Frambozen-amandelduo

Als heerlijk toetje, ontbijt of als tussendoortje.

Bereiding

Voor de vulling: Was de frambozen (of het andere fruit), doe ze in een steelpannetje en doe alle ingrediënten, behalve de Agar Agar, erdoor. Laat het op een zacht vuurtje warm worden en spatel dan de Agar Agar er voorzichtig door. Voeg eventueel de cranberries toe.

Voor de bodem: Meng in een beslagkom de ingrediënten voor de bodem. Verdeel dit over 8-10 papieren muffincups. (of doe het in een taartvorm van ca. 20 cm diameter) Het lekkerst is om de bodem  dun te houden. Leg de vormpjes op een bakplaat of de taartvorm op een rooster, zet  in een voorverwarmde oven op 140 graden en bak ze in ca. 30-35 minuten. Laat afkoelen. Als het koud is kun je de vulling erover doen. Daarna een paar uur laten opstijven in de koelkast. Garneer evt. met wat amandelsnippers of nog een paar cranberries. Als je het in wilt vriezen kun je beter het fruitmengsel er niet over doen. Vries dan alleen de muffin cups in.

Ingrediënten

Ingrediënten voor de vulling:

  • 500-750 gram verse frambozen (of evt. diepvriesframbozen) Ander seizoenfruit zoals aardbeien (bessen of kersen zijn  uiteraard ook heerlijk)
  • 1 volle koffielepel (5 gram) kokosbloesemsuiker
  • Eventueel het sap van 1 sinaasappel of van een halve citroen
  • Schil van een ½ biologische citroen
  • 1,5-2 gram Agar Agar (let op dat je je netto fruit goed afweegt om de hoeveelheid agar agar te bepalen)
  • Een heel klein snufje zout
  • Eventueel 2 eetlepels gedroogde cranberries voor een iets steviger beet

Ingrediënten voor de bodem:

  • 2 ons amandelmeel
  • klein snufje zout
  • 2 eieren
  • 1 theelepel kokosbloesemsuiker (of een paar druppels stevia)
  • ½ theelepel gemalen kardemom of ½ theelepel gemalen vanille
  • evt. 1 a 2 volle eetlepels l fijne kokosrasp door het meel mengen
  • 1 volle eetlepel kokosmeel voor mensen met trage darmen of verhoogd cholesterol

Gezondheidstips

Frambozen zijn zeer rijk aan de stof ellaginezuur. Dit lijkt een zeer belangrijke fytochemische stof te zijn in de strijd tegen chronische ziekte. Het schijnt dat deze stof in staat is om giftige stoffen uit ons milieu onschadelijk te maken zodat ze geen toegang krijgen tot ons DNA. Ook bevordert deze stof de ontgifting van onze cellen. Eet ze het liefst  wel onbespoten/van gecontroleerde teelt omdat er wel regelmatig pesticiden op de niet-biologische frambozen worden aangetroffen. Dan eet je niet alleen restanten pesticiden (die vanwege het ontbreken van een schil zeer makkelijk in het vruchtvlees doordringen) maar deze frambozen bevatten ook veel minder fytochemische stoffen om ons te beschermen. Ook de (biologische) citroenschil levert beschermende fytochemische stoffen.

Door de bodem van een taart niet van graan maar van amandelen te maken heb je veel vliegen in één klap: de gluten irriteren je darm niet, amandelen zijn een mooie eiwitbron, er ontstaat geen piek in je bloedsuikers (ook omdat je in deze taart geen suiker maar kokosbloesemsuiker gebruikt) en je hebt door de amandelen ook nog eens een gezonde bron van vetzuren toegevoegd. Het nadeel van amandelen: ze bevatten wel behoorlijk wat fytinezuur! Matig dus je graangebruik (bevat ook veel fytinezuur) als je regelmatig amandelmeel wilt gebruiken. Door  toevoeging van  kokosrasp  en kokosmeel voeg je ook nog eens prima vezels toe, die helpen je cholesterol te verlagen en je darmperistaltiek te verbeteren. Zo gemakkelijk kun je van een taart iets supergezonds maken! Daarom ook heel geschikt als ontbijtje!