Megastallen en ons welzijn

22 februari 2012 Rineke Dijkinga 4477

Gisteren was er in ons prachtige dorp Sellingen een demonstratie tegen de komst van megastallen.

Het werd georganiseerd door de Partij voor de Dieren en Groen Links. Enkele tientallen mensen kwamen protesteren.

Maar liefst 1800 koeien en jongvee worden hier binnenkort in een stal gehuisvest. Te midden van onze prachtige natuurgebieden waar zowel de bewoners als veel rustzoekende toeristen van genieten. In Brabant kon deze boer niet meer terecht. Te weinig uitbreidingsmogelijkheden. Daarom maar naar het ongerepte Westerwolde waar we (nu) nog de schoonste lucht van Nederland hebben. Ongelooflijk spijtig dat bestuurders niet zien dat dat we met de komst van megastallen ook de bewoners, toeristen en natuurliefhebbers gaan afschrikken. En we zijn al zo’n krimpgebied!

Maar daar gaat het me in dit artikel niet echt om. Heel toevallig werd er gisteren ook het resultaat van een onderzoek onder een grote groep scholieren bekend gemaakt. Zij hadden nagedacht over ons overgewicht in relatie tot het aanbod van ons ‘dik makende’ voedsel. Als eerste verbeterpunt vonden ze dat er meer gezond voedsel moest worden aangeboden. En als tweede dat de prijzen van gezond eten lager zouden moeten zijn dan die van ongezond eten. Nu moesten ze in de schoolkantine namelijk meer betalen voor een appel dan voor een reep chocola. Dus eigenlijk bepaalt het aanbod en de prijs wat we eten, meenden zij. De voedingsmiddelenindustrie schermt altijd met ‘we bieden aan wat de consument vraagt’. Kletskoek! In heel Nederland kun je amper een gezond tussendoortje bemachtigen. We eten dus wat de industrie ons voorschotelt.

Maar terug naar de megastallen: misschien moeten we dergelijk beleid maar aan onze jeugd over laten. Die snappen tenminste waar het om gaat: ongezond en goedkoop eten zou gewoon niet meer aangeboden moeten worden. Dus ook geen vlees en zuivel uit deze megastallen! De keuze in gezond vlees en zuivel is gewoon te klein ten opzichte van bio-industrie producten!

Wie denkt dat vlees uit de bio-industrie alleen vreselijk is voor het dierenwelzijn zou toch eens verder na moeten denken. Allerlei antibiotica resistente bacteriën danken we (mede) aan het feit dat er op zulke enorme aantallen dieren zowel preventief als curatief veel antibiotica gebruikt moet worden. Hoe moet dat dan niet gaan in een bedrijf met 1800 dieren? Daar moet de ziektedruk toch wel enorm zijn? (meer informatie) Door het hoge antibiotica gebruik in de intensieve veehouderij zien we steeds vaker dat zieke mensen en dieren niet meer reageren op antibiotica als ze dat toegediend krijgen.

Maar hebt u er ooit aan gedacht dat het vlees van vroeger veel meer eiwit bevatte? En nu voornamelijk vet? Ja, dat geldt ook voor de kiloknaller kip waarvan iedereen denkt dat het zo vetarm is. Dieren die niet bewegen krijgen namelijk, net als mensen, (verzadigd) vet in plaats van spieren. Spieren bestaan juist voor een groot deel uit eiwitten. En het behoeft geen betoog dat veel verzadigd vet geen aanrader is voor onze gezondheid. Eiwitten zijn juist een absolute ‘must’ voor onze gezondheid.

En er ooit over nagedacht dat een koe vroeger gras at in plaats van krachtvoer omdat hij nu niet of nauwelijks buiten komt? En dat dit heel veel consequenties heeft voor de samenstelling van zuivel en vlees? Voeding van grazende dieren bevat namelijk CLA (een stof die de industrie als dure afslankpil op de markt brengt) omdat het de ontwikkeling van buikvet tegen gaat. Ook bevat vlees en zuivel van grazende dieren tot 60% meer van de gezonde Omega 3 vetzuren. Hiervan weten we dat ze ontstekingen tegengaan (meer informatie).

Voedingsmiddelen van ‘opgehokte’ dieren echter bevatten veel meer Omega 6 vetzuren. En die zijn nu net ontstekingsbevorderend! Ook eczeem bij jonge kinderen komt 30% minder voor als ze biologische zuivel krijgen (meer informatie).

Verder is veel zuivel van koeien überhaupt niet echt een aanrader als het om onze gezondheid gaat. Klik hier om hier meer over te lezen. 

Misschien is dierenwelzijn voor veel mensen te ver van hun bed. En is er een andere mogelijkheid om de komst van zulke megastallen tegen te gaan: grote groepen mensen laten kiezen voor hun eigen gezondheid en die van hun kinderen. En ze dus informeren over de consequenties voor hun gezondheid als ze bio-industrie voedsel consumeren.

Ik weet al wat de tegenstanders gaan zeggen: We moeten wel grote bedrijven oprichten om aan de behoefte van de groeiende bevolking te voldoen. Maar minder vlees en dierlijke producten zijn een zegen voor onze gezondheid. We zouden er gewoon veel minder van moeten eten! En als we het toch eten, dan als biologisch product. Het kost inderdaad iets meer. Maar houd deze ware uitspraak van Loesje (uit het boekje 'blaat het niet dan schaapt het niet')gewoon in je achterhoofd als je gaat winkelen:

         Eerlijk vlees knalt niet per kilo!

Sluit ik af met een, mijns inziens, zeer wijze spreuk van Gandhi;

Er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.

Gandhi