Hippe, zomerse rode bietensalade.

Vandaag is rood en morgen misschien geel, paars of oranje?

Bereiding

Met deze boost aan ‘superfoods’ uit de supermarkt van de natuur is eten niet alleen een streling voor je ogen en smaakpapillen, het is grotendeels gratis, het geeft een shot aan ‘natuurlijke superfoods’: beschermende stoffen die volop aanwezig zijn in onbespoten voeding, vitamines, mineralen en sporenelementen. En superlekker en zomers! Gewoon een rondje door je tuin en een (schone) berm kan je heel wat ingrediënten voor zo’n salade leveren. Als er heel veel rode bieten zijn vind ik het altijd een sport om deze groente om te toveren tot een oogstrelende rode salade.

Je salade kan bestaan uit veel meer blaadjes dan gewone sla uit de supermarkt. Kies ook eens voor spinazie, rucola, tuinkers, waterkers, look-zonder-look, rode amaranth blad, moerbeiblad, uienloof, rode melde, ijskruid, zeekraal, lamsoren, rode bietenblad, paardenbloemblad en wat duizendblad. Elk seizoen heeft wat te bieden aan salade blaadjes.

Ingrediënten

Rode en roze bloemen garnering

De garnering van rode en roze bloemen kan bestaan uit bijvoorbeeld; malve bloemen, rozen, basilicum bloemen, papaver, rode klaver, bieslook en ui bloemen.

Rode dressing voor een salade met rood zomerfruit en rode biet

  • 2 rode bieten, gekookt en afgekoeld
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 2 tenen knoflook
  • Flinke scheut hennep- of walnotenolie
  • Flinke scheut olijfolie
  • Sap van 1 biologische sinaasappel, rasp van een halve biologische sinaasappel (anders 2 eetlepels citroenhoning)
  • Flinke scheut appelazijn
  • Snufje peper en zout

Rode garnering

  • 2 rode bieten, in dunne plakjes of reepjes gesneden (rauw of gekookt; wat je lekker vindt)
  • Paar radijsjes, in dunne plakjes
  • Handje rode bosvruchten (wijnbessen, aardbeien, rode of zwarte bessen etc)
  • Rode kool kiemen (maar ook lekker met groene zonnebloempit kiemen)
  • En dan nog wat kasha, zonnebloempitten, flinke hand noten, avocado of een gepocheerd eitje, of wat je maar in huis hebt

Gezondheidstips

Maak van je eigen tuin, ook al is het maar een paar vierkante meter of van je balkon, ook een eetbare tuin. (H)eerlijk! En zo doe je ook direct nog iets voor de bijen. Alles wat ze van voedsel kan voorzien is een prima stap in de goede richting

De mensen die mijn Hormonen boek hebben, hebben al heel wat gelezen over de geneeskracht van rode bieten. Maar hieronder nog een korte opsomming van gezonde effecten van dit superfood:

  1. De stof betaine erin verbetert de aanmaak van antioxidant-enzymen door onze lever en de omzetting van homocysteïne.
  2. Het verhoogt de galaanmaak zodat vetten beter verteert en afvalstoffen en cholesterol beter worden afgevoerd.
  3. Dagelijkse consumptie van bietensap draagt bij aan bloeddruk verlaging (3)
  4. Draagt bij aan minder ontstekingen via dezelfde weg als ontstekingsremmers dat doen (4)
  5. De nitraat erin lijkt op veel manieren bij te dragen aan vermindering van risico’s op hart- en vaatziekten. (in combinatie met een groenterijk dieet)
  6. Het verbetert de hersendoorbloeding bij met name ouderen

Bronnen:
(1) https://medlicker.com/535-beetroot-overview-of-health-benefits-and-risk
(2) Nahrung. 2000 Jun;44(3):184-7.The effect of red beet (Beta vulgaris var. rubra) fiber on alimentary hypercholesterolemia and chemically induced colon carcinogenesis in rats.
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25294299 / https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20702806/
(4) COX/LOX vermindering: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461400020X
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18250365
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20951824/