Commotie over B6 na uitzending Radar

Rineke Dijkinga 6 september 2016 55810

Dat was weer een volle mailbox over vitamine B6 en de uitzending van Radar op tv. Toch een paar nuances wat mij betreft. Niet omdat ik meen de waarheid in pacht te hebben. En ook niet om het te ontkennen: ook ik zie weleens mensen met klachten door zeer hoge doseringen vitamine B6.

Vitamine B6
 • Soms ontstaan er tintelingen in handen en voeten door B6-gebruik. Soms ook niet, zelfs niet bij langdurig hele hoge doseringen van meer dan 100 mg. Ook bij zeer lage doseringen kunnen er tintelingen ontstaan. En zelfs zie ik het wel eens bij mensen die alleen maar B6 uit hun voeding halen Er moet dus logischerwijs per individu gekeken worden wat er aan de hand kan zijn.
 • Wat in elk geval heel vaak blijkt is dat stapeling van B6 veroorzaakt worden door een tekort aan bijvoorbeeld B12*! En mensen met een vitamine B12 tekort zijn er natuurlijk erg veel! Zeker omdat een B12 tekort moeilijk traceerbaar is in bloed (wel in urine). Vaak verdwijnen de hoge B6 waardes in het bloedbeeld heel snel als er weer voldoende B12 is, is mijn ervaring. Maar ook tekorten aan magnesium,foliumzuur of bijvoorbeeld B2 kunnen zorgen voor een stapeling van B6: dit heeft te maken met het feit dat vitamine B6 met behulp van B12, B2, foliumzuur en magnesium moet worden omgezet is de 'bruikbare vorm'. Gebeurt dit niet dan meet je vaak een stapeling van vitamine B6 in het bloed.
 • Hoge bloedwaarden van B6 kunnen het logische gevolg zijn van het slikken van supplementen met vitamine B6. Dit hoeft geen directe reden voor ongerustheid te zijn als er geen klachten zijn. Het is het logische gevolg van het gebruik van dit supplement: de stof bevindt zich immers in je bloed! Als je een paar uur na inname van een supplement bloed gaat prikken is het niet vreemd dat de waarde hoog is.
 • In mijn dagelijkse werk zie ik veel meer mensen met een B6 tekort** dan met een overschot (vooral bij gebruik van anticonceptie, anti-epileptica, astma medicatie, antidepressiva en anti-psychotica). Ook mensen met bepaalde suikerstofwisselingsproblemen en bepaalde genetische aandoeningen kunnen B6 moeilijk omzetten zodat deze zich stapelt in het bloed.
 • In voedingssupplementen worden twee vormen toegepast: pyridoxine HCl en pyridoxaal-5-fosfaat. Beide zijn volgens de EFSA en de Europese overheid veilig en opneembaar. Tot nu toe zijn er geen bijwerkingen bekend (en heb ik het in mijn praktijk ook nog nooit gezien) bij gebruik van producten met pyridoxaal-5-fosfaat. Wat inmiddels wel duidelijk lijkt is dat hoge doseringen Pyrodoxine in een supplement de omzetting naar de actieve (lees bruikbare) vorm van B6 (P5P) afremmen. Lees dus etiketten en koop vooralsnog liever producten die overwegend de Pyridoxaal 5 Fosfaat (P5P vorm) als je een hogere dosering vitamine B6 wenst te gebruiken.

Hierbij een recept uit mijn boek “Alles draait om je hormonen’ voor de grote groep mensen die geen B6 overschot, maar juist een tekort hebben: Bieslook pesto >

Nog een aantal oorzaken die met een verhoogd B6 gehalte te maken kunnen hebben:

 • Een disbalans in de darmen. Een overmaat aan eiwit minnende bacteriën (bijvoorbeeld Enterococcus) , die meer B6 aanmaken dan andere bacteriën, kan een rol spelen.
 • Een overbelaste lever / verstoorde leverstofwisseling kan een rol spelen. Voor het verstofwisselen van B6 zijn B-vitamines, magnesium. zink etc van groot belang.
 • Vitamine B6 moet in onze cellen worden opgenomen met behulp van lysine. Lysinetekorten kunnen dus bijdragen aan stapeling van B6 in het bloed.
 • Een overmaat aan B6 moet worden uitgeplast. Daarvoor moet B6 geschikt gemaakt worden voor uitscheiding met een enzym dan afhankelijk is van o.a. ijzer, vitamine B2 en molybdeen. Als die er niet zijn kan B6 onvoldoende worden uitgescheiden.

* Vragenlijst vitamine B12 tekort >

** Typische klachten die op een tekort aan vitamine B6 kunnen duiden zijn bijvoorbeeld:

 • Scheurtjes in lippen en mondhoeken (kan ook ander B vitamine tekort zijn)
 • Ontstoken tong, burning mouth syndrome
 • Perifere neuropathie/tintelingen in ledematen
 • PMS klachten (vooral vocht vasthouden, migraine en hoofdpijn voor de menstruatie)
 • Depressie, cognitieve achteruitgang
 • Bloedarmoede
 • Verhoogde homocysteïne spiegel

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.