Zondagskind

Zondagskind

Rineke Dijkinga 22 april 2023 1369

Elk jaar is het op 22 april de Dag van de Aarde. De dag waarop we stilstaan bij de aarde en hoe we met haar omgaan. Ik schreef dit verhaal, voor Lieve Aarde.nl. Een sprookje, maar wel eentje waarvan ik zo hoop dat het op een dag een waargebeurd sprookje is. Als we met ons allen dit soort brieven gaan schrijven kan het niet anders dan dat we ons meer en meer bewust worden dat wij de aarde moeten koesteren, we leven op haar, eten van haar, drinken van haar, ademen haar lucht. Laten we met ons allen de liefde voor onze planeet aanwakkeren.

Lees verder
Nationale Breindag

Nationale Breindag

Rineke Dijkinga 23 maart 2023 1560

Erg blij dat Charlotte Labee een keer per jaar aandacht vraagt voor het brein: op de Nationale Breindag. Kennis over een gezond brein en weten wat je zelf voor mogelijkheden hebt om je brein positief te beïnvloeden, is een must. Zo fijn dat ik 50 minuten met Charlotte in gesprek ging over ons brein. De basisprincipes om met gezonde voeding optimaal voor je brein te zorgen zijn eenvoudig. Feitelijk zouden ze op een A-4tje passen.

Lees verder
Vijf effectieve en lekkere tips voor een stabiele hormoonbalans

Vijf effectieve en lekkere tips voor een stabiele hormoonbalans

Rineke Dijkinga 10 maart 2023 4280

Ik had het nooit durven dromen in 2015: dat we voor de 11de keer een paar duizend boeken zouden laten drukken. Maar het is een feit, ze zijn binnen. Hoewel de inhoud van het boek nog net zo actueel is als toen de eerste druk in 2015 uitkwam, is er wel het e.e.a veranderd in ons leven en in onze omgeving: er zijn meer hormoonverstorende stoffen, er is meer bewerkt voedsel en we ervaren over de hele linie meer stress. In deze blog vertel ik je er meer over. Gelukkig kunnen we met mes en vork blijven kiezen voor een optimale hormoonbalans. Met 5 simpele tips waarmee je elke maaltijd rekening houdt met jouw hormonen. Om het te vieren hebben we natuurlijk een leuke actie.

Lees verder
Geef elkaar een geschenk cadeau

Geef elkaar een geschenk cadeau

Rineke Dijkinga 26 januari 2023 4808

We leven in een wereld waarin geschenken simpelweg voor het oprapen liggen. Toch geven we elkaar - uit goede bedoelingen en als gevolg van onze ongeschreven sociale normen - nog vaak cadeaus die niet uit ons hart komen en die onze gezondheid en die van de aarde geen goed doen. Zullen we elkaar zinvolle geschenken gaan geven en stoppen met lege cadeaus? Mooi voor de gever en de ontvanger: ook de ontvanger voelt ook dat het geen achteloos cadeau is maar een écht geschenk.

Lees verder
Groot feest door een Westerwoldse mol

Groot feest door een Westerwoldse mol

Rineke Dijkinga 23 januari 2023 1785

Ik schreef een sprookje, over een mol in Westerwolde. Door bovengronds te gaan en te vertellen waarom mollen zo belangrijk voor ons zijn, werd hij een ware held. Zijn verhaal leidde bovendien tot een jaarlijks terugkerend eetfestijn waar de heerlijkste gerechten geserveerd werden. Ik schreef het voor Gronings Vuur. In elke gemeente zoeken ze naar verhalen die het verdienen om verteld te worden. Mooi dat mijn mol zijn verhaal daar ook mocht vertellen.

Lees verder
Podcasts met Inspire to teach

Podcasts met Inspire to teach

Rineke Dijkinga 23 januari 2023 1537

Ik ben 2 x te gast bij Mariska van Inspire2teach. We leggen een bodempje onder onze gezondheid. Is het niet fantastisch dat we bij elke hap die we in onze mond stoppen een bijdrage kunnen leveren aan onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid? 

Lees verder
Armeluisvoedsel, wat een rijkdom

Armeluisvoedsel, wat een rijkdom

Rineke Dijkinga 3 januari 2023 7022

Voor mij een must: altijd even een kort verhaaltje vertellen over het gerecht dat je serveert. Zo krijgt eten weer een gezicht. Bij het vertellen over wintergerechten valt het me op hoe vaak ik het woord 'armeluisvoedsel' in de mond neem. En bedacht ik wat voor enorme rijkdom deze kunnen schenken.

Lees verder
Doe je mee met DOEN?

Doe je mee met DOEN?

Rineke Dijkinga 29 december 2022 2960

In 2023 ben ik precies 20 jaar in mijn vakgebied werkzaam. Op de valreep naar 2023 kwam ik een oud artikel tegen over kruidenwandelingen die ik samen met Jan (sinds 2003) gaf. Het was voor mij een mooi moment om de balans op te maken na 20 jaar. En te bedenken dat ik nog meer wil DOEN! Doe je mee? Ik roep 2023 bij dezen uit tot het DOE-jaar.

Lees verder
De best gelezen weetjes en bekeken filmpjes van 2022

De best gelezen weetjes en bekeken filmpjes van 2022

Rineke Dijkinga 28 december 2022 3230

Hieronder vind je de top 10 van de artikelen die het meest gelezen en bekeken zijn in 2022 vanaf mijn website. Altijd bijzonder om aan het eind van het jaar te zien waar de meeste mensen naar toe trokken. Verbazingwekkend is het niet: ze gaan over klachten waar veel mensen last van hebben.

Lees verder
Een steentje verleggen met de feestdagen?

Een steentje verleggen met de feestdagen?

Rineke Dijkinga 11 december 2022 1829

Mijn nieuwsbrief stond in het teken van mijn Kerstwens: Om er leuke, lokale, kleurrijke en betaalbare feestdagen van te maken. We maken creaties die een lust zijn voor het oog en die onze smaakpapillen én de gezondheid van mens en aarde respecteren. En die de lokale duurzame boer/teler/producent ook mooie feestdagen schenkt. Dat is veel simpeler dan het lijkt: we hoeven alleen maar ‘baas in eigen buik en pan’ te worden. En even op scharrel te gaan om te gaan kokkerellen met onbewerkte duurzame ingrediënten die het seizoen en jouw regio bieden. Twee uur nadat de nieuwsbrief de deur uit was ontmoette ik iemand die op scharrel was gegaan.

Lees verder