De keerzijde van gezonde omega 3 vetzuren

9 maart 2012 Rineke Dijkinga 5879

IJsvogel op bakAfgelopen woensdag was het prachtig lenteweer. Ik was even in het kantoor om daar iets te zoeken.

In een ooghoek zag ik iets helblauws voorbij flitsen. Een ijsvogeltje! Met een visje in zijn snavel. Wat een cadeautje. Temeer omdat hij wel tien minuten bleef zitten op een steigerpaal bij de sluis. Heb ademloos zitten kijken. Zo dichtbij en zo lang naar een ijsvogeltje maak je niet elke dag mee, sterker nog dat overkomt je maar zelden.

Foto: Nico de Vries

Moest eraan denken hoezeer het ijsvogeltje mooi schoon water nodig heeft om visjes op te duiken. Zijn enige voedingsbron. En mooie steile oeverwanden om zijn nestje te bouwen.

Dat hij dit visje zo lang in zijn snavel hield zonder het op te eten had waarschijnlijk te maken met ‘versier gedrag’ voor een vrouwtje. Kijk eens naar mij: met mij kun je wel kinderen op de wereld zetten want ik kan ze van goed voedsel voorzien.

Ook voor mensen zijn vissen, of liever gezegde de visvetzuren (Omega 3) goed en onontbeerlijk voedsel. Het zijn vetzuren die we niet zelf kunnen aanmaken maar die we wel heel hard nodig hebben voor onze gezondheid. Elke cel in ons lichaam wordt in zijn functioneren beïnvloedt door het wel of niet aanwezig zijn van deze gezonde vetten. Ik zie per week zoveel patiënten die op geen enkele manier deze Omega 3 vetzuren in hun voeding hebben. Onze voedingspatroon wordt immers overheerst door Omega 6 vetzuren (die bij een teveel ontstekingsbevorderend zijn). Dan moet ik gaan overleggen met de patiënt: wil iemand een paar keer per week vette vis gaan eten of wil deze persoon het liever als capsule? Dan kom ik toch even in gewetensnood. Hoeveel vissen moeten er wel niet gevangen worden voor 1 goed gedoseerde visolie capsule? En hoe gezond is vis eigenlijk nog?  Niet alleen vanwege de dioxine, PCB's, brandvertragers etc maar ook voor ons mileu?

Ik heb kort geleden, heel toevallig in dezelfde week, zitten lezen in het boek ‘de huilende zee’ van Dos Winkel. Ik word er een beetje misselijk van. Dat er zoveel bijvangst is (bij garnalen tot wel 80%) waar we niets mee doen, dat overtrof mijn ergste verwachtingen. Dan kun je toch niet doorgaan met vis en visolie capsules als je deze dingen weet? In die zelfde week heb ik ook nog met Greenpeace gebeld. Dit naar aanleiding van een TV uitzending waarin Greenpeace een hele grote Nederlandse trawler wilde verhinderen om uit te varen. Deze trawlers zouden de laatste vissen wegvissen voor de kusten van ontwikkelingslanden. De eiwitbronnen die ze daar hebben vissen wij weg met onze varende fabrieken! Dat kan toch niet waar zijn? De eigenaar van de trawler zei dat Greenpeace onzin vertelde: ze hebben immers een MSC keurmerk. Ik schiet in de stress, toch niet weer een keurmerk wat niets of nauwelijks iets zegt?

Helaas bevestigt een zeer aardige meneer van Greenpeace mijn vermoeden: niet alle vis met een MSC keurmerk is daadwerkelijk ‘netjes’ gevangen. Het enige wat je weet met een MSC keurmerk is dat je de grootst mogelijk kans hebt op een verantwoord visje. Als je nog over verantwoord kunt spreken als het gaat om de grote massale visvangst.

Ik ga op zoek naar alternatieven. Na een paar weken speurwerk ben ik eruit. Ik ga al mij patiënten vragen of ze willen overstappen op plantaardige Omega 3 capsules/olie of (als het echt qua gezondheid niet anders kan) op Krill olie. Deze waren er al wel een aantal jaren, maar zo verschrikkelijk duur. Nu zijn er gelukkig varianten die plantaardig, milieu vriendelijk en ook nog betaalbaar zijn. Gelukkig! Kunnen we toch aan onze gezondheid blijven werken.