Naakte haver met zoete aardappelsaus

Blijdschap voor je smaakpapillen en je spijsvertering

Bereiding

Kook de haver volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking (maak eventueel een heel pak in één keer klaar en vries de rest in of maak er haverwafels van). Schil de zoete aardappelen en kook ze met de rest van de ingrediënten voor de saus gaar (met uitzondering van de olijfolie). Pureer de saus en doe de olijfolie erbij. Rooster de noten en zaden in een droge koekenpan op een heel zacht vuurtje. Snijd de groentes in stukjes en laat het zachtjes beetgaar worden in een koekenpan. Maak op smaak met kurkuma, Tamari en een heel klein scheutje Ketjap. 

Ingrediënten

Saus

  • 600 - 650 gram zoete aardappel
  • 500 ml water
  • 1 biologische kruidenbouillonblokje 
  • 2 tenen knofook
  • Ca. 25 gram verse gember (anders wat gemalen gember)
  • Scheutje olijfolie (of een beetje Fair Trade/biologische rode palm olie)
  • Evt. de raps van een kleine biologische citroen of sinaasappel

Groente

  • Ca. 200 gram groente van het seizoen per persoon (maar kies in elk geval voor wat uien)
  • Olijfolie of Ghee
  • Kurkuma, Tamari (anders zeekraalzout) en wat biologische Ketjap (of anders een beetje honing) om het op smaak te maken

Garnering

  • Een handje geroosterde zonnebloempitten en cashewnoten

Gezondheidstips

Naakte haver en een saus van zoete aardappel; geen toevallige combinatie van mij. Wel eentje die mij zeer aangenaam verraste qua smaak: ik had niet verwacht zo’n romige saus te krijgen van een zoete aardappel. De smaak van de gember maakt het (vind ik) nog lekkerder.

Al met al een top combinatie voor gezonde darmen: de naakte haver met zijn bèta glucanen, de zoete aardappel met flink wat mooie vezels en bètacaroteen en de gember voor een gezonde doorbloeding van de darm en een betere opname van voedingsstoffen. En natuurlijk niet te vergeten de knoflook en uien als natuurlijk antibioticum om ongenode gasten uit je darmen te weren. Ik heb er een gemakkelijk en favoriet recept bij!

Meer weten over naakte haver en waarom ik er zo dol op ben? Klik hier voor het weetje over naakte haver.