Glutenvrij en eiwitrijk courgette brood

Door eiwitten aan je brood toe te voegen voorkom je dat je bloedsuikerspiegel snel piekt en daalt. Zeker als je, zoals in dit brood, haver-, quinoa of boekweit gebruikt als basis.

Bereiding

Pompoenpitten, en komijnzaad in een koekenpan op een heel zacht vuurtje roosteren. De aardappelen schillen, de courgette wassen, zaadlijsten verwijderen (lekker in een soepje) en in een foodprocessor fijn maken. De aardappel moet echt fijn, de courgette mag iets grover blijven. Ca. 2/3 van de pompoenpitten/zaden plus alle andere ingrediënten erbij doen en tot een homogene massa kneden met een mixer met deeghaken. Proef het even en voeg eventueel naar eigen smaak nog iets van de ingrediënten toe. Verdeel het mengsel over 2 ingevette broodbakvormen (of doe er bakpapier in), druk stevig aan en verdeel de rest van de pompoenpitten/zaden over het brood. Deze ook stevig aandrukken. Zet het brood 50-55 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Goed af laten koelen, uit de vorm halen en dan in de koelkast zetten. Lauwwarm serveren is ook erg lekker, maar dan is het brood nog niet stevig. Dit brood rijst niet! Er zitten immers geen gluten in.

Beleg? Eigenlijk jammer om beleg op een dergelijk brood te doen. Alleen wat roomboter is al prima. Voordeel van brood zonder beleg: veel van ons beleg bevat flink wat Omega 6 vetzuren (denk aan kaas, vleeswaren van dieren uit de bio-industrie, spreads, kant-en-klaar met zonnebloemolie etc.) . Deze werken ontstekings-bevorderend bij de overmaat in het gemiddelde Westerse voedingspatroon. En aangezien zo'n 90% van al onze ziektes met ontstekingen te maken hebben lijkt minderen met Omega 6 vetzuren een wijs besluit.

Ingrediënten

* Je kunt natuurlijk ook voor mediterrane, Provençaalse of tuinkruiden kiezen. En uiteraard kun je ook voor alleen gemalen of hele komijn kiezen. Of voeg een theelepel gemalen rozemarijn toe. Doe wat je lekker lijkt!

** Uiteraard kun je ook voor alleen olijfolie kiezen. Met alleen olijfolie zal je brood ook wat minder groen lijken.

  • 1 eetlepel zeesla
  • 500-550 gram courgette of pompoen
  • 200 gram geraspte aardappel
  • 1 a 2 eetlepels olijfolie
  • 1 a 2 eetlepels pompoenpitolie**
  • evt. 1 uitgeperste teen knoflook
  • Eventueel nog een scheutje water als het deeg te droog is

Gezondheidstips

Door eiwitten aan je brood toe te voegen voorkom je dat je bloedsuikerspiegel snel piekt en daalt. Zeker als je, zoals in dit brood, haver-, quinoa of boekweit gebruikt als basis. Veel glutenvrije kant-en-klare producten bestaan uit snelle koolhydraten die je bloedsuikerspiegel flink uit balans kunnen brengen. Ook dit brood is glutenvrij, een weldaad voor menige darm!

Klik hier voor informatie over het pompoenpit proteine >