(W)EETJE van Rineke Dijkinga

Chocopasta

Kijk eens op de achterkant van een potje chocopasta uit de supermarkt. Je zult versteld staan van de hoeveelheid toevoegingen. Allemaal stoffen die je lichaam onnodig belasten en die onnodig veel van je spijsvertering vergen. Bovendien voegen ze niet eens iets toe omdat het grotendeels ‘lege calorieën’ zijn.

Dat geldt niet voor deze zelf gemaakte chocopasta. Deze is gemaakt van rauwe cacao, dat veel voordelen heeft ten opzichte van gebrande cacao (zie recepten met rauwe cacao in het dit najaar verschijnende gezondheidskookboek ‘Weten van (h)eerlijk eten deel 2’).

Wil je nog gezonder gaan leven? Ga dan een paar keer per week vòòr je ontbijt sporten of maak een flinke wandeling vòòr je ontbijt. Het is een van de mooiste manieren om je vetverbranding te stimuleren (in onderzoek bleek de vetverbranding tot 33% hoger dan na de maaltijd), je bloedvetten te verlagen (cholesterol, triglyceriden) en insuline te reguleren. Bron: Farah NM, Gill JM.Br J Nutr. 2012 Oct 26:1-11. Je vetverbranding kan daarna nog uren geactiveerd blijven , mits je niet direct na het sporten en zeker geen snelle koolhydraten gaat eten.

Veel mensen denken dat ze niet nuchter kunnen sporten, maar we hebben echt energievoorraad genoeg om minimaal 1,5 tot 2 uur nuchter te bewegen. Als je niet eet voor je gaat sporten/bewegen moet je lichaam wel overgaan tot vetverbranding om energie te verkrijgen. Bouw het uiteraard wel langzaam op. ’s avonds na het eten bewegen is het minst effectieve moment van de dag om vet te verbranden.

Chocopasta‘Chocopasta’, echt heel goed!

Ingrediënten:

  • 100 gram gepureerde ongezwavelde abrikozen
  • 10 gram rauwe cacaopoeder
  • 1/5 theelepel gemalen kaneel
  • evt. een theelepel kokosbloesemsuiker of een paar druppels stevia

Bereiding:

Doe de abrikozen in een pannetje in een laagje water (ze moeten net onder staan). Laat ze een kwartiertje staan en laat ze heel langzaam even aan de kook komen. Gooi het grootste deel van het weekwater weg en pureer de abrikozen. Laat ze afkoelen en meng er dan de kaneel en rauwe cacaopoeder door. Afgesloten in de koelkast bewaren.

Variatie op de chocopasta:

Ingrediënten:

  • 50 gram extra virgin kokosolie
  • ½ theelepel gemalen vanille
  • ½ theelepel kardemom
  • 5 à  6 gram rauwe cacaopoeder
  • een paar druppels stevia/een koffielepel kokosbloesemsuiker of honing naar eigen smaak

Bereiding:

Warm de  extra virgin kokosolie even au bain-marie op (op een heel laag vuurtje). Meng alle ingrediënten door elkaar. Proef even of je het lekker op smaak vindt en voeg eventueel nog iets van de genoemde ingrediënten toe.

Let op: op kamertemperatuur bewaren! Uiteraard gebruik je bij deze laatste variant geen boter meer.