De hamer en de timmerman

De hamer en de timmerman

Rineke Dijkinga 17 november 2021 7518

Abraham Maslow had een quote over een hamer en een timmerman. Als je alleen een hamer hebt, dan denk je dat je alles met die hamer kunt oplossen. Met andere woorden: als je je focust op één ding zie je heel veel andere mogelijkheden niet meer. Is er iets dergelijks aan de hand met onze aanpak in de strijd tegen Corona? Zien we een structurele aanpak niet over het hoofd? Logischerwijs wel, want in de kern heeft gezondheid te maken met veerkracht en robuustheid. En dat is voor een groot deel afhankelijk van voeding, leefstijl, omgeving, natuur en milieu. 

Lees verder
Knuffel je hormonen

Knuffel je hormonen

Rineke Dijkinga 18 oktober 2021 8975

Wereld Menopauze dag is de dag waarop we stilstaan bij de gevolgen van de menopauze. Bij de risico's op (onbegrepen) klachten die ermee gepaard gaan. Voeding en leefstijl die je hormonen 'knuffelen' zijn belangrijk om de risico's te verminderen. Is het niet fantastisch dat dat zo (h)eerlijk kan?

Lees verder
Schud de hand die je voedt

Schud de hand die je voedt

Rineke Dijkinga 6 augustus 2021 11240

Een prachtige quote van Michael Pollan. Ik moest eraan denken toen ik een lokale fruitteler vroeg: ‘is het bespoten of onbespoten wat je verkoopt’? ‘Bespoten’ zegt hij. “Doen we zes keer per seizoen, anders hebben we niks. Maar ondanks dat zijn ze superlekker hoor!” Fijn om dat te kunnen navragen bij een lokale teler. Kun je besluiten of je dat wel of niet wilt eten.

Lees verder
Deja vu: ik had een klimaatcrisis

Deja vu: ik had een klimaatcrisis

Rineke Dijkinga 16 maart 2021 14844

De afgelopen maand had ik het moeilijk. Ik had een déjà vu. Het deed me denken aan mijn ‘klimaat crisis’ die ik op 14-jarige leeftijd een aantal maanden had.

Lees verder
Gezondheid = veerkracht

Gezondheid = veerkracht

Rineke Dijkinga 21 december 2020 5455

Gezondheid is niet iets wat ons ‘zomaar overkomt’, daar moet wel aan gewerkt worden. Het mooie is: dat kan, elke dag. Gezondheid draait namelijk primair om veerkracht.

Lees verder
Melde: "If you can't beat it, eat it!"

Melde: "If you can't beat it, eat it!"

Rineke Dijkinga 21 augustus 2020 11951

Wat een jaar: wat betreft de droogte van het voorjaar en de lange hittegolf die er achter aan kwam. De gewassen, ook op Heerlijk Westerwolds Land kreunen, zuchten en worstelen met de omstandigheden. Lang niet alle gewassen zullen het redden, is de verwachting. Maar er is 1 plant die zich er niets van aantrekt. Sterker nog, het lijkt wel of hij nog beter gedijt bij deze extreem hete en droge periode. Daar waar je overal om je heen gele, dorre en soms verwelkte planten ziet tiert de Melde welig en groeit als....onkruid!

Lees verder
Heerlijk Westerwolds land weer een gezonde stap verder

Heerlijk Westerwolds land weer een gezonde stap verder

Rineke Dijkinga 21 april 2020 6641

Eetbare houtwallen en bosranden rondom de kleine akkers die de biodiversiteit verhogen, het bodemleven verbeteren, de kleinere boer van extra inkomsten voorzien, ons landschap verfraaien en ons lekker, lokaal, voedzaam, divers & vitaal eten schenkt dat de gezondheid van de mens optimaal ten goede komt.

Lees verder
Chronisch gezonder eten. Zeker in tijden van stress

Chronisch gezonder eten. Zeker in tijden van stress

Rineke Dijkinga 20 maart 2020 37392

Triage, een principe uit de oorlog, werd tijdens de Corona periode in ziekenhuizen opeens weer actueel. Als het om jouw algehele gezondheid gaat kan er ook sprake zijn van een soort triageprincipe. Zeker in tijden van stress is het ongelooflijk belangrijk hier iets over te weten: als er onvoldoende vitale voedingsstoffen zijn, worden deze enkel nog gebruikt voor overlevingsprocessen. Met vele gevolgen voor je gezondheid. In dit artikel leg ik je dat graag uit.

Lees verder
De natuur als bodem van ons bestaan

De natuur als bodem van ons bestaan

Rineke Dijkinga 17 januari 2020 4319

Ik schreeft een artikel voor een vakblad over de innige relatie tussen onze gezondheid en die van de aarde. Vaak vraag ik me af wat ‘Moeder Natuur’, als ze zou kunnen praten, vertellen of schrijven, ons aan zinvols zou willen meegeven.

Lees verder
Podcast: Thijs Lindhout in gesprek met Rineke

Podcast: Thijs Lindhout in gesprek met Rineke

Rineke Dijkinga 2 september 2019

Thijs Lindhout interviewde mij voor zijn 100% Inspiratie Podcast. Hierin gaat hij op zoek naar het geheim achter geluk & succes. Wat maakt dat sommige mensen de top bereiken in het leven? Hoe kun je je droom realiseren? Hoe kun je succesvol worden door te doen wat je leuk vindt? Ruim een uur lang spraken we over hoe je vitaler en gezonder kunt leven. Terug te luisteren op Soundcloud.

Luister naar de podcast