Mediterrane quinoa salade

Mediterrane quinoa salade

Kleurrijk zomers genieten

Bereiding

Quinoa, 550 ml water en de haricots vert ca. 10-13 minuten koken (water is dan verdwenen) en af laten koelen. De mediterrane mix + het bouillonblokje in ca. 50 ml warm water laten wellen. Als het afgekoeld is ook de rest van de ingrediënten erdoor roeren. De zucchini en paprika’s wassen, halveren en zaadlijsten verwijderen. De waspeen schillen en in grove repen snijden. Besmeer allen met olijf- of rijstkiemolie, wrijf ze in met wat zeezout en grill ze beetgaar. Even af laten koelen en het vel van de paprika verwijderen. In grove stukken snijden en door de quinoa met bonen mengen. Ook de gegrilde waspeen en zucchini in lange repen snijden. Dan de dressing en de rozemarijn toevoegen aan de quinoa en een paar uur in laten trekken. Even proeven en desgewenst nog wat peper, zout of rozemarijn toevoegen. Leg de repen paprika, zucchini, en wortel over de quinoa salade. Garneer met eventueel nog wat pompoenpitten, pistachenoten of schijfjes avocado.

Ingrediënten

Voor de salade

  • 250 gram quinoa
  • 300-400 gram gram haricot verts of sperziebonen (anders peulen, doperwten o.i.d)
  • 1 rode ui (zeer fijn gesnipperd)
  • 1 grote zucchini of anders courgette
  • 1 a 2 rode puntpaprika’s
  • 1 a 2 waspenen
  • ca. 10-12 gram zeer fijn gesneden rozemarijn en tijm blaadjes
  • voor de garnering; een paar handjes geroosterde pompoenpitten, pistache noten of 1 avocado

Voor de dressing

  • 25-30 gram Italiaanse kruidenmix + 50 ml heet water
  • 3 eetlepels koolzaadolie
  • 1 a 2 eetlepels pompoenpit-, avocado- of pistache olie (afhankelijk van de garnering die je kiest)
  • 1,5 biologisch bouillonblokje
  • 3 eetlepel balsamico azijn
  • 2 tenen geperste knoflook

Gezondheidstips

Tip à la Rineke: Door de quinoa, de pompoenpitten en de bonen/peulvruchten heb je prachtige en ook nog eens volwaardige eiwitten in deze maaltijd verwerkt. Wil je deze salade als vullende maaltijdsalade eten, kies dan als garnering voor avocado, pompoen- of zonnebloempitten, een lekkere granola, wat geroosterde pistachenoten etc. Voor het milieu zou het fantastisch zijn als iedereen een paar keer per week geen vlees eet. En nog fantastischer zou zijn ook een paar keer per week geen dierlijk eiwit te eten. Dat dit gemakkelijk kan en overheerlijk is, bewijst hopelijk deze fantastische salade.

Door deze kleurrijke salade krijg je een scala aan verschillende antioxidanten: elke kleur groente/fruit heeft zijn eigen specifieke beschermende werking in ons lichaam. Bovendien is een dergelijke salade een weldaad voor je zuur/base evenwicht en daarmee voor je energie! In de zomer komt dit evenwicht bij menigeen verder onder druk te staan door verzurende drankjes en voeding (zoete sapjes, cocktails, ijsjes, frisdrank, biertjes etc).