Schijnveiligheid, zelfs met biologische lekkernijen

30 maart 2012 Rineke Dijkinga 4021

Had vorige week een paar bijzondere gesprekken met mensen waarbij ik me afvroeg waarom wij ons, als intelligente wezens, laten afschepen met schijnveiligheid. Er is niemand die het volgende zou accepteren: stel dat alle lampjes op je dashboard in je auto zouden gaan branden. Je belt de ANWB en de monteur van de ANWB haalt alle lampjes eruit. Dan brandt er inderdaad niets meer. Maar het euvel is dan niet opgelost. Dan zou je toch overwegen om direct je lidmaatschap van de ANWB op te zeggen? Daar ga je toch niet mee akkoord? 

Recept voor vijgenbonbon

Tot ik een column in het dagblad van het noorden las van Cees Wildervanck waarin hij uitlegde dat mensen altijd een bepaalde mate van risico accepteren. Het gaat bij ons niet om het werkelijke risico dat we lopen (dan zouden we waarschijnlijk heel veel dingen niet meer doen) maar om het gevoel erbij. Ik citeer hem: “Geef je mensen een veiliger gevoel dan denken ze dat het wel meevalt, en gaan ze zich toch onveiliger gedragen tot hun oude, acceptabele gevoel van onveiligheid weer bereikt is. Zet een ABS systeem op de auto en mensen gaan onder slechte weersomstandigheden toch harder rijden.

Dat is precies waar ik de vorige week keer op keer tegen aanliep:

  • Iemand die meer ging eten, zij at immers toch ‘light’ chips en light toetjes. Waarom haar gewicht niet wilde zakken, was voor haar een raadsel.
  • In diezelfde week iemand die wat meer fastfood was gaan eten, ze had immers nu een goede Multi die eventuele tekorten ten gevolgde van fastfood eten, wel zou aanvullen.
  • Een meneer die gedotterd was en het ziekenhuis uitgestuurd was met “Uw vaten zijn weer schoon. U kunt uw oude eet- een leef gedrag weer oppakken”.
  • Een diabetische meneer die nu de hele dag koekjes uit de reformzaak ‘snaaide’. Die waren immers bio en zouden dus vast wel gezonder zijn dan die uit de supermarkt.
  • Maar ook mezelf betrapte ik erop: ik kon wel wat meer (met 2 handen) in de tuin gaan werken. Mijn pols zat immers toch in het gips. Dus het zou wel niet echt fout gaan, toch? 

Was eigenlijk wel een beetje verbijsterd door zoveel ‘geloof in schijnveiligheid’ in 1 week. Dankzij de column begrijp ik wat er achter zit. Toch lijkt het me niet een hele slimme strategie, zeker niet vanuit mijn vak bekeken, als het om eten/leefstijl en gezondheid gaat.

De klap op de vuurpijl vond ik echter deze week een folder die ging over ‘ Biologisch Genieten met de paasdagen’. Een folder volop lekkernijen voor de paasdagen. Biologisch, dat wel. Maar volop suikers, witte bloem en verzadigde vetten. Wat jammer! Er zijn zoveel mensen die de stap naar biologisch nemen omdat ze menen hun gezondheid en het milieu een goede dienst te bewijzen. Ik hoop niet dat de biologische branche dit vertrouwen gaat schenden door steeds meer met ‘schijnveilige voedingsmiddelen’ te komen. Zeker voor de mensen met overgewicht of bloedsuikerspiegel problemen worden het dan, ondanks de biologische lekkernijen, toch ‘gewichtige’ paasdagen. Biologische bloem en suikers hebben net zo goed een negatief effect op onze bloedsuikers, energie en gewicht. Ik ga maar eens even een aantal gezonde biologische recepten op de site zetten voor de paasdagen! In elk geval de overheerlijke vijgenbonbon van de foto. En mensen attent maken op Vegetarisch Fit. Mooie, gezonde en lekkere recepten! Doen ze goed daar, maar een beetje meedoen aan de suiker- en bloem hype en voor de rest heerlijke, gezonde en originele recepten.