Glutenvrije kruidnoten

Zelf maken geeft je de gelegenheid om een scala aan gezonde voedingsstoffen toe te voegen.

Bereiding

Alle ingrediënten mengen en even proeven. De zoetekauwen willen misschien er nog iets meer kokos bloemsuiker doorheen mengen. Rol er 40-50 ronde bolletjes van en druk de onderkant even plat op een bakplaat met bakpapier. Zet ze een 40 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden en laat ze afkoelen.Als je ze niet krokant wilt haal je ze na ca. 25-30 minuten weer uit de oven.

Ingrediënten

  • 100 gram haver-, hazelnoten- of amandelmeel
  • 100 gram kastanjemeel
  • ¼ kwart theelepel Keltisch zeezout
  • 5 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel kardemom of gemalen anijs
  • 15 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel gemalen vanille
  • 40 a 50 gram gesmolten roomboter, ghee of kokosolie
  • 100 ml havermelk
  • evt. ½ theelepel natrium bicarbonaat

Gezondheidstips

Gezien de stoffen in speculaas zouden speculaasjes en pepernoten een goede bron van antioxidanten kunnen zijn. Speculaaskruiden bevatten namelijk een mix van antioxidanten zoals kaneel, nootmuskaat (of foelie), kruidnagel, kardemom, gember en vaak nog peper, koriander en anijs. Echter, gekochte speculaasjes en pepernoten zitten veelal overvol transvetten, gluten, glucose-fructosesiroop en witte bloem. Zelf maken geeft je de gelegenheid om een scala aan gezonde voedingsstoffen toe te voegen.