Kokosreep

Qua vezels is dit een ideaal tussendoortje dat je dagelijks zou kunnen gebruiken. Dan is wat smaakvariatie wel fijn. Je kunt met dit reepje heel gemakkelijk allerlei smaakvariaties bedenken.

Bereiding

Doe de kokosrasp, vezels en kardemom in een kom en meng alles goed. Doe evt. de 4 druppels stevia door het water en meng dit met de kokosrasp. Goed roeren. Maak er ca. 12-14 repen van. Dit kan op meerdere manieren:

  1. In een vormpje van ca. 12 x 7 cm.: doe een klein stukje bakpapier onderin het vormpje, doe 1/12 van het kokosmengsel erin, leg er weer een stukje bakpapier op en druk het dan met de onderkant van een tweede vormpje flink aan. Houd het vormpje op de kop en laat het reepje eruit vallen. Doe vervolgens hetzelfde bij alle andere reepjes. Laat een paar uur opstijven in de koelkast.
  2. Een veel snellere manier (iets minder mooie vorm): leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Verspreid het mengsel dgaal over het bakpapier. Leg er weer een stuk bakpapier op en druk het met een deegroller flink aan. Snijd het in repen of gebruik een uitsteekvormpje. Laat ook dan weer een paar uur opstijven in de koelkast.

Variaties:

Qua vezels is dit een ideaal tussendoortje dat je dagelijks zou kunnen gebruiken. Dan is wat smaakvariatie wel fijn. Je kunt met dit reepje heel gemakkelijk allerlei smaakvariaties bedenken, zoals:

  • Voeg de rasp van een halve biologische citroen/sinaasappel toe en het sap van de sinaasappel of de helft van het citroensap (vul dan aan met water tot 250 ml water).
  • Voeg 25 gram Carobe poeder toe (gebruik dan wel ca. 25 gram kokosbloesemsuiker i.p.v. 30 gram).
  • Voeg ca. 20 gram rauwe cacao toe (hierbij 35 gram kokosbloesemsuiker en 6 druppels stevia).
  • Je kunt er naar hartenlust wat fijngehakte noten of zeer fijn gesneden stukjes gedroogde abrikoos door doen.
  • Je kunt er eventueel 2 koffielepels papayapoeder door mengen als ondersteuning van de eiwitvertering in de maag.
  • Voeg eventueel wat verse, in stukjes gesneden aardbeien toe. Gebruik dan iets meer psylliumvezels.
  • Maak het recept van de lijnzaadcrackers (blz. 47 Weten van (h)eerlijk eten deel 2) eens met psyllium/glucomannan vezels. Voeg dan wel  iets meer water toe. Het grote voordeel: het hoeft niet meer in de oven!
  • Gebruik je creativiteit om er ook eens een hartig reepje van te maken (met bijvoorbeeld zongedroogde tomaatjes en Italiaanse kruiden).

Ingrediënten

  • 250 gram kokosrasp
  • 35 gram psyllium vezels (of Psyllium Glucomannan vezels*)
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 volle theelepel kardemom
  • 250 ml warm water
  • evt. 4 druppels stevia

Gezondheidstips

Een niet-bloedsuikerspiegelverhogend tussendoortje waar je heel lang een verzadigd gevoel aan overhoudt . Het is een prachtige, niet irriterende vezel voor de darm, het helpt mee om cholesterol te verlagen en om afvalstoffen te binden.

* Glucomannan is een vezel met een nog hoger absorberend vermogen dan psyllium alleen . Dus ideaal tijdens een reinigingskuur. De vezels in zowel psyllium als glucomannan zijn tevens hongerremmers.

Zorg altijd dat je ruim voldoende drinkt als je extra vezels gebruikt!

Nog een voordeel.....er komt geen oven aan te pas! Zo eenvoudig maak je van voeding je medicijn