Commotie over B6 na uitzending Radar

6 september 2016 Rineke Dijkinga 36583

Dat was weer een volle mailbox over vitamine B6 en de uitzending van Radar op tv. Toch een paar nuances wat mij betreft. Niet omdat ik meen de waarheid in pacht te hebben. En ook niet om het te ontkennen: ook ik zie weleens mensen met klachten door zeer hoge doseringen vitamine B6.

 • Soms ontstaan er tintelingen in handen en voeten door B6-gebruik. Soms ook niet, zelfs niet bij langdurig hele hoge doseringen van meer dan 100 mg. Ook bij zeer lage doseringen kunnen er tintelingen ontstaan. En zelfs zie ik het wel eens bij mensen die alleen maar B6 uit hun voeding halen Er moet dus logischerwijs per individu gekeken worden wat er aan de hand kan zijn.
 • Wat in elk geval heel vaak blijkt is dat stapeling van B6 veroorzaakt worden door een tekort aan bijvoorbeeld  B12*! En  mensen met een vitamine B12 tekort zijn er natuurlijk erg veel! Zeker omdat een B12 tekort moeilijk traceerbaar is in bloed (wel in urine). Vaak verdwijnen de hoge B6 waardes in het bloedbeeld heel snel als er weer voldoende B12 is, is mijn ervaring. Maar ook tekorten aan magnesium,foliumzuur of bijvoorbeeld B2 kunnen zorgen voor een stapeling van B6: dit heeft te maken met het feit dat vitamine B6 met behulp van B12, B2, foliumzuur en magnesium moet worden omgezet is de 'bruikbare vorm'. Gebeurt dit niet dan meet je vaak een stapeling van vitamine B6 in het bloed.
 • Hoge bloedwaarden van B6 kunnen het logische gevolg zijn van het slikken van supplementen met vitamine B6. Dit hoeft geen directe reden voor ongerustheid te zijn als er geen klachten zijn. Het is het logische gevolg van het gebruik van dit supplement: de stof bevindt zich immers in je bloed! Als je een paar uur na inname van een supplement bloed gaat prikken is het niet vreemd dat de waarde hoog is.
 • In mijn dagelijkse werk zie ik veel meer mensen met een B6 tekort** dan met een overschot (vooral bij gebruik van anticonceptie, anti-epileptica, astma medicatie, antidepressiva en anti-psychotica). Ook mensen met bepaalde suikerstofwisselingsproblemen en bepaalde genetische aandoeningen kunnen B6 moeilijk omzetten zodat deze zich stapelt in het bloed.
 • In voedingssupplementen worden twee vormen toegepast: pyridoxine HCl en pyridoxaal-5-fosfaat. Beide zijn volgens de EFSA en de Europese overheid veilig en opneembaar. Tot nu toe zijn er geen bijwerkingen bekend (en heb ik het in mijn praktijk ook nog nooit gezien) bij gebruik van producten met pyridoxaal-5-fosfaat. Wat inmiddels wel duidelijk lijkt is dat hoge doseringen Pyrodoxine in een supplement de omzetting naar de actieve (lees bruikbare) vorm van B6 (P5P) afremmen. Lees dus etiketten en koop vooralsnog liever producten die overwegend de Pyridoxaal 5 Fosfaat (P5P vorm) als je een hogere dosering vitamine B6 wenst te gebruiken.

Hierbij een recept uit mijn boek “Alles draait om je hormonen’ voor de grote groep mensen die geen B6 overschot, maar een tekort hebben: Bieslook pesto >

Vragenlijst vitamine B12 tekort >

** Typische klachten die op een tekort aan vitamine B6 kunnen duiden zijn bijvoorbeeld:

 • Scheurtjes in lippen en mondhoeken (kan ook ander B vitamine tekort zijn)
 • Ontstoken tong, burning mouth syndrome
 • Perifere neuropathie/tintelingen in ledematen
 • PMS klachten (vooral vocht vasthouden, migraine en hoofdpijn voor de menstruatie)
 • Depressie, cognitieve achteruitgang
 • Bloedarmoede
 • Verhoogde homocysteïne spiegel

Over de auteur van dit artikel

Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek: Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog twee boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen': een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. Heerlijke recepten en uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'PUUR Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai.

Meer over Rineke