Kip met mango curry

Kies je voor slow of voor snel? In elk geval voor lekker en gezond!

Bereiding

Je kunt met dit gerecht een zeer snelle variant of een iets langzamere variant kiezen. Het is maar net waar je zin in hebt. Ik vind geroosterde groente altijd erg lekker, maar mee laten stoven is ook heerlijk en gezond.

Slow food variant

  • 1 biologische soepkip koken in bouillon, af laten koelen, vlees van de botjes halen en fijnsnijden. In een paar porties van 200 gram verdelen. 200 gram direct te gebruiken, de rest invriezen of bewaren in de koelkast.
  • De wortelen schillen en in repen snijden. Ook de paprika halveren en zaadlijsten verwijderen. Insmeren met Ghee of rode palm en even grillen. Dan vel van de paprika verwijderen. Wortel en paprika in stukjes snijden en op het laatst toevoegen.
  • Haver of zilvervlies rijst koken.
  • Verder het recept wat betreft uien fruiten, mango pureren en op smaak maken van hieronder volgen.

Snelle variant

  • Uien en knoflook fruiten in olie. Daarna bio kipblokjes/gesneden kipfilet toevoegen met de kruiden en specerijen. Als je echt voor snel gaat doe je er 1 eetlepel Rijst curry mix of (nog lekkerder vind ik) Kip/marinade kruiden ‘à la Rineke’ bij. Scheut water erbij doen en samen met de in stukjes gesneden wortel en paprika gaar laten stoven. Op smaak maken met peper en zout en desgewenst nog iets meer van de specerijen toevoegen.
  • In de tussentijd quinoa of noodles koken (of wat ik vaak doe: gekookte haver uit de diepvries halen en even in een stoompannetje warm laten worden). Ook de groente in de tussentijd klaarmaken.
  • Als het gaar is de mango pureren in een food processor en bij de uien/kip doen. Niet meer laten koken.

Ingrediënten

Voor 2 à 3 personen

  • 2 ons biologische kip
  • 1 a 1,5 eetlepel rode palm- of kokosolie
  • 2 flinke uien
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 1 winterwortel (of 3 waspenen)
  • 1 a 2 bio puntpaprika (’s)
  • 1 theelepel curcuma (of vers geraspt)

Lekker met sperziebonen, broccoli, peulen en verder quinoahaverkorrels, zilvervliesrijst of boekweit noodles.

  • 1 theelepel gember (of vers geraspt)
  • Snufje kerrie poeder
  • Snufje cayenne of chili naar eigen smaak (of half rood pepertje)
  • 1 rijpe gepureerde mango
  • Peper en keltisch zeezout naar eigen smaak
  • Evtueel serveren met wat verse koriander. En mocht je extra mango in huis hebben: nog wat mango blokjes erover strooien.

Gezondheidstips

Tip a la Rineke

ik bedacht dit recept voor een cliënt met pre-diabetes/metabool syndroom* die erg gek op curry is maar geen kokosmelk/kokosolie kan verdragen. "Zou er niet een lekker alternatief zijn - die ook nog direct zijn klachten in goede banen zou kunnen leiden- zodat hij toch zijn geliefde curry kon blijven eten" vroeg hij zich af? Daarom bedacht ik deze mango variant. Mango bevat de stof mangoferine die bij regelmatige consumptie lijkt bij te dragen aan verlaging van de bloedsuikerspiegel**(omdat een enzym in mango de opname van glucose in de bloedbaan vermindert) Deze meneer adviseerde ik wel om er GEEN zilvervliesrijst bij te eten maar boekweit, haver of quinoa. Deze hebben immers veel minder effect op de bloedsuikerspiegel dan rijst of een tarweproduct. 

Dit gerecht is door de mango, wortelen en rode palmolie ook een rijke bron van bèta-caroteen. Ook meer carotenoïden zijn uitermate welkom in de strijd tegen het metabool syndroom***. En nog super lekker ook!

* als er aan meer dan 3 van deze kenmerken aanwezig zijn spreken we van metabool syndroom: verhoogd nuchter glucose (meer dan 6.1), verhoogde bloeddruk (meer dan 140/90), een BMI van meer dan 30, een tailleomtrek van > 102 bij mannen en > 88 cm bij vrouwen. een HDL cholesterol van < 1.3 en een triglyceriden gehalte van > 1.7. (zie uitgebreide informatie op blz. 377 van mijn boek "Alles draait om je hormonen".

Als je het lekker vindt kun je ook de knoflook pas op het laatst (rauw) door je saus doen. Bovendien heeft rauwe knoflook heeft een groter bloeddruk verlagend effect dan verhitte knoflook.Zie weetje voeding bij hoge bloeddruk

** http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4155986

***Ford ES et al. The metabolic syndrome and antioxidant concentrations. Findings from the third national health and nutrition examination survey. Diabetes 2003;52:2346-2352.