Skip to content

Biodiversiteit, ook de basis van onze gezondheid

10 juni 2023

Deze week gaf ik samen met Marco Van Es (van Bac 2 Nature) een ‘duo presentatie’ voor de Friese Milieu Federatie. Het ging over biodiversiteit: hoe de biodiversiteit van het ecosysteem in de buitenwereld ongelooflijk bepalend is voor de biodiversiteit van ons ‘interne ecosysteem: het microbioom in onze darmen! De biodiversiteit van deze twee vormen de basis van gezondheid, weerbaarheid en veerkracht.

Fantastisch dat Marco met zijn stichting Bac2Nature de aanjager is van wetenschappelijk onderzoek dat de innige connectie tussen het microbioom van de bodem/ ons voedsel in relatie tot ons eigen microbioom onderzoekt. Naast het initiëren van onderzoek heeft zijn stichting vooral bewustwording van professionals als doel: hen laten begrijpen dat een veerkrachtige gezondheid onlosmakelijk is verbonden met direct contact met micro-organismen uit “natuurlijke” biodiversiteit. Eat, breath and touch green! 

Lees via de button hieronder het artikel dat in de krant verscheen naar aanleiding van onze presentatie: ” Waarom het niet zo slecht is dat je kind een hapje aarde neem”.

Lees op de website van Marco het prachtige interview met Vrij Nederland: “Wij zijn ecosystemen”. Daarin zul je lezen dat zelfs de inrichting van onze steden en schoolpleinen een onderdeel is van de biodiversiteits-gezondheidshypothese. Back to nature lijkt dus het spreekwoordelijk Ei van Columbus!

De lezing is ook opgenomen. Je kunt het terugzien/horen via de You Tube link hiernaast.

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a