Kippen-kokos-groentesoep

Kip wordt vaak gegeten als hoofdgerecht, maar kip leent zich ook heel goed om in een voorgerecht te verwerken. Misschien eens deze verrassende kippen-kokos-groentesoep proberen.

Bereiding

Kip wordt vaak gegeten als hoofdgerecht, maar kip leent zich ook heel goed om in een voorgerecht te verwerken. Misschien eens deze verrassende kippen-kokos-groentesoep proberen.

Pel en snij de uien en knoflook, doe in een pan en laat glazig worden. Doe vervolgens de kokosolie, sambal of rode peper erbij en laat even smoren. Doe vervolgens de kurkuma, het water, de kip en de bouillontabletten erbij en laat op een laag vuurtje pruttelen. Doe na circa 1 uur de zoete aardappel erbij. Laat alles in ca. 1,5-2 uur gaar worden. Haal de kip eruit en pureer de bouillon met een staafmixer. Doe de kokosmelk, het citroengras en de geraspte gemberwortel erbij. Bewaar het mooie rodere vlees van de kip voor bijv. een curry. Snijd de rest van de kip in kleine stukjes en voeg dit weer bij de bouillon. Snijd ca. 4 ons verse groenten in kleine stukjes en doe ze in de soep. Laat beetgaar worden. Proef of de soep op smaak is en voeg eventueel nog wat zeezout, peper of iets van de specerijen toe en strooi het fijngesneden bosuitje erover.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 theelepel sambal of een half rood pepertje
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1,5 liter water
  • 1 hele biologische soepkip
  • 4 biologische kippenbouillon tabletten
  • 1 zoete aardappel van ca. 250 gram
  • 1 blikje kokosmelk van 400 ml
  • 1 theelepel citroengras
  • 1,5-2 centimeter vers geraspte gemberwortel
  • ca. 4 ons verse klein gesneden groentes (bijv. broccoli, wortel, prei, bleekselderij, taugé, of wat je maar in huis hebt)
  • evt. nog 1 fijngesneden bosuitje vlak voor het serveren erover strooien

Gezondheidstips

De laatste tijd is er veel te doen over kip. Wat is er mis met kip, ons meest gegeten stukje vlees? Eigenlijk een heleboel, zeker als je niet voor biologische kip kiest.
Veel mensen eten zeer regelmatig kip omdat ze denken dat kip niet vet is. Echter, door onze manier van kippen houden en kippen voeren bevatten kippen inmiddels behoorlijk wat vet ten opzichte van eiwit, en daardoor ook heel wat meer calorieën dan jaren geleden. Bovendien is het regelmatig eten van niet-biologisch kippenvlees misschien wel een van de grootste oorzaken van antibiotica resistentie. Veel mensen denken dat een ‘kuurtje’ van de dokter de boosdoener is van onze snel toenemende resistentie tegen antibiotica. Maar via ons voedsel (vlees en vis uit de niet-biologische sector) krijgen we meestal de grootste hoeveelheden binnen. In de biologische kippen- en vleeshouderij wordt veel minder antibiotica ingezet. Kies dus voor biologische kip of biologisch vlees.

Een biologische kip heeft meestal langer op deze aardbodem doorgebracht dan de 42 dagen van de plofkippen waar ´Wakker Dier´ ons voor waarschuwt. Ze kunnen daardoor wat minder mals zijn. Een klein scheutje azijn door je soep of stoofschotel maakt de kip een stuk malser.