Waarschuwing op etiket vlees zoals bij sigaretten

Waarschuwing op etiket vlees zoals bij sigaretten

Rineke Dijkinga 2 november 2023 1848

In het nieuws werd geopperd: "Misschien moeten er waarschuwingen op het etiket van vlees: We kennen allemaal de waarschuwingen op pakjes sigaretten. In tekst en soms met heftig beeld worden mensen eraan herinnerd dat roken slecht is voor de gezondheid. Wat als diezelfde tactieken gebruikt worden op vleesproducten? Dat het eten van vlees slecht is voor het klimaat, pandemieën kan kan veroorzaken en onze gezondheid kan schaden?" Helemaal eens dat we veel minder vlees en dierlijk eiwit moeten eten. Maar mag het iets genuanceerder s.v.p?

Lees verder
Podcast: de relatie tussen darmen, immuunsysteem en schildklier

Podcast: de relatie tussen darmen, immuunsysteem en schildklier

Rineke Dijkinga 20 oktober 2023 2101

De rol van gezonde darmen voor een optimale werking van ons immuunsysteem en schildklier is groot. Volop aandacht voor deze rol hoor je in de podcast. En uiteraard veel tips om van elke hap een gezonde stap voor je darmen, immuunsysteem en schildklier te maken. De unieke samenwerking tussen het immuunsysteem, de darmen en de schildklier staat centraal in de 13e Voedingsgeneeskunde podcast i.s.m. Nutramin. Ivonne Pappot gaat in gesprek met arts Laura Leichtenberg en voedingskundige Rineke Dijkinga.

Lees verder
Eten we in de toekomst van de boerderij of uit de fabriek?

Eten we in de toekomst van de boerderij of uit de fabriek?

Rineke Dijkinga 9 oktober 2023 2727

Durven we inzetten op een gedragsverandering van ons voedingspatroon? "Je durft het nu wél of je beperkt de keuzes van je kinderen later." Ik bekeek het interview met Sjoukje Heimovaara van de WUR en las de longread met het thema: "Willen we eten uit de fabriek of van de boer"? En van welke boer dan wel of niet? Wijze woorden van beide dames die gaan over onze hedendaagse voedsel-dilemma's. De moraal van het verhaal: We zullen gewoon keuzes moeten maken.

Lees verder
Oma, (m,v,x) wat heeft u eraan gedaan?

Oma, (m,v,x) wat heeft u eraan gedaan?

Rineke Dijkinga 29 september 2023 4904

“Oma, wat heeft u eraan gedaan?” Dit was jaren geleden de rode draad in een conference van Claudia de Breij. Daar moest ik weer aan denken na de Zembla aflevering over de bollenteelt. Hoe kan het gebeuren dat onze gezondheid en ons welzijn zo ondergeschikt zijn aan de economie? En hoe er ook gewaarschuwd wordt, door bijvoorbeeld Bas Bloem, (voor cocktails aan bestrijdingsmiddelen in relatie tot Parkinson) er veranderd nog niet zo heel veel. Tenzij we in actie komen?

Lees verder
De ware voedselinflatie = Nutricide

De ware voedselinflatie = Nutricide

Rineke Dijkinga 4 september 2023 4070

We worden al weer voorbereid op nog hogere voedselprijzen voor het najaar van 2023. Deze keer vooral door misoogsten overal in de wereld ten gevolge van droogte, bosbraden of overstromingen. Waar we vaak niet bij stilstaan is dat we inderdaad steeds minder waarde voor ons geld krijgen omdat ons voedsel vaak ontdaan is van zijn voedingswaarde. Dit fenomeen wordt ook wel 'nutricide' genoemd.

Lees verder
Wilde bramen plukken: Dodelijk idee? Of topidee?

Wilde bramen plukken: Dodelijk idee? Of topidee?

