Naakt smaakt - kookwedstrijd

16 augustus 2018 Rineke Dijkinga 1596

Ontdek de creatieve kok in jezelf

Maak jij het winnende lunchrecept tijdens het Voedfestival?

Op het Voedfestival staat de Cittaslow-gedachte centraal. Duurzaam, lokaal en slowfood voedsel vormen de oorsprong van het Cittaslow gedachtengoed. Op het Voedfestival kun je proeven, ervaren en beleven hoeveel van dit voedsel er al in Westerwolde aanwezig is. Ga jij de uitdaging aan om met dit voedsel mee te doen aan deze creatieve wedstrijd? Een authentiek Westerwolds slowfood graan, naakte haver, vormt de basis van deze wedstrijd. Tover jij het om tot een overheerlijke, gezonde, gemakkelijke, oogstrelende lunch?

Wat houdt de wedstrijd in?

De basis van je lunchgerecht is gekookte naakte haver(korrels) waarin je maximaal 4 ingrediënten van het Voedfestival verwerkt. Deze ingrediënten haal je gratis bij de standhouders van het Voedfestival. (op vertoon van je deelnameformulier) Je mag natuurlijk op eigen kosten meer ingrediënten kopen bij de standhouders maar je kunt ze ook in het wild verzamelen. Bijvoorbeeld tijdens een wildpluk plukwandeling met Leah Groeneweg. Of je haalt gratis wat kruiden uit de pluktuin van Heerlijk Westerwolds Land. (zie programma) Zoek je iets wat je niet op het voedfestival hebt kunnen vinden? Je mag ook maximaal 2 ingrediënten bij de supermarkt Coöp in Sellingen kopen.

Je hebt een kwartier kooktijd om hiermee een makkelijk en heerlijke lunchgerecht te maken.

Wat kun je winnen?

De 3 beste gerechten winnen een naakte-haver-pakket PUUR Rineke (met pannenkoekenmixnaakte havernaakte haverbrood, crackers, havermout etc. ter waarde van € 60,00) plus een gratis wandel-lunch-lezing van Rineke Dijkinga t.w.v. € 49,95 aangeboden. Het allerlekkerste en gezondste recept komt met een mooie foto in de nieuwsbrief van Rineke en op haar website. Ook zullen we via Free Publicity in de krant hier aandacht voor proberen te krijgen.

3 winnaars worden uiterlijk dinsdag 18 september bekend gemaakt. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Waar en wanneer?

De Noordmee, Dennneweg 1a te Sellingen is een van de vijf locaties tijdens het vVoedfestival. Hier vindt de wedstrijd plaats op 15 september tussen 12 en 16 uur.

Aanmelden en jury

Meld je aan voor 7 september aan via info@puurrineke.nl. Vermeld je naam, leeftijd en telefoonnummer. Je gerecht wordt door Rineke Dijkinga en Sascha Bouwknegt beoordeeld. Sachsa Bouwknegt (mede-eigenaar van cateringbedrijf Smaak van het Noorden) beoordeelt op smaak en Rineke Dijkinga op voedingswaarde. Een derde jurylid zal beoordelen hoe ‘sexy’ jouw naakte haver lunch er uitziet.

Je aanmelding wordt bevestigd met een deelnamenummer en het tijdstip waarop jij gaat koken. Neem vooraf gerust ook een kijkje in de keuken. Bijvoorbeeld om te zien welke basis-ingrediënten er al beschikbaar zijn. Maar neem vooral de tijd om je ingrediënten op het voedfestival bij elkaar te scharrelen.

Over de jury

Waarom Sascha Bouwknegt samen met Rineke Dijkinga als jury?

Sascha en Rineke hebben al veel vaker samengewerkt op grote evenementen waar lokaal voedsel de rode draad vormt. Hun liefde en passie voor smakelijk, gezond en vooral lokaal, onbewerkt voedsel brengt ze samen. Waarom van ver halen als de Noordelijke producenten zoveel lekker, duurzaam en gezond voedsel voortbrengen? Bovendien mis je het verhaal achter het product als je de herkomst niet weet. Geen wonder dat Rineke, als mede-initiatiefnemer van dit Cittaslow VoedFestival, automatisch aan Sascha Bouwknegt als jury dacht. Een kok naar haar hart!

Sascha Bouwknegt

Sascha Bouwknegt

Rineke Dijkinga

Rineke Dijkinga

Praktische invulling

Bij de Noordmee wordt een geïmproviseerde keukenruimte gemaakt waar je met maximaal 4 mensen tegelijk je gerecht kunt maken. Er is een kleine oven, een fornuis, pannen, messen, kookgerei. Het basis-ingrediënt, naakte haver, is al gegaard en mag je verder ‘pimpen’ naar jouw smaak en idee.

In de keuken hebben we basis-ingrediënten zoals olie, azijn, zeezout, peper, knoflook, uien en allerlei gedroogde kruiden.

Praktische uitleg

Je zorgt dat je alle overige ingrediënten die je wilt gebruiken inkoopt voordat je tijdblok start.

  1. Je gerecht bevat 4 lokale ingrediënten van het voedfestival. De 4 ingrediënten voor 1 portie lunchgerecht krijg je gratis op vertoon van je deelnameformulier. Verder mag je uiteraard aanvullen met ingrediënten die jouw lunchgerecht bijzonder en lekker maken.
  2. Wat je van je gerecht wilt maken moet je zelf weten; een naakte haver salade, een soep met naakte haver, een fritatta, een ‘risotto’ of wat je maar wilt.
  3. Je vult het juryformulier in: naam, adres, woonplaats, deelnamenummer en omschrijving gerecht, samen met de te gebruiken/gebruikte ingrediënten met herkomst. Daarna ga je koken.
  4. Je maakt een royale portie van het lunchgerecht in de keuken van de Noordmee en voorziet je bord van een deelnamenummer.
  5. Er zijn biologisch afbreekbare borden voor je gerecht. Er wordt een foto genomen en geappt naar jou en de jury (met naamsvermelding en het deelnemersnummer). Het gerecht wordt geproefd en gejureerd op smaak, uiterlijk en voedingswaarde. Daarna mag je jouw lunch uiteraard opeten! Of nog leuker; je proeft elkaars creaties.
  6. De supermarkt waar je 2 ingrediënten mag kopen is dichtbij de Noordmee.