Vijgen notenbrood

De vele granen in ons huidige voedingspatroon worden in verband gebracht met veel van onze huidige (darm)klachten, maar ook met diabetes en overgewicht.

Bereiding

Doe alle ingrediënten (in de volgorde waarin ze hiernaast vermeld staan) in de broodbakmachine en laat het kneed- en rijs programma in werking treden (met de hand kneden kan uiteraard ook). Laat het minimaal 6-8 uur in de broodbakmachine staan, doe het dan in een bakvorm (of maak er 15 kleine bolletjes van op een bakplaat) en zet het in een op 150 graden voorverwarmde oven. Bak het brood 45-50 minuten, als je er bolletjes van maakt circa 35 minuten). Besmeer het brood met extra vergin kokosolie of met roomboter en serveer het eventueel lauwwarm. Beleg kun je uitsparen want de smaak is zo ook verrukkelijk.

Ingrediënten

  • 400 cc kokosmelk
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • 1 ei
  • 1 pak (500 gram) Speltbroodmix
  • Evt. 1 eetlepel kokosmeel
  • 8 heel fijn gesneden vijgen
  • 1 volle eetlepel anijszaad (gekneusd)
  • 3 eetlepels zonnebloempitten
  • 4 eetlepels grof gehakte gemengde (ongebrande) noten
  • 1 afgestreken theelepel kardemom
  • 1 volle theelepel kaneel
  • 10 druppels stevia, 1 dessertlepel ahorn-siroop of 1 theelepel kokosbloesemsuiker

Gezondheidstips

De vele granen in ons huidige voedingspatroon worden in verband gebracht met veel van onze huidige (darm)klachten, maar ook met diabetes en overgewicht. Als je toch met mate brood wilt eten kies dan voor oudere graansoorten als spelt, kamut, rogge, haver etc. Brood dat je zelf bakt kun je veel langer dan gebruikelijk laten rijzen, dat heeft grote voordelen: het fytinezuur (een stof die veel mineralen bindt waardoor ze niet benut kunnen worden voor onze gezondheid) en de gluten worden grotendeels onwerkzaam gemaakt en de verteerbaarheid van het brood neemt behoorlijk toe door de langere rijstijd. Altijd belangrijk maar zeker gedurende de feestdagen, waarin onze spijsvertering en bloedsuikerspiegel behoorlijk op de proef worden gesteld. Door de combinatie van gezonde vetten (kokosmelk, noten, zaden en kokosmeel) en eiwit (ei) is dit brood voor zowel je bloedsuikerspiegel, je darmen, je brein en je gewicht een gezondere keuze.