Tiramisu (voor 8 personen)

Een overheerlijke klassieker, maar dan zonder gluten en koemelk.

Bereiding

De dadels in stukken snijden en circa een uur laten weken in de koffie. Pureer de koffie, cacao en dadels in een foodprocessor tot het een smeuïge massa is. Eventueel kun je de helft meer van deze saus maken en deze er op tafel los bij serveren.

In de tussentijd kokosmelk, kaneel , kardemom en vanille* op een heel zacht vuurtje warm laten worden. Als het kookt heel geleidelijk het agar agar poeder erdoor roeren. Het mooiste effect krijg je als je de agar agar eerst even oplost in een beetje water en het dan door de kokende kokosmelk doet. Laat een paar minuten pruttelen en blijf goed roeren. Laat het wat afkoelen en doe dan de honing en citrusrasp erdoor. Verwerk het in de glazen voor het opstijft. Agar agar krijgt pas in de koelkast zijn gelerende effect.

*Als je de ‘room’ zo blank mogelijk wilt houden kun je de specerijen natuurlijk ook door het koffie/dadelmengsel doen. Ik vind het lekkerder om het door de kokosmelk te doen maar voor het kleurcontrast doe je de specerijen liever door het koffie/dadelmengsel.

Maal de walnoten fijn, doe er de honing en de walnotenolie door zodat er een kruimige massa ontstaat.

Pak 8 glazen schaaltjes of mini weckflesjes/-potjes en schep eerst een lepel dadelpasta, dan de walnoten crumble en vervolgens de ‘room’ in de glazen. Herhaal dit nog een keer. Bestuif elk schaaltje/potje met een beetje cacao of chocoladepoeder (door een theezeefje gaat dat het gemakkelijkst) en strooi er eventueel nog een heel klein beetje kasha en/of citroen- of sinaasappelrasp over. Laat vervolgens opstijven in de koelkast.

Variatietips

Variatietips met recepten uit ‘Alles draait om je hormonen

  • Als je nog wat lemoncurd in huis hebt (zie blz. 92) is een toefje lemoncurd er boven op ook een super traktatie
  • Als je wat meer van het walnoten-, walnootolie- en honingmengsel maakt, heb je direct de basis vulling voor een heerlijke lunchwrap (zie blz. 113)
  • Als je de noten-specerijengranola (blz. 131) gemaakt hebt voor het ontbijt, dan zou je die er op het laatst ook over kunnen strooien.

Andere ideeën voor feestelijk toetjes:

  • De vijgenbonbons op blz. 91 van ‘Weten van (h)eerlijk eten’ deel 2. Serveer ze op een satéprikker met een stukje dennengroen en een stukje kerstlint
  • De chocolademoussetaart op blz. 55 van ‘Alles draait om je hormonen’. Maak deze nu niet als taart maar verdeel de taartbodem en mousse over 10-12 glazen schaaltjes.
  • De lemoncurd van blz. 92 van ‘Alles draait om je hormonen’. Doe deze in een spuitzak en serveer het op een blokje zwarte chocola van minimaal 72% cacao.

Ingrediënten

Voor de chocolade/koffie saus

  • 12 dadels zonder pit (en toegevoegde suikers)
  • 200 ml zeer sterke en afgekoelde koffie
  • 1 koffielepel rauwe cacao
  • 1 flinke koffielepel rauwe cacao

Voor de ‘room’

  • 400 ml kokosmelk (volvette)
  • 1 afgestreken theelepel kaneel
  • snufje vanillepoeder en/of kardemom
  • 6-7 gram agar agar poeder

Als je citrus rasp gebruikt zou je een kleinscheutje limoncella door de kokosmelk kunnen doen, als je sinaasappel gebruikt zou je een scheutje Cointreau erdoor kunnen doen.

  • rasp van een halve biologische citroen of sinaasappel
  • 2 eetlepels (Manuka) of biologische honing*
    * Lees het weetje over honing als je wilt weten waarom biologische honing zoveel uitmaakt.

Voor de notencrumble

  • 100 gram walnoten (anders cashew- of pecannoten)
  • 2 eetlepels walnootolie
  • 1 à 2 eetlepels honing

Decoratie

  • 1 à 2 eetlepels rauwe cacao of carobepoeder
  • Eventueel wat kasha en nog wat extra citroen- of sinaasappelrasp

Gezondheidstips

Tip à la Rineke

Een toetje of tussendoortje zonder gluten, soja en koemelk (voedingsstoffen die we met de feestdagen vaak nog meer krijgen) is niet alleen een super traktatie voor jezelf maar ook je darmen zullen er heel blij mee zijn. Heb je in januari vaak moeite om weer over te gaan ‘tot de orde van de dag’ met gezond eten dan kan het weglaten van gluten, soja en koemelk ook een zinvolle keuze zijn tijdens de feestdagen (zie verder weetje ‘melk’ bij exorfines).