Bloeddruk smoothie

Iedereen kan zonder al teveel tijd in de keuken toch dagelijks zijn groente en fruit binnen krijgen. Een smoothie is een perfecte dagelijkse aanvulling.

Bereiding

Doe alle ingrediënten één voor één in de blender en meng tot een smeuïg geheel.

Ingrediënten

  • 1 appel 
  • 1 sinaasappel
  • 1 banaan
  • 200 gram spinazie (bij voorkeur van volle grond, dat bevat minder nitraat)
  • ca. 50 cc karnemelk (of rijst-/amandelmelk met een heel klein mespuntje krijt)
  • 2 takjes verse pepermunt 
  • 2 takjes verse citroenmelisse (anders 4 takjes verse pepermunt)
  • Flinke scheut citroensap
  • evt. 1 eetlepel kokosmeel of 1 eetlepel (hennep) eiwitpoeder
  • 1 scheutje olie, bijv. olijfolie, maar veel lekkerder wordt je smoothie door een scheutje Happy Perilla Delight (Aman Prana)

Gezondheidstips

Iedereen kan zonder al teveel tijd in de keuken toch dagelijks zijn groente en fruit binnen krijgen. Een smoothie is een perfecte dagelijkse aanvulling. Zeker voor de dagen dat je buitenshuis eet of weinig tijd aan je eten kunt besteden. Heb je ‘luie darmen’ of problemen met je bloedsuikerspiegel doe dan een eetlepel kokosmeel door elke smoothie. Heb je een hogere eiwitbehoefte (bijvoorbeeld na een operatie, bij chronische ziekte of omdat je veel sport/lichamelijk werk verricht) doe er dan een eetlepel eiwitpoeder door. Hennepeiwit is één van de lichtst te verteren eiwitbronnen. Zeker als je deze smoothie ’s morgens drinkt of een zwakke vertering hebt, is dat wel zo prettig voor je spijsvertering. Vergeet niet bij spinazie of nitraatrijke groenten om citroensap en karnemelk (of iets krijt) toe te voegen. Hierdoor worden nitriet en oxaalzuur grotendeels geneutraliseerd. Er zijn vrij veel waarschuwingen voor nitriet. Echter nitriet heeft ook goede eigenschappen: het zorgt namelijk voor bloedvatverwijding en is daarmee een goede hulp bij een hoge bloeddruk. Biologische en volle grondgroente bevatten minder nitraat. Varieer wel dagelijks met de groente- en fruitsoorten als je smoothies maakt en maak het niet te zoet door teveel fruit.