Gastvrije Nederlanders...

30 januari 2014 Rineke Dijkinga 6213

BorrelhapjesInmiddels bijna februari en nog steeds krijg ik dagelijks te horen van mijn cliënten dat ze in die feestmaand december weer veel meer en ongezonder hebben gegeten dan anders. Met daarbij de verontschuldiging: “Je kunt toch niet telkens je gastvrouw of gastheer voor het hoofd stoten door al die heerlijke maar helaas vaak ongezonde lekkernijen af te slaan. En dus eten we het maar op”. Diepe zucht. Andersom is het voor diegene die gasten krijgt net zo'n dilemma. Dat merkte ik zelf bij het organiseren van een Nieuwjaars-buurtborrel. Zouden mijn gasten aan mijn gastvrijheid twijfelen als ik niet veel maar juist wel (h)eerlijke gezonde hapjes aan zou bieden? En, ook al is gezonde voeding mijn vak, ik ben toch niet ‘mijn broeders hoeder’? Graag of niet of maar meegaan in ‘zoals het hoort in Nederland’? Dat kostte me behoorlijk wat heen en weer gepieker. Uiteindelijk besloot ik tot een proef: ik serveerde èn hele gezonde èn de minder gezonde, gebruikelijke borrelhapjes en was benieuwd naar wat men zou eten. Ik adviseer regelmatig aan cliënten om bijvoorbeeld hun eigen gezonde taart mee te nemen naar een feest zodat ze toch gezellig mee kunnen doen. Wat een verbazing als hun taart dan als eerste opgaat en de minder gezonde variant onaangeroerd blijft. Dit is een prachtige manier om mensen te laten ervaren dat een taart zonder toegevoegde suikers en zonder witte bloem zo lekker kan zijn.

EiersaladeWeer terug naar de Nieuwjaarsborrel: Ik zette zowel hapjes die niets toevoegen aan de gezondheid en die niet bevorderlijk zijn voor het gewicht zoals chips, borrelnoten, gefrituurde snacks, worst etc. op tafel maar ook gezonde hapjes:

  • Schijfjes courgette, kiwi en komkommer in plaats van toastjes. Dat scheelt niet alleen flink wat calorieën, ook je bloedsuikerspiegel is hier heel blij mee!
  • Eigengebakken Italiaanse spelt-bruschetta met olijfolie, zongedroogde tomaten en basilicum. Zie dit recept.
  • Ons traditionele Oud & Nieuw-recept ‘spekdikken’, nu zonder stroop en spek maar met schijfjes biologische metworst en daarnaast een variant met schapenkaas. Lekker zoet maar zonder suiker! En in mini-vormpjes gebakken in een koekenpan, op een heel zacht vuurtje, heerlijk en gezond. 
  • Een lekkere eigengemaakte eiersalade met kurkuma en gezonde olie. Zelfs met een borrelhapje kun je je cholesterol nog positief beïnvloeden. Zie dit recept.
  • Een heerlijke tapenade van gemengde noten, walnotenolie en peterselie. In plaats van ongezonde vetten, zoals in de meeste traditionele borrelhapjes, nu met smakelijke en gezonde vetten. Goed voor je algehele gezondheid en zeker goed voor je bloeddruk. Zie dit recept.

Het ging erin als koek! De bruschetta, eiersalade en tapenade waren in een mum van tijd op. Het witte stokbrood bleef grotendeels onaangeroerd en ook de klassieke huzarensalade had niet veel fans.

Het lijkt mij tijd voor de Grote Gastvrije Omwenteling: als je echt gastvrij wilt zijn zet je je gasten eerlijke, gezonde maar vooral heerlijke hapjes voor. Het zou hip en trendy moeten worden om lekkere hapjes te serveren die ook nog gewoon goed voor je zijn. En not done om je gasten ongezonde dingen voor te zetten. Zo kun je als gast zonder schuldgevoel genieten en dat is weer heerlijk voor de gastvrouw. Niets vervelender dan dat je goede gaven niet gegeten worden. Ten slotte nog een opmerking die ik ook vaak te horen krijg: “Alles wat er aan hapjes overbleef na de feestdagen hebben we zelf maar opgegeten. Je kunt voedsel toch niet zomaar weggooien “. Helemaal mee eens, we gooien al bijna 30% weg van alles wat er geproduceerd wordt. Maar voor je het weet heb je nog dagen ‘napret’ van die afgelopen feestmaand met alle taarten, borrelnootjes, blokjes kaas en worst die zijn overgebleven. Ha!, er bleef van onze borrel nog wat spekdikken met geitenkaas over. Heerlijk weer bij ons avondeten gegeten met een lauwwarme salade van winterpostelein erbij. Laten we gaan voor winst voor ieders gezondheid als we toch een beetje het principe van ‘ik ben mijn broeders hoeder’ toepassen en wat verantwoordelijkheid voor onze eigen gezondheid en die van onze medemens nemen. Natuurlijk hoor je een aantal mensen de opmerking maken: “Nou, nou, dat zal toch wel wat meevallen allemaal? Een mens mag toch wel eens feesten?” Zeker, maar vraag gewoon eens belangstellend in je omgeving hoeveel mensen na een periode van feestjes/borrels hun bloedsuiker, cholesterol, bloeddruk, slaap, spijsvertering of gewicht ontregeld hebben. Dus waarom zou je feestjes niet gezond en lekker maken? Dan blijft het na afloop ook feest voor je gezondheid. Dus wat mij betreft: Op naar de Grote Gastvrije Omwenteling.