Muesli ontbijt koek/reep

Zo kun je onderweg toch je muesli ontbijtje eten

Bereiding

Variatie 1: Muesli ontbijt koek met kaneel

Doe de havermuesli in de blender en doe het vervolgens in een grote kom. Doe ook de bananen in de blender en pureer ze glad. Voeg de bananen samen met de rest van de ingrediënten (met uitzondering van het ei) toe aan de havermuesli. Proef even en voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe. Als het lekker op smaak is spatel je ook de geklutste eieren erdoor. Leg het op een vel bakpapier, doe er een stuk folie over en rol het met een deegroller plat, het lekkerst is om het zo dun mogelijk te maken. Kerf er repen in. Als je muesli met lijnzaad gebruikt zet je ze ca. 55-60 minuten in een voorverwarmde oven op 100 graden. Gebruik je muesli zonder lijnzaad dan zet je ze ca. 40-45 minuten in de oven op ongeveer 140-150 graden. Als je de koeken liever wat harder wilt laat je ze nog een kwartier langer in de oven.

Variatie 2: Omega 3 variatie, op hele lage temperatuur

Doe de havermuesli en pitten in een foodprocessor en maal het grof. Snijd de pruimen, abrikozen of vijgen in kleine stukjes. Meng het met de rest van alle ingrediënten. Proef even en voeg eventueel nog iets van citroen(rasp), zout, zuidvruchten of eventueel een heel klein beetje kokosbloesemsuiker toe. Verdeel het mengsel over 2 vellen bakpapier of 2 paraflex sheets van je droogoven. Maak het wat platter, leg er een stuk folie overheen en rol het uit zodat er een egale plaatkoek ontstaat. Zet het op maximaal 40-50 graden in de oven of doe ze in je droogoven. Keer het na 2-3 uur om en laat vervolgens ook de onderkant opdrogen. Snijdt in repen en bewaar ze koel, droog en donker.

Let op; dit gerecht is (vanwege de Omega 3 in het Chiazaad) alleen te maken in een hete luchtoven die 40-50graden als minimum temperatuur heeft. Of in een droogoven. Als je deze niet hebt kun je ook het Chia zaad en het eiwit poeder weglaten en kiezen voor 2-3 eieren die je erdoor klutst. Vervolgens kun je deze in ca. 40 minuten bakken in je oven op 140 graden.

Ingrediënten

Variatie 1: Muesli ontbijt koek met kaneel

  • 250 gram havermuesli
  • 2 bananen
  • Flinke scheut citroensap
  • Rasp van een biologische citroen
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel gemalen citroengras (sereh)
  • Snufje gember
  • Eetlepel kokosolie (even vloeibaar laten worden als je de oven voorverwarmt)
  • 1 volle eetlepel boekweit
  • Snufje zout
  • Eventueel wat gedroogde cranberries of goji bessen
  • 2 eieren

Variatie 2: Omega 3 variatie, op hele lage temperatuur

  • 250 gram havermuesli
  • 50 gram pompoen- of zonnebloempitten
  • 80 gram heel fijn gesneden pruimen (of vijgen, abrikozen, goji bessen of anders cranberries)
  • 50 gram rijst proteïne (ik heb die van het merk New Care gebruikt) maar je kunt natuurlijk ook een andere gebruiken, bijvoorbeeld citrus peulvruchten proteïne
  • Een flinke scheut citroensap
  • 200 ml havermelk
  • 35 gram chia zaad
  • 10 gram johannesbroodpitmeel (bindmiddel uit natuurvoedingswinkels)
  • Snufje keltisch zeezout
  • Eventueel een beetje (biologische) citroenrasp 

Gezondheidstips

Tip à la Rineke: veel mensen vroegen me naar nog een recept met mijn havermuesli. Dit is erg gemakkelijk, voedzaam, snel en eenvoudig te maken. Ook prima als tussendoortje op sportieve dagen! Als je het lekker vindt kun je ook kiezen voor de dubbele hoeveelheid zodat je (droog) oven niet onnodig vaak aan hoeft.

Tip à la Rineke: wil je je darmfunctie wat extra ondersteunen kies dan het liefst voor pruimen of vijgen vanwege hun hoge vezelgehalte.

Tip à la Rineke: experimenteer ook gerust met een ander plantaardige proteine poeder, ik weet alleen niet hoe het qua smaak uitpakt.