Tagliatelle uit de zee en van het land

Kleurrijke weelde op je bord (4 a 5 personen)

Bereiding

  1. Week de zeewiertagliatelle ongeveer een half uur voor je begint te koken in ruim water. Gooi het water weg en laat het uitlekken.
  2. Was de paprika’s, snijd ze doormidden en leg ze onder de grill tot ze mooi bruin zijn. Af laten koelen, het vel verwijderen en in mooie dunne reepjes snijden.
  3. Schil de wortelen en wortelpeterselie met een julliënnesnijder, een spirelli of een dunschiller in hele fijne slierten. Breng een pan met water aan de kook en blancheer ze heel kort. Haal ze eruit met een schuimspaan, laat ze uitlekken en breng het water weer aan de kook om de noodles te koken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
  4. Pel en snipper de uien en fruit ze in rode palmolie, roomboter of Ghee. Doe de knoflook en het ½ rode pepertje (zeer fijn gesneden zonder zaadlijsten) erbij.
  5. Maak de dressing, proef even en voeg naar hartenlust nog iets toe. Serveer het los bij je gerecht. Zo kan iedereen aan tafel zijn gerecht zelf op smaak maken.
  6. Meng de noodles en zeewiertagliatelle door elkaar en verdeel het over vier borden. Maak in het midden vier kuiltjes en leg daar de uien, wortelen, paprika en peterseliewortel in. Brokkel de schapenkaas erover of leg de plakjes halloumi of het eitje er boven op. Bestrooi met wat gebakken uitjes, sesamzaad en of een groen kruid. 

Ingrediënten

  • 50 gram zeewier tagliatelle
  • 2 winterwortelen of waspeen
  • 2 peterselie wortelen
  • 2 à 3 tenen knoflook
  • 1/2 rood pepertje, de andere helft gebruik je in de dressing
  • 2 rode puntpaprika’s (maar een groene seizoengroente is ook prima en lekker)
  • 2 eetlepels zeesla
  • 250 gram bruine rijst noodles (anders evt. Kamut spaghetti*)

Voor de dressing

  • 4 eetlepels biologische ketjap
  • 9 -10 eetlepels Tamari
  • 2 à 3 eetlepels (rijst)azijn (anders rode balsamico)
  • 1/2 rood pepertje (zeer fijngesneden), anders een snufje chili of cayenne
  • circa 1.5-2 cm vers geraspte gember
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • eventueel wat peper uit de molen
  • 6 eetlepels koolzaadolie

Voor de garnering

  • verbrokkelde schapenfeta, plakjes heel licht geroosterde halloumi of per persoon een gepocheerd eitje.
  • Serveer er wat veldsla, winterpostelein,  ijskruid of zeekraal bij.
  • wat gebakken uitjes, wat rauwe rode ui, verse peterselie, koriander of bieslook en/of wat sesamzaad

Gezondheidstips

Tip à la Rineke:

* Het oogt misschien vreemd maar ik vind kamut spaghetti ook erg lekker in dit recept. Niet altijd zijn noodles, die echt van zilvervliesrijst gemaakt zijn, goed verkrijgbaar. Veel rijst noodles bestaan uit tarwe en witte rijst. Niet echt een aanrader wat betreft voedingsstoffen en ook niet wat betreft je bloedsuikerspiegel.

2015 was het jaar van de bodem: de noodklok werd geluid omdat door uitputting en overbemesting van de bodem onze voeding steeds armer aan o.a. mineralen en sporenelementen wordt. Gelukkig zijn er prachtige initiatieven gaande om de bodem weer duurzaam en vruchtbaar te krijgen (zie bijvoorbeeld deze website). Wij hebben deze voedingsstoffen hard nodig voor onze totale gezondheid. Plantaardig voedsel uit de zee is niet alleen super lekker maar biedt ons een uitzonderlijk aanbod van mineralen en sporenelementen. Fantastisch dat er zoveel bedrijven zijn die zich inzetten om zeegroente op ons bord te krijgen. Kijk voor de aardigheid eens bij het aanbod van deze bedrijven: SeamorefoodYourwell en Marcfoods.