Cultuur barbaar? Spelbreker? Of pleitbezorger voor gezondere tradities?

Cultuur barbaar? Spelbreker? Of pleitbezorger voor gezondere tradities?

Rineke Dijkinga 29 december 2023 7041

Niets mooier dan tradities, vind ik. Bijzonder om te zien ook hoe we toch aan onze tradities hangen. Ze schijnen ons rust, zekerheid en houvast te geven in woelige tijden. En die hebben we wel gehad, de afgelopen jaren. Als het gaat om onze voedseltradities zou ik wel graag een voorstel willen doen: waarom buigen we we ze niet om naar mooie, lekkere en ook nog eens gezonde alternatieven. Want zeg nou zelf: Als we iets te vieren hebben, is het toch eigenlijk te gek voor woorden dat we dat meestal doen met eten dat onze gezondheid en die van de aarde niet ondersteunt?

Lees verder
Bestrijdingsmiddelen en jouw darmgezondheid

Bestrijdingsmiddelen en jouw darmgezondheid

Rineke Dijkinga 19 december 2023 16524

Regelmatig poppen ze op in de media, de berichten over bestrijdingsmiddelen in ons voedsel. Onder andere dat de hoeveelheid gif op Nederlandse groentes niet af-, maar juist toeneemt. Verontrustend nieuws, want zodra bepaalde middelen zoals glyfosaat via ons voedsel, de bodem, drinkwater en lucht onze darmen bereiken kunnen ze  schade toebrengen aan onze gezondheid. Wat doet al dat gif in ons eten, en belangrijker nog: wat doet het in ons lichaam? En het allerbelangrijkste: wat kun je zelf doen om de belasting te verminderen en je er tegen te beschermen? De glyfosaattest waar ik mezelf jaarlijks aan onderwerp, was de aanleiding tot deze blog.

Lees verder
Wijn, als je zou weten dat....

Wijn, als je zou weten dat....

Rineke Dijkinga 19 december 2023 13408

Veel mensen associëren een rode wijn met gezondheid. Het is immers een onderdeel van het Mediterrane dieet. En dat klopt. Net als van olijfolie wordt ook van rode wijn verwacht dat het bijdraagt aan de gezondheid van de mensen die dit traditionele voedingspatroon strikt naleven. Maar mag ik even een paar dompertjes op de feestvreugde zetten?

Lees verder
Het leven & het licht vieren aan tafel

Het leven & het licht vieren aan tafel

Rineke Dijkinga 17 december 2023 956

Volgens oude gebruiken vieren we met Kerst en Oudjaar het licht, het leven, hoop en dankbaarheid. De Kelten vierden met Kerst de wedergeboorte van het licht, omdat ze de donkerste dag weer hadden overwonnen. Ze vierden dat de natuur weer zou ontwaken en tot leven zou komen. Om opnieuw te gaan bloeien en voedsel te schenken. Ze vierden ook hun dankbaarheid, voor de natuur en voor al het voedsel dat hen weer was geschonken. Zou het dus niet super(logisch) zijn als we daarom eten serveren dat deze essentie ondersteunt? Met 'levend voedsel'? En zullen we dan bij deze gerechten direct een levendig verhaal vertellen? 

Lees verder
100 tips om waar voor je geld te krijgen

100 tips om waar voor je geld te krijgen

Rineke Dijkinga 13 december 2023 28800

Inflatie, weten we allemaal, betekent dat je voor hetzelfde bedrag minder kunt kopen waardoor onze koopkracht daalt. Maar met ons geld kunnen we niet alleen kwantitatief steeds minder kopen, ook kwalitatief is er flinke inflatie. Over de inflatie op het gebied van voedselprijzen maken we ons bezorgd en voelen we ons soms ook verongelijkt. Over een andere soort inflatie dat we steeds minder ‘waar voor ons geld’ krijgen hoor je maar weinig mensen. Misschien moeten we veel meer voedsel-, gezondheids-, kook- en natuurvaardigheden krijgen om deze inflatie om te buigen naar deflatie: wat een waardevermeerdering van ons geld door zo te kopen, te verzamelen en te telen dat we wél waar voor ons geld krijgen. Ik geef je graag 100 tips in de loop van dit jaar in dit artikel. Je kunt onderaan de blog starten met tip 100!

Lees verder
Mooi & betaalbaar eten met de feestdagen

Mooi & betaalbaar eten met de feestdagen

Rineke Dijkinga 7 december 2023 26839

Lees mijn 15 tips + 25 recept ideeën hoe je elk feestjes ook feestjes voor jouw gezondheid & die van de aarde maakt. Ze zijn mooi om te zien, ze leggen je smaakpapillen in de watten, houden rekening met jouw gezondheid, die van je darmbacterien en die van de aarde, zijn fijn voor de lokale boer/teler, leuk om op te scharrelen én mooi voor je portemonnee. Kortom, ingredienten voor prachtige en betaalbare feestcreaties op je bord.

Lees verder
Allemaal vensterbank-agrariër worden

Allemaal vensterbank-agrariër worden

Rineke Dijkinga 4 december 2023 3341

December is een prachtige maand om vensterbank-agrariër* te worden, als je dat niet al was. Ga je een deel van je eten (zwammen, kiemen, microgroenten etc.) in je eigen vensterbank of op je aanrecht telen, dan heb je veel minder last van de voedselinflatie die gaande is. Bovendien krijg je écht waar voor je geld op je etensbord. Los van de inflatie zie ik een prachtig toekomstperspectief voor deze manier van agrariër worden. Als we toch eens allemaal, liefst al op jonge leeftijd, weer in aanraking zouden komen met de imponerende groeikracht van voedsel uit een miniscuul zaadje, dan…………

Lees verder
Waarheden als een koe, over de stikstofcrisis.

Waarheden als een koe, over de stikstofcrisis.

Rineke Dijkinga 15 november 2023 2462

Ik ging naar het stikstofcongres als luisteraar en spreker. En maakte deze korte samenvatting van imponerende dingen die er gezegd werden. Eigenlijk weten we het al lang: het zijn namelijk waarheden als een koe! Hopelijk dragen deze 'waarheden van & als een koe' na de verkiezingen bij aan een gezondere bodem- lucht- en waterkwaliteit. En aan een duurzame landbouw die gezonder voedsel en een gezonder leven voor mens en dier met zich meebrengt. Ook voor onze gezondheid is  bewustwording over stikstof van groot belang.

Lees verder
Wees alert op eiwitten bij veganisme.

Wees alert op eiwitten bij veganisme.

Rineke Dijkinga 3 november 2023 3651

Wees alert op je eiwitten bij een veganistisch voedingspatroon: je kan te weinig eten maar ook te weinig volwaardige eiwitten. Omdat eiwitten de belangrijkste bouwstenen in je lichaam zijn is het goed hier meer over te weten en je voedingspatroon eventueel bij te stellen. Dit artikel is een toevoeging op mijn artikel 'Veganisme, de voordelen en valkuilen.' 

Lees verder
Wees alert op specifieke voedingstekorten bij veganistische voeding

Wees alert op specifieke voedingstekorten bij veganistische voeding

Rineke Dijkinga 2 november 2023 1688

Dit artikel is een onderdeel van mijn artikel Veganisme, de voordelen en valkuilen. In dit artikel gaat het alleen over de specifieke voedingsstoffen die je mogelijk tekort komt als je langdurig een veganistisch eetpatroon volgt. Als je weet wat de aandachtspunten zijn kun je er, met elke hap, mee aan de slag.

Lees verder