Eet ’s avonds na 19 uur niets meer

Rineke Dijkinga 1 december 2017 40074

Ik kreeg laatst de vraag van een journalist of ik misschien 1 'gouden tip' zou kunnen geven om de decembermaand met alle borrels, diners en lekkernijen zo fit en energiek mogelijk door te komen. Het liefst ook nog met behoud van hetzelfde getal op de weegschaal. Maar eigenlijk zou je in elke maand van het jaar met deze tip je voordeel kunnen doen.

Tekening van Marinus van Dokkum

Tja, lastige vraag. Ik ben van mening dat gezond en culinair prima door één deur kunnen en dat je ook gezonde, 'boer-gondische' borrels, diners etc. kunt maken die jouw gezondheid en gewicht in alle opzichten kunnen ondersteunen. Maar als je daar anders over denkt of geen 'baas in eigen buik' kunt zijn omdat je buitenshuis eet/borrelt, dan heb ik toch 1 mooie tip:

Eet niets meer na 19.00/20.00 uur en ontbijt ruim 12 uur later

Als dit niet lukt op de dag van je feestje, dan heb je nog 6 dagen van de week over om dit wel in de praktijk te brengen. En als je dan ook nog eens 1 of 2 dagen nuchter flink gaat bewegen.....Geef het gewoon een kans in december! En alle maanden erna, zou ik zeggen. Het is zo gemakkelijk vol te houden, dat weet ik al jaren uit eigen ervaring. En ook goed om te weten: als je je calorie-inname flink gaat minderen neemt je eetlust toe, als je gaat bewegen heb je die dag automatisch minder trek! (4)

Wat levert dit je op?

  • Een beter/dieper slaappatroon.
  • Je honger- en verzadigingshormonen (ghreline en leptine) blijven beter in balans zodat je overdag minder trek hebt/minder eetmomenten zult hebben.(1)
  • Een betere gewichtscontrole (2), zelfs bij dezelfde calorie-inname.
  • Je vetverbranding verbetert: als je na 20.00 uur nog eet/drinkt zijn je glucose- en insulinespiegels 's nachts hoog. ‘s Avonds kan ons lichaam namelijk veel slechter koolhydraten (je glas fris, biertje, wijn, chips, crackertjes etc.) verwerken dan overdag. Juist de nacht is bedoeld om onze -overdag opgebouwde- vetvoorraden weer af te breken. En dat lukt alleen als onze glucose- en insulineniveaus 's nachts laag zijn door alleen overdag te eten. Zie verder Slaap je Gezond en Slank.
  • Een gezondere hormoonbalans: als je 's nachts goed hebt geslapen is je melatonineniveau hoog geweest en sta je 's ochtends op met een normaal insuline- en stresshormoonniveau. Deze zijn verhoogd als je niet goed slaapt. De dag beginnen met verhoogde niveaus van deze hormonen is, zeker als je al redelijk wat stress ervaart, feitelijk een 'valse start'.
  • Je spijsvertering is ingesteld op ‘eten overdag’, de nacht is bedoeld voor totaal andere taken. Wat we wellicht vaak niet beseffen is dat in de 24 uur die in een etmaal zitten alle systemen in ons lichaam -via een vast tijdschema- hun werk moeten doen: van vertering, tot regeneratie, tot verwerking van emoties en het afstemmen van jouw biologische klok. Door 's avonds weer te eten verstoor je simpelweg het ingenieuze samenspel dat ervoor zorgt dat jij zo gezond mogelijk blijft en 's morgens fris en energiek aan de dag kan beginnen (5).
  • Onze lever moet ’s nachts onze lichaamseigen antioxidanten (glutathion, SOD, Catalase) maken. Als de energie nodig is voor onze late snacks en drankjes te verteren, wordt de aanmaak van deze antioxidant enzymen even ‘opzij geschoven’. Een keer is dat uiteraard niet erg maar op lange termijn krijgen we hierdoor een tekort aan stoffen die vrije radicalen onschadelijk moeten maken. Of om onze hormonen in goede/gezonde banen te leiden. Belangrijk om te weten dat ELKE cel in ons lichaam afhankelijk is van voldoende antioxidanten (Zie verder het Weetje ‘Vrije Radicalen'), maar ook dat onze lever een hoofdrol speelt als het gaat om onze geslachtshormonen. Lees hierover veel meer in mijn boek Alles draait om je Hormonen.
  • Met elke vorm van herhaald, kort vasten (dus 12-15 uur niets eten/drinken) lijkt het risico op diabetes (3) en allerlei diabetes gerelateerde bloedwaardes te verbeteren. Maar ook waardes die te maken hebben met hart- en vaatziekten, veroudering etc. Langer vasten (bijvoorbeeld een aantal dagen per maand heel weinig eten, geeft de grootste verbeteringen, zeker bij diabetes). (2)
  • Minder eetmomenten op een dag verlaagt ontstekingsreacties (dus zeker belangrijk als je al ontstekingen hebt) Alles wat we eten geeft namelijk een licht ontstekingsreactie; alle voeding is lichaamsvreemd en dat geeft een lichte ontstekingsreactie in o.a. onze darmen.Daar kan ons lichaam prima mee omgaan, tenzij we veel eetmomenten op een dag hebben of voedsel eten dat deze reactie verergert: Uit onderzoeken blijkt voedsel met veel suiker/energie/vet/fast-food deze- 'na-de-maaltijd-ontsteking'- te versterken. (6) Twee a drie eetmomenten*, met daartussen een hele tijd geen voedsel/ontstekingsreactie, stelt ons lichaam in staat om reparatie- en herstelwerkzaamheden zo goed mogelijk uit te voeren.

*Er kunnen zeker redenen zijn om veel vaker, kleine hapjes te eten bij ernstige ziektes, ondergewicht en/of bloedsuikerspiegel problematiek.

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.

Bronnen

(1)https://wddty.com/news/2017/06/late-eaters-put-on-weight-and-increase-diabetes-risk.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3756673

(2)Cell Metab. 2015 Jul 7;22(1):86-99. doi: 10.1016/j.cmet.2015.05.012. Epub 2015 Jun 18. A Periodic Diet that Mimics Fasting Promotes Multi-System Regeneration, Enhanced Cognitive Performance, and Healthspan.

Brandhorst S1, Choi IY1, Wei M1, Cheng CW1, Sedrakyan S2, Navarrete G1, Dubeau L3, Yap LP4, Park R4, Vinciguerra M5, Di Biase S1, Mirzaei H1, Mirisola MG6, Childress P7, Ji L8, Groshen S8, Penna F9, Odetti P10, Perin L2, Conti PS4, Ikeno Y11, Kennedy BK12,Cohen P1, Morgan TE1, Dorff TB13, Longo VD14

(3)Science. 2016 Nov 25;354(6315):1008-1015. Circadian physiology of metabolism.

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26465216

5)https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2612679

(6)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2692901/