Het 100.000ste boek van Rineke Dijkinga

24 mei 2016 Arien de Korte 3922

Reden voor een feestje èn voor actie!

Ze is orthomoleculair geneeskundige, geen auteur. De ‘honger’ van mensen naar duidelijke informatie over de link tussen voeding, milieu en hun eigen gezondheid zette haar aan het schrijven. In 5 jaar tijd schreef ze vier zeer succesvolle boeken -met honderden gemakkelijke recepten en veel informatie- met deze week het 100.000ste exemplaar dat van de drukpersen rolt.

Rineke en haar team willen uiteraard dit moment niet zomaar voorbij laten gaan. Allereerst iedereen bedankt die het werk van Rineke Dijkinga een warm hart toedraagt: (thuis)koks die blij zijn met de recepten, kopers van de boeken, winkeliers, al die duizenden mensen: hartelijk dank voor aanmoediging, enthousiaste reacties, steun. ‘Weten van (H)eerlijk eten’ I en II, ‘Weetjes over (h)eerlijk eten’ en haar laatste boek ‘Alles draait om je hormonen’ voldoen duidelijk aan een vraag naar eerlijke informatie over de link tussen voeding, milieu en onze gezondheid. Dat deze vraag leeft bij veel mensen blijkt onder meer uit het feit dat er zoveel van haar boeken verkocht worden.

En om dit heugelijke moment te vieren, zijn er een paar gezonde 'helpende-hand-acties' voor de wereld om ons heen bedacht voor de komende maanden. Immers, in al Rineke’s boeken staat, behalve de gezondheid van mensen, ook die van het milieu centraal. Als je nog geen boek van Rineke in je bezit hebt, is dit wellicht het moment om een boek aan te schaffen. Heb je ze al wel, dan wil je misschien iemand in je omgeving een boek cadeau doen. In alle gevallen draag je bij aan een paar bijzondere projecten die de wereld, en daarmee ook jouw gezondheid, een handje willen helpen:

Project 1: Sea First Foundation

In mei en juni verdubbelt Rineke het bedrag dat Sea First Foundation van elk verkocht boek ontvangt. “De conditie van de oceanen, en de dieren daarin, speelt voor zowel het milieu als de (hormonale) gezondheid van de mens een vitale rol. Deze belangrijke boodschap moet Sea First Foundation kunnen blijven uitdragen. Daar is financiële hulp voor nodig en die blijven we geven.”

Project 2: Bijensterfte

Des te meer afwisseling in onze voeding des te gezonder voor onszelf en ons milieu. Deze diversiteit staat echter onder druk, onder andere doordat de wilde bijenstand flink wordt ondermijnd. Onze voedselvoorziening is voor een groot deel afhankelijk van de bestuiving door, vooral, wilde bijen. Minder bijen betekent niet alleen minder voedsel en minder variatie in de natuur maar ook minder verschillende ingrediënten op ons bord! De komende tijd zal er dus van elk verkocht boek ook een bedrag worden gedoneerd aan Wankja Ferguson: een integere deskundige die zich hard maakt voor het behoud van de wilde bij. Wij gaan haar een handje helpen om haar lezingen in Nederland te bekostigen. Zie voor meer informatie deze website.

Project 3: De grootste zaadbank

Alsof de slechte bijenstand nog niet genoeg is wordt de diversiteit van onze gewassen flink beperkt als enkele multinationals hun zin krijgen en patent kunnen aanvragen op de natuurlijke eigenschappen van planten. Binnenkort worden hierover belangrijke beslissingen in Brussel genomen. We kunnen nu nog onze stem laten horen en laten weten dat wij baas in eigen buik en eigen pan willen blijven!

"Door het patent wordt één bedrijf eigenaar van alle zaden, vruchten en planten die deze natuurlijke afweer in zich hebben. Met als gevolg dat andere bedrijven bijvoorbeeld de paprikarassen met deze eigenschap niet meer vrij mogen gebruiken voor ontwikkeling van nieuwe, sterkere of betere, (groente)rassen. En dat terwijl deze eigenschap dus gewoon uit de natuur komt”.

Daarom ondersteunt team Rineke Dijkinga ook deze belangrijke actie van Bionext door de eerste 100 mensen die een boek bestellen via de webshop een gratis zakje zaden mee te sturen. Je kunt deze zaden planten of bewaren, tot wel 10 jaar lang! Zie verder deze link.

Doe je mee?

Kijk voor meer informatie op www.rinekedijkinga.nl en www.alarineke.nl