Haver wafels (10-12 stuks)

Mijn alternatief voor rijstwafels

Bereiding

Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Vet een bakplaat in met Ghee, roomboter of anders olijfolie. Maak 10-12 platte wafels van het mengsel met behulp van een uitsteekvorm van ca. 7 cm diameter. Zet ze een half uur in een voorverwarmde oven op 140 graden. Laat afkoelen op een rooster. Heerlijk als ontbijt, tussendoortje, lunch of bijgerecht bij het diner. Doe er een lekkere groentespread op (of een keer een lekker eigengemaakte chutney) Je kunt ze ook alleen met wat roomboter of Ghee eten. Zeker als je ze bij een soepje of salade serveert.

Je kunt met dit recept eindeloos variëren. Als je ze als borrelhapje wilt gebruiken kun je er ook allerlei kruiden, knoflook of specerijen door doen. Mijn favoriete lunch afwisseling is: doe 1 flinke eetlepel mediterrane kruiden, ca. 75 gram Pecorino kaas en 1 a 2 maatschepjes Super Soep Tomaat door het havermengsel. Dan wel zeker 2 gram minder zout gebruiken. Erg lekker met een stukje avocado erop.

Ingrediënten

  • 300 gram gekookte, liefst afgekoelde (naakte)haverkorrels*
  • 4 gram keltisch zeezout
  • 2 biologische eieren
  • 50 gram quinoa vlokken (of gepofte* quinoa of havergrutten)
  • 35 gram boekweitmeel

* zie bij het recept van de crunchy quinoa granola hoe je quinoa poft

Gezondheidstips

Tip à la Rineke: Qua beet en smaak lijken deze wafels natuurlijk niet op rijstwafels. Maar ik bedacht ze wel als vervanger voor rijstwafels. Speciaal voor mensen met een gluten-intolerantie*. Omdat ze glutenvrij zijn, weinig calorieën bevatten en ze super gemakkelijk zijn eten veel mensen zeer regelmatig rijstwafels. Als ze volkoren zijn bevatten ze inderdaad heel wat meer vitale stoffen (vitamines, mineralen en sporenelementen) dan het gemiddelde (kant en klare) glutenvrije brood/cracker/koekje. Maar… rijstwafels (zeker als je ze zonder een eiwitrijk beleg of heel regelmatig eet) zijn flink ontregelend voor je bloedsuikerspiegel. Ik zie in mijn praktijk dan ook heel wat mensen die glutenvrij eten, maar flink wat 'ups en downs' in hun energieniveau hebben door de schommelingen in hun bloedsuikers. Speciaal voor hen bedacht ik deze glutenvrije, eiwitrijke variant voor rijstwafels. Super simpel te maken, lekker, voedzaam, op alle eetmomenten van de dag bruikbaar en ook nog eens boordevol mineralen en sporenelementen. 

*Let op: het gros van de mensen die last van gluten hebben, hebben een glutenintolerantie. Ongeveer 1% heeft echt last van een allergie. De mensen met een gluten-allergie moeten er op letten dat hun haver en quinoa het 'glutenvrij logo' bevatten. Voor de mensen met een intolerantie is dat niet noodzakelijk.