Rineke Dijkinga 4 augustus 2023 25508

Bijzonder om te zien hoe deze week de vossenlintworm meerdere keren in het nieuws kwam: het Voedingscentrum en daarmee kranten en nieuwszenders waarschuwden voor het plukken van bramen in de natuur vanwege de vossenlintworm. Ze kopten: “Kan dodelijk zijn. Wildplukkers opgepast: besmetting gevaarlijke vossenlintworm ligt op de loer.” Wordt de 'angstknop' in ons brein hiermee niet onnodig ingedrukt? Zeker voor de mensen met een biofobie? Zou het niet juist een topidee zijn om wilde bramen te gaan plukken?

Lees verder
Van zomerscharrels naar eeuwige liefde

Van zomerscharrels naar eeuwige liefde

Rineke Dijkinga 13 juli 2023 3179

Voor velen een favoriete bezigheid: op vakantie gaan naar een mooie bestemming. Om daar aangekomen op scharrel te gaan naar eten. Heerlijk toch, om een bezoekje aan de lokale markt te brengen en allerlei lekkernijen te scoren bij ambachtelijke winkeliers, boerenmarkten, boerderijwinkels of stalletjes langs de weg. Oftewel, “Genieten met een grote G”, van het mooie kleinschalige landschap en het lekkere eten. Eenmaal terug van vakantie en weer in de waan van de dag is er vaak geen sprake meer van scharrelen. Jammer, want ik denk dat we, door ons voedsel bij elkaar te scharrelen en het zelf te bereiden, kunnen profiteren van heel wat voordelen. En niet alleen wij, ook de aarde, de bodem, de boer en de bij. Zullen we daarom van zomerscharrels eeuwige liefde maken?

Lees verder
Biodiversiteit, ook de basis van onze gezondheid

Biodiversiteit, ook de basis van onze gezondheid

Rineke Dijkinga 10 juni 2023 2510

Samen met Marco Van Es (van Bac 2 Nature) gaf ik een 'duo presentatie' voor de Friese Milieu Federatie. Het ging over biodiversiteit: hoe de biodiversiteit van het ecosysteem in de buitenwereld ongelooflijk bepalend is voor de biodiversiteit van ons 'interne ecosysteem: het microbioom in onze darmen! De biodiversiteit van deze twee vormen de basis van gezondheid, weerbaarheid en veerkracht.

Lees verder
Eet het jaar rond van eigen grond

Eet het jaar rond van eigen grond

Rineke Dijkinga 21 mei 2023 8323

Stel je voor, dat jij kunt ervoor kiezen dat het voedsel op jouw bord voor een groot deel bestaat uit lokale, gezonde, heerlijke ingrediënten uit de regeneratieve landbouw. Jij hebt weer geleerd deze om te toveren tot prachtige, voedzame maaltijden. Of tot gezonde, houdbare eindproducten. Je gaat fluitend de keuken in om het te verwerken tot eindproduct of tot maaltijd te bereiden. Maar ook fluitend op pad om je eten op te scharrelen: om de hand te schudden die jou voedt. Om de passie en liefde van de boeren en telers met eigen ogen te zien en te proeven. En je spelenderwijs weer te verbinden met je leefomgeving, prachtige (voedsel)landschappen en het eten volgens de seizoenen. Wij zijn dit allemaal, sinds de industrialisering van de landbouw & ons voedsel steeds meer kwijtgeraakt. Maar door alle crises, is het urgenter dan ooit dat we dit weer terugbrengen. Help je een handje om dit prachtige plan van "MOOI Eten uit de lokale keten" te realiseren?

Lees verder
Geef elkaar lokale geschenken

Geef elkaar lokale geschenken

Rineke Dijkinga 7 mei 2023 1935

We geven uit liefde, maar onze cadeaus dragen vaak allesbehalve bij aan de gezondheid van de ontvanger of die van de Aarde. Hoe mooi zou het zijn als we elkaar echte geschenken zouden geven? En we – iedere keer als er iets te vieren valt – een ecologische en lokale boer, voedselproducent of teler zouden steunen? Dan voed je met elk cadeau de gezondheid van mens, dier en natuur. MaatschapWij en Rineke zetten zich in voor een 'nieuw normaal' als het gaat om geschenken.

Lees verder