Skip to content

Boekrecensie: Voedende salades & soepen – Juglen Zwaan

25 mei 2025

Een dag zonder soep of salade? Ondenkbaar.

Voor mij is het simpel: een dag zonder soep of (maaltijd)salade is een dag niet geleefd. Elke dag weer is het een feest om mijn creativiteit los te laten op wat het seizoen biedt – of gewoon op wat ik in huis heb. Soep en salade geven kleur, smaak en energie aan de dag. Zeker als je speelt met alle kleuren van de regenboog. Zo zet je niet alleen iets gezonds op tafel, maar ook iets dat eruitziet als een klein kunstwerk. Wat wil je nog meer?

Nou… misschien het nieuwe boek van Juglen Zwaan: “Voedende salades & soepen.”Het nieuwe boek van Juglen Zwaan: een stevige pil van maar liefst 290 pagina’s, boordevol recepten, inzichten en inspiratie. Misschien denk je: weer een kookboek? Maar dit is, in mijn beleving, toch écht anders. Ik heb het met veel plezier gelezen – en bekeken, want de foto’s zijn (eerlijk) prachtig. Mijn hart maakte regelmatig een sprongetje van enthousiasme.

Juglen Zwaan is één van mijn gewaardeerde collega’s – bekend van zijn webshop vol gezonde producten én zijn talent om ingewikkelde gezondheidsthema’s haarscherp, praktisch en begrijpelijk te ontrafelen.

dressings plenty in boek Juglen zwaan

Wat maakt dit boek de moeite waard?


1. Puur en onbewerkt
In een tijd waarin bewerkte producten de norm lijken te zijn, is het een verademing om een boek vol pure, voedzame recepten te zien. Die er op de foto net zo uitzien als jij ze thuis kunt opdienen. En die uitgebalanceerd en volwaardig zijn. Zo kun je je urenlang verzadigd voelen na een (maaltijd)salade.

2. Voor ieder wat wils
Of je nu veganist bent, vegetariër, vis- of vleeseter – er is aan iedereen gedacht. En dan die dressings… smaakvol, veelzijdig en creatief. Ze tillen elke salade naar een hoger niveau. En hoe leuk (en betaalbaar) om ze zelf te maken in plaats van kant-en-klaar uit een flesje of potje uit de supermarkt?

De recepten uit het boek zijn afkomstig van meer dan 40 volgers van Juglen/voedselliefhebbers. Dat maakt het een bont geheel van stijlen, echt voor ieder wat wils.

3. Fermenteren en pickelen
Er is ruime aandacht voor gefermenteerde groenten en pickles. Supermakkelijk én fantastisch voor je darmen.

4. Smaak én balans
De opbouw van smaken (zoet, zuur, bitter, zout en umami) komt uitgebreid aan bod. Precies wat je nodig hebt voor een salade die helemaal in balans is qua smaak. En daardoor ook bijdraagt aan een gezonde spijsvertering én een voldaan gevoel.

5. Voor het oog én de maag
De salades zijn niet alleen voedzaam, maar ook een feestje om te zien – mede dankzij de eetbare bloemen en kleurrijke ingrediënten.

6. Samen eten op werk
Heel blij word ik ook van de suggesties in het boek voor bedrijfslunches: mensen ‘saladedienst’ geven, zodat iedereen een keer in de zoveel tijd een heerlijke maaltijdsalade of soep maakt voor de collega’s. Ik zie een heerlijk & zorgzaam voedsellandschap ontstaan in bedrijven. En hoe mooi zou het zijn als bedrijfskantines de suggesties uit dit boek gaan implementeren? Zodat ieder werkend mens in elk geval 1 voedzame maaltijd per dag te eten krijgt. Zie ook het interview dat ik schreef over deze bedrijfskantine.

7. Kinderen aan tafel
De suggesties voor een kids-saladebar zijn briljant. Laat kinderen hun eigen salade samenstellen op een feestje – succes (en gezonde eters) verzekerd.

“Kinderen zijn van nature trots op wat ze zelf maken. Door ze de vrijheid te geven hun eigen salade samen te stellen, zullen ze niet alleen sneller geneigd zijn om het op te eten, maar ook om nieuwe smaken te ontdekken.” (Juglen Zwaan)

Gezond eten kan MOOI, simpel, smakelijk, voedzaam en divers zijn.

Voedende salades & soepen laat zien dat gezond eten niet saai of ingewikkeld hoeft te zijn. Het is kleurrijk, smaakvol, gevarieerd en verbindend. Dit boek nodigt uit om elke dag te genieten – met aandacht voor je lijf én je omgeving. Ik ga er heel wat aanschaffen om cadeau te geven. Met dit boek geef je iemand echt een geschenk! En jij?


Ook leuk natuurlijk om in het kinderdagverblijf, de kantine van je bedrijf of aan (hobby)koks cadeau te geven. Of aan jezelf natuurlijk! Misschien een leuk vakantiecadeau voor jezelf? De vakantie is een prachtige tijd om – als je dat van plan was – heerlijk te experimenteren met gezond voedsel/ om spelenderwijs anders te gaan koken.

Screenshot
Quinoa-maaltijdsalade-met-geroosterde-seizoengroenten

Het boek bestellen?

Bestel via de button hieronder het nieuwste boek van Juglen voor 29,95. Met gratis verzending.

Let op: het nieuwe boek van Juglen komt tussen 5 en 10 juni van de drukker. Bestel je het boek, dan sturen we je het boek zodra deze binnen is. Het boek past door de brievenbus, dus het is geen probleem als je dan op vakantie bent.

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a