De natuur als bodem van ons bestaan

Rineke Dijkinga 17 januari 2020 3411

Ik schreef dit artikel over de innige relatie tussen onze gezondheid en die van de aarde. Vaak vraag ik me af wat ‘Moeder Natuur’, als ze zou kunnen praten, vertellen of schrijven, ons aan zinvols zou willen meegeven. Ik weet dat natuurlijk niet. Op basis van mijn kennis van natuurgeneeskunde, bodemleven, fysiologie, orthomoleculaire geneeskunde en ons eigen landbouwproject Heerlijk Westerwolds Land ‘voor bijen, bodem, boeren en jouw bord’, zou ik wel een voorzichtige poging willen doen.

Eind 2019 kreeg ik een prachtige opdracht: een artikel schrijven voor het Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg. Het gaat over de innige relatie tussen onze gezondheid en die van de aarde. Vaak vraag ik me af wat ‘Moeder Natuur’, als ze zou kunnen praten, vertellen of schrijven, ons aan zinvols zou willen meegeven. Ik weet dat natuurlijk niet. Op basis van mijn kennis van natuurgeneeskunde, bodemleven, fysiologie, orthomoleculaire geneeskunde en ons eigen landbouwproject (Heerlijk Westerwolds Land) ‘voor bijen, bodem, boeren en jouw bord’, zou ik wel een voorzichtige poging willen doen om er iets over te zeggen uit naam van de natuur. In al mijn bescheidenheid omdat de wijsheid van de natuur te groots is om te vatten en wij, hoe slim en vernuftig we ook zijn, er veel te weinig kennis over hebben. Het hele artikel kun je hier lezen.