Feestelijke Broodjes

of een eigengemaakte Kerst- of Paasstol...

Bereiding

Doe alle ingrediënten, in de volgorde waarin ze hierboven vermeld staan, in de broodbakmachine* en zet het kneed- en rijsprogramma in werking**. Als je speltmeel hebt voeg je zelf zout en gist/zuurdesem toe. Laat het 10-12 uur in de broodbakmachine staan, doe het dan in een bakvorm (of maak er 20 kleine bolletjes van op een bakplaat) en zet het in een op 150 graden voorverwarmde oven. Bak het brood 55 minuten of als je er bolletjes van maakt ongeveer 35 minuten. Besmeer het brood met extra virgin kokosolie of met roomboter en serveer het eventueel lauwwarm. Beleg kun je uitsparen want de smaak is zo ook verrukkelijk.

Amandelspijs (optioneel)
Als je er een 'echte' kerststol met spijs van wilt maken kijk dan eerst even dit filmpje (vanaf de negende minuut) om te zien hoe eenvoudig je spijs in dit brood verwerkt. De ingrediënten voor amandelspijs tref je hieronder***.

* Zonder broodbakmachine kun je dit ook prima maken met een mixer met deeghaken. Als je het deeg goed gemengd hebt doe je er een theedoek over en zet je het op een plek op kamertemperatuur weg. Kneed het na een half uur nogmaals en laat het dan verder rijzen.

** Als je broodbakmachine geen programma heeft, zet je gewoon na 1.5 uur het apparaat uit. Zet het dan weg op kamertemperatuur  om het te laten rijzen.

*** Nog lekkerder maken? Maak je amandelspijs dan een paar dagen van tevoren om de smaken goed tot hun recht te laten komen. Meng vlak voor je het verwerkt het ei erdoor.

Ingrediënten

  • 420 ml amandel-, haver- of rijstmelk
  • 1 flinke scheut olijfolie (of nog lekkerder: 2 eetlepels extra virgin kokosolie)
  • 1 pak (500 gram) spelt broodmix (meel of bloem), liefst biologisch (dynamisch)
  • 90 gram gedroogde abrikozen/vijgen, in hele kleine stukjes gesneden
  • 15 gram anijszaad
  • 5 gram gemalen kaneel
  • 2 gram gemalen kardemom
  • 75 gram gehakte, wat zoete noten zoals cashew-, of pistachenoten
  • 75 gram zonnebloempitten (maal ze tot meel in een foodprocessor)
  • De ingrediënten voor dit brood kun je ook kopen als kant-en-klare broodmix. Je hoeft dan zelf alleen nog de amandel-, haver- of rijstmelk en de olijfolie toe te voegen. Niet zo leuk als zelf je broodmix maken maar wel eenvoudig.

Amandelspijs (optioneel)

  • 200 gram amandelmeel
  • een snufje zout
  • een scheutje citroensap
  • een scheutje water
  • 3 eetlepels honing
  • eventueel de rasp van een halve biologische citroen
  • 1 ei, deze kneed je er vlak voor verwerking door

Gezondheidstips

  • Door haver-, amandel of rijstmelk te gebruiken krijg je, in combinatie met de andere ingrediënten, een zoetere smaak aan je brood. Juist op feestdagen is dit een ideaal broodje. Of je het nu maakt met of zonder spijs; het is een verrukkelijk brood met heel wat positieve eigenschappen: 
  • 1) Door de kaneel, het speltmeel, de noten, de olie, en de zonnebloempitten heeft het weinig effect op je bloedsuikerspiegel. En dat is pure winst als we stabiele energie, een gezond gewicht en een stabiele stemming nastreven.
  •  2) Door het brood zo lang te laten rijzen wordt het fytinezuur en het grootste deel van de gluten afgebroken: ook weer winst omdat je daardoor veel meer voedingsstoffen uit het brood kunt opnemen. 
  • 3) En het laatste is natuurlijk het allerbelangrijkst: het is super lekker en feestelijk en toch een aanwinst voor je gezondheid. Dus gezond en feestelijk genieten gaan prima samen!
  • Wil je het nog wat feestelijker op een kerststol/kerstbroodje laten lijken? Strooi er dan eens inuline poeder over in plaats van poedersuiker. Inuline is een prachtig voedingsmiddel voor je gezonde darmbacteriën. Zo maak je van feestjes ook feestjes voor je darmen!