Reinigende tomatensoep

Reinigende tomatensoep

De zoete aardappelen, uien en knoflook vormen een prachtige bron van inuline. Deze stof helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren en zorgt dat onze goede darmbacteriën kunnen gedijen.

Bereiding

Ui en knoflook fruiten in kokosolie. Vervolgens de gember en de kurkuma erbij doen en daarna het water en de bouillonblokjes. En eventueel de Kombu voor een extra shot aan mineralen en vezels! Aan de kook brengen, de zoete aardappelen toevoegen en gaar laten koken. Dan de brandneteltoppen even mee laten koken. Tegen de kook aanhouden, eventueel de twee rauwe eieren erdoor doen (of de goed afgespoelde witte bonen) en alles pureren met de staafmixer. Vervolgens de tomatensaus erdoor mengen. Niet meer laten koken. Even proeven en wellicht nog aanvullen met wat gember, kurkuma, peper en zout of shoyu.

Wil je de soep meerdere keren opwarmen, dan kun je de brandnetels beter apart koken, ze pureren en in de koelkast bewaren. De volgende dagen kun je dan telkens een kleine eetlepel in je portie soep doen (zie bijlage Wetenswaardigheden bij ‘nitriet’). Maar uiteraard kun je ook voor een ander groen kruid kiezen. Dragon bijvoorbeeld is ook lekker in deze soep.

Ingrediënten

  • 1 flinke ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel kokosolie
  • gemalen gember, kurkuma
  • 1 liter water
  • 4 biologische kruidenbouillonblokjes
  • 2 zoete aardappelen, in stukjes gesneden
  • Evt. 2 stengels Kombu
  • 1 flinke bos brandneteltoppen (of een ander gezond groen kruid) (Plukken met een tuinhandschoen en ze in heet water schoonwassen, na verhitting zijn de prikkels eruit. Bekijk eventueel dit filmpje >)
  • 1 liter biologische tomatensaus
  • evt. 2 eieren of een klein potje witte bonen
  • peper, zout, shoyu naar eigen smaak

Gezondheidstips

  • De zoete aardappelen, uien en knoflook vormen een prachtige bron van inuline. Deze stof helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren en zorgt dat onze goede darmbacteriën kunnen gedijen. Ook voor je brein is inuline een zeer belangrijke voedingsstof. Dit omdat het vooral de aanmaak van Bifidobacteriën stimuleert. Bifido bacteriën zijn van ongekend belang om de rust en kalmte in je brein te bewaren. Zie verder mijn artikel Psychobiotische bacteriestammen.
  • Een eitje of wat witte bonen erdoor hebben niet alleen een verzadigend effect, ze zijn ook bloedsuikerspiegel regulerend. Een ei bevat alle aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Dit is zeker voor vegetariërs maar ook voor sporters belangrijk omdat lang niet alle eiwitten volwaardige eiwitten (met alle essentiële aminozuren) zijn. ‘Essentieel’ wil zeggen dat ons lichaam een voedingsstof niet zelf kan aanmaken en dat we zijn aangewezen op de voeding. Witte bonen daarentegen leveren naast eiwitten ook prachtige extra vezels. Kies je voor bonen als eiwitbron dan heeft dat weer als positief effect dat je moet kauwen op je soep. Je maaltijden goed kauwen is niet alleen van groot belang voor ons verzadingsgevoel (vloeibaar eten geeft niet of nauwelijks verzadiging), het zorgt ook dat je spijsverteringsenzymen dan optimaal kunnen inwerken op de spijsbrij. Alleen wat je goed kunt verteren komt je energie en gezondheid ten goede. En als laatste zorgt kauwen voor een betere doorbloeding in je brein. En dat is van grote meerwaarde voor de zuurstof- en voedingsstoffen toevoer in je brein.
  • Artsen als dr. Richard Beliveau en dr. Denis Gingras raden aan (in het boek ‘Eten tegen kanker’) om dagelijks 17 specifieke voedingsmiddelen te eten. Deze soep bevat er al vijf van (zie verder de bijlage Antioxidanten, vrije radicalen en ORAC-waardes in Weten van (h)eerlijk eten deel 1). Of lees verder in dit artikel over antioxidanten.