Italiaanse lamsstoofpot

Lamsvlees eten we niet zo vaak. Jammer, want hoewel het tot de vette vleessoorten behoort bevat het meer gezonde Omega 3 vetzuren en eiwitten dan vlees van een dier uit de stal. Omega 3 vetzuren lijken ons te beschermen tegen...

Bereiding

Snijd het vlees in dobbeltjes en bak het kort aan in de roomboter/kokosolie. Doe na een paar minuten de geperste knoflook, de rode wijn, peper en zout erbij. Laat een klein half uur sudderen tot het gaar is. Doe een scheut olijfolie in een andere (koeken)pan en fruit vervolgens de uien. Snijd de paprika in gelijke stukken en snijd de zongedroogde tomaatjes in klein reepjes. Voeg dit bij de uien en laat het beetgaar worden. Schep het door het lamsvlees. Daarna evt. de fijn gesneden munt of basilicum. Maak verder op smaak met peper, zout en evt. nog wat rozemarijn of Italiaanse kruiden. Erg lekker met flink wat sperzieboontjes of spruitjes. Eventueel kun je er ook nog een paar stukjes bruschetta (zie recept bruschetta) of wat zilvervliesrijst bij serveren. Waarom vlees in water of wijn garen zo belangrijk is voor je gezondheid kun je lezen in dit weetje over AGEs

Ingrediënten

  • ca. 4 ons lamsvlees (lamsbout, lamsschouder)
  • 1 mespunt roomboter of kokosolie
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 2 dl. rode wijn
  • paar draaien peper en zout uit de molen
  • 1 flinke theelepel kurkuma
  • 1 dessertlepel rozemarijn
  • 1 dessertlepel Italiaanse kruiden
  • evt. 4 blaadjes verse munt (of wat verse basilicum)
  • 3 flinke uien
  • 2 rode paprika’s
  • 2 eetlepels zongedroogde tomaatjes

Gezondheidstips

Lamsvlees eten we niet zo vaak. Jammer, want hoewel het tot de vette vleessoorten behoort bevat het meer gezonde Omega 3 vetzuren en eiwitten dan vlees van een dier uit de stal. Omega 3 vetzuren lijken ons te beschermen tegen ontstekingen en degeneratieve ziektes. Ook bevat het vlees van dieren die gegraasd/losgelopen hebben de stof CLA. Dit geldt overigens ook voor zuivel van grazende/loslopende dieren. CLA is een stof die ( indien niet aanwezig in onze voeding) een relatie lijkt te hebben met ‘aderverkalking’ en een toename van buikvet. Geen reden trouwens om veel vlees te gaan eten. De norm om maximaal twee keer per week rood vlees te eten blijft nog steeds van kracht als het gaat om het voorkomen van degeneratieve (darm)ziektes.

Als je kiest voor rood vlees (rund, varken, schaap) kies dan voor onbewerkte soorten zonder E-nummers, transvetten en breng het zelf op smaak met heerlijke en eerlijke ingrediënten zoals in dit recept. Ook vlees laten sudderen is een beduidend gezondere manier van vlees bereiden dan vlees bakken.