Smoothie

Smoothie

Vol mineralen, gezonde vetten en vezels

Bereiding

Doe het kokoswater, de havermout en de vijgen in de blender. Laat dit een kwartiertje staan. Was, droog en snij de paksoi in stukken. Fruit de groente een paar minuten in een koekenpan (met deksel) in wat kokosolie of olijfolie. Laat het iets afkoelen. Pureer de vijgen en havermout met het kokoswater. Voeg vervolgens de kiwi’s, de avocado en eventueel de pepermuntblaadjes en/of de brandnetel topjes toe. Pureer alles tot een gladde massa. Voeg als laatste de paksoi toe en pureer nogmaals. Lepel deze smoothie op uit een kommetje.

Ingrediënten

  • 1 stronk paksoi
  • een eetlepel kokosolie of olijfolie
  • 500 ml kokoswater (zonder toegevoegde suikers)
  • 3 eetlepels havermout
  • 3 soft of gedroogde vijgen
  • 2 rijpe kiwi’s
  • evt. 6-8 blaadjes verse pepermunt en/of een paar brandneteltopjes
  • 1 avocado
  • 2 afgestreken eetlepels kokosmeel

Gezondheidstips

Smoothies zijn ‘hip’. Gelukkig maar want het is natuurlijk een heel eenvoudige en lekkere manier om veel meer groente en fruit, en daarmee vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten, op een dag te eten. Hieronder een paar tips die wellicht het gezonde effect van je smoothie nog verhogen:

  • Zeker voor mensen met bloedsuikerspiegelproblemen en overgewicht is het belangrijk om veel meer groente dan fruit in hun smoothie te doen. Kies zoveel mogelijk voor fruit dat weinig effect heeft op je bloedsuikers* of voeg een vezel zoals kokosmeel toe aan je smoothie om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel zorgen op de lange duur voor uitputting van de alvleesklier en de lever, voor overgewicht, ontstekingen, hart en vaatziekten, schildklierklachten etc. *http://ajcn.nutrition.org (voor overzicht Glycemische Lading per product)
  • Rauwe ingrediënten zijn gezond vanwege hun enzymen. Maar dit geldt niet voor alle rauwe voedingsmiddelen. Bij koolsoorten, en dus ook bij paksoi, kunnen we de beschermende stoffen pas benutten na korte verhitting. Bovendien zijn koolsoorten in rauwe vorm bij regelmatig gebruik niet gezond voor onze jodiumopname. Jodium hebben we niet alleen nodig voor onze schildklier maar ook voor ons immuun- en hormoonsysteem en voor onze totale gezondheid (zie hier voor meer informatie).
  • Voeg altijd iets van een gezond vet toe aan je smoothie (avocado, kokosolie, olijfolie, hennepolie etc.) Ook dit heeft weer een positief effect op je bloedsuiker en zorgt er tevens voor dat we de vetoplosbare vitamines en antioxidanten ook daadwerkelijk kunnen benutten.
  • Vaak hebben mensen een favoriete smoothie. Wissel echter wel heel regelmatig van ingrediënten. Elke groente heeft zijn eigen specifieke, heilzame eigenschappen en antioxidanten. En die kiezen allemaal hun eigen weg naar alle delen van ons lichaam.
  • Ook al kun je een smoothie drinken, veel gezonder is het om er op te kauwen. Door het kauwen maak je meer enzymen aan waardoor het beter verteerd en opgenomen kan worden. Ook zorgt het voor een groter verzadigingsgevoel.