eten, goed om te weten’ heeft de wens om mensen enthousiast maken om aan de slag te gaan met de kracht & pracht van voeding. Met passie voor de gezondheid van alles wat in en op de aarde leeft en waarmee we onze smaakpapillen verrassen. Dichtbij te koop en (simpel en meestal snel) in je eigen keuken gemaakt.

Alvast een paar van de highlights

 • Chefkok Jonathan Karpathios en zijn unieke concept ‘The Farm Kitchen’; gezond van grond tot mond.
 • Minidossier Happy Hormonen: 5 dingen om dagelijks te eten voor je hormonen.
 • Hoogleraar Violette Geissen: “Van pesticidencocktails weet nog niemand wat de gezondheidseffecten zijn.”
 • Inspirerend: Lizette van Veen, moeder van 5, eet ondanks een bijstandsuitkering toch biologisch & gezond.
 • Hormoonvriendelijke shoptips.
 • Uitneembare kruidenwijzer i.s.m. Het Blauwe Huis kruiden om in één oogopslag te zien met welke kruiden en specerijen je je maaltijden nog gezonder en lekkerder maakt.

  Wanneer, waar en hoe te bestellen?

  Voor € 11,95 te koop vanaf eind november 2021:

  Wie werken eraan mee + details

  • Hoofdredacteur: Rineke Dijkinga
  • Coördinator: Sigrid Koeleman
  • Illustrator/vormgever: Rianne Sponselee
  • Fotograaf: Norma van der Horst
  • Aantal pagina’s: 128 binnenwerk, 4 omslag
  • formaat (hoogte breedte dikte): 285x220x10 mm
  • Papier omslag : 250 grams, FSC
  • binnenwerk : 120 grams, FSC
  • Prijs: € 11,95
  • verschijningsvorm: 1 x per jaar
  • verschijningsdatum: 22 november 2021
  • Trefwoorden: recepten, lekker, gezondheid, hormoonbalans, korte keten, duurzaam, voeding, landbouw

  Over de auteur van dit artikel

  Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven: Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je Hormonen, Op weg naar meer energie en het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt Rineke zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en trainingen op haar training- en vergaderlocatie PUUR Westerwolde. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving.

  Meer over Rineke