Op bezoek bij de producente van mijn favoriete walnotenolie

1 december 2017 Rineke Dijkinga 6312

Cecile van Agtmaal

Op een vrijdagochtend heb ik afgesproken op de werkplek van Cecile van Agtmaal. Een bevlogen vrouw die sinds zes jaar haar eigen ambachtelijke walnotenolie op de markt brengt. Haar liefde voor deze olie én de manier van het verwerken van walnoten ontdekte ze in Frankrijk. Waarom was deze olie daar zoveel lekkerder dan de olie die ze in Nederland kocht? Ze traceerde de producent, die haar het 'geheim van de smid' bijbracht.

De noten haalt ze, voornamelijk zelf, op van erven in Limburg, Brabant en Zeeland. Elke zak wordt gelabeld zodat de provincie van herkomst uiteindelijk op het etiket kan komen te staan. Vervolgens brengt ze de walnoten naar een droogschuur waar ze snel met behulp van lucht gedroogd worden. Een belangrijke stap: anders kan gemakkelijk de schimmel aflatoxine ontstaan. Na het drogen en voor ze gekraakt gaan worden moeten ze geselecteerd worden op grootte. De notenkraker is daar kieskeurig in: niet allerlei formaten tegelijk s.v.p. Hoeveel werk de notenkraakmachine haar ook bespaart, helemaal klaar om te persen komen ze niet uit de machine. Daarom worden ze, weer per erf/per zak, afgeleverd bij een werkvoorzieningsschap waar de verstekelingen alsnog van hun dop en tussenschotje worden ontdaan.

Na het kraken start eigenlijk het oxidatieproces al. Daarom is koel, donker en afgesloten bewaren vanaf dat moment heel belangrijk. Gezonde vetzuren, zoals in walnoten, oxideren immers snel. Als de noten uiteindelijk klaar zijn om naar de pers te gaan –allereerst worden ze dan nog kort op een lage temperatuur geroosterd. Da’s voor de smaak maar ook omdat de olie anders niet loskomt bij het persen- zijn ze inmiddels al 3 x door Cecile eigenhandig versjouwd. Wat een klus! Nee, naar de sportschool hoeft ze echt niet. De koek die overblijft na het persen vindt ook goede aftrek, kippen en schapen zijn er dol op. Dus het principe 'waste no waste' klopt hier helemaal. En de doppen en schotjes van de walnoten dan? Die vormen weer prima materiaal voor tuinpaden. Dan is het tijd voor de finishing touch: de olie handmatig afvullen in stenen kruikjes. Het ziet er super ambachtelijk uit maar het heeft ook zeker een functie: de olie blijft in de kruikjes veel koeler dan in een glazen flesje. Koelte is belangrijk om oxidatie zoveel mogelijk tegen te gaan. Dan nog een prachtig etiket, door haar zelf ontworpen, en de olie is klaar voor transport. Op naar de keuken van de consument. Ook daar is het belangrijk om de olie koel en donker weg te zetten. En na het openen de dop er zo snel mogelijk weer op te doen, vanwege de oxidatiegevoeligheid.

Walnoten op band
Koek na persen walnoten

Op mijn vraag of ze dit jaar walnoten ging importeren omdat er door de late nachtvorsten in 2017 bijna geen walnoten zijn, antwoordt ze met een stellig 'nee'. Dat past niet in haar duurzame lokale voedselgedachte. Geen concessies doen aan je idealen. Een vrouw naar mijn hart. Chapeau Cecile! Ik vond het erg leuk om te zien en te horen hoe mijn favoriete walnootolie wordt geproduceerd. Deze olie is heerlijk in/over je muesli, een salade, smoothie, salsa of spread. Ook erg lekker over bijvoorbeeld een stamppotje, maar sprenkel het pas op je bord over je eten. Mijn absoluut favoriete walnotengerecht is deze walnotentapenade met flink wat rucola/waterkers/tuinkers opgerold in een haver/boekweit/quinoa pannenkoek. Wat kiemen erbij en klaar is kees. 

Bestel walnootolie van Cecile

Wat je moet weten over oliën die gezonde Omega-3 vetzuren bevatten

  • Koop het niet in doorzichtige flesjes: de olie oxideert erg snel. 
  • Verhit ze niet, gebruik ze het liefst koud of verhit ze tot maximaal 100 graden.
  • Laat het flesje zo kort mogelijk open staan omdat zuurstof ook voor extra oxidatie zorgt.
  • Koop dergelijke oliën niet in te grote flessen: kies voor maximaal 200-250 ml. Een olie als olijfolie, die je vaker gebruikt, kun je uiteraard in grotere flessen kopen. Deze bevat ook vooral Omega-9 die lang niet zo gevoelig is voor oxidatie.
  • Gebruik niet altijd alleen maar dezelfde olie. Varieer en investeer in wat gezonde oliën die samen een mooie mix vormen aan Omega-3, - 6 en -9 vetzuren zoals koolzaad-, perilla-, lijnzaad-, chiazaad-, walnoot-, hennepzaadolie enz. Zie de uitgebreide tabellen in boek 1, het weetjes boek en Alles draait om je Hormonen.
  • Gebruik voldoende vitamine E-rijke voeding als je je gezondheid een handje wilt helpen met gezonde vetten. Vitamine E-rijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld zonnebloempitten, hazelnoten, amandelen, tarwekiemen, tarwekiemolie enz. 
  • Kies ook zeer regelmatig voor de hele walnoot, heel chiazaad, heel lijnzaad. Deze bevatten flink wat hormoon ondersteunende stoffen die niet in de olie zitten. Zie hierover mijn boek Alles draait om je hormonen
  • En als laatste zou ik willen zeggen: “wees niet bang voor gezond vet”. Ongezonde vetten zoals industriële transvetten zijn inderdaad zeer schadelijk voor onze gezondheid. Maar gezond vet is vet gezond!

Meer lezen over het belang van Omega-3? Klik dan hier voor mijn artikel over visvrije Omega-3.

Van Agtmaal Walnootolie 100% zuiver, 200 ml

Cecile van Agtmaal leerde het notenvak in de Franse Périgord bij de familie Castanet. Daar perst men al generaties lang een eerste kwaliteit walnootolie.

Bestel deze walnootolie

Over de auteur van dit artikel

Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek: Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.

Meer over Rineke