Crunchy granola met zomerfruit

Heerlijk glutenvrij begin van de dag

Bereiding

Pof de quinoa: Dompel de quinoa een paar minuten onder in water. Laat dan goed uitlekken.

Zet een koekenpan (zonder teflon) met een dikke bodem op het gas. Als de pan flink heet is doe je de quinoa erbij, gas iets lager zetten en de deksel erop doen. Blijf erbij om de pan om de ca. halve minuut te schudden. Na een tijdje hoor je de quinoa poffen. Als je bijna niets meer hoort haal je de pan van het vuur en is je quinoa gepoft. Let op: als je volkoren quinoa ‘a la Rineke’ gebruikt blijft de gepofte quinoa veel kleiner als de kant-en-klaar gekochte. De korrels zijn immers veel kleiner

Teveel werk? Je kunt ook gepofte quinoa of quinoavlokken kopen. Wel een stuk duurder maar dan hoef je dus niet te poffen.

Zet in tussentijd de oven aan op 140 graden. Laat eventueel de kokosolie smelten. Spreid alle ingrediënten (met uitzondering van de quinoa) uit over een bakplaat en meng ze goed. Meng het zout met de olie en verdeel dit over het mengsel. Zet ca. een half uur in de oven op 130 graden. Wel om de 8-10 minuten alles even doorscheppen. De gepofte quinoa erdoor heen mengen en af laten koelen. Goed afgesloten bewaren in een dichte trommel/pot.

Gebruik

Erg lekker: rood zomerfruit met eventueel twee eetlepels rauwmelkse hangop of kefir*. Anders een scheutje granaatappelsap, ongezoet kersensap of wat amandelmelk. Voeg ook een scheut Omega 3 bevattende olie toe (zoals koolzaad, Happy Perillawalnoot-, hennepolie.)

Zie recept voor hangop. Maar rauwe kefir/hangop is inmiddels ook verkrijgbaar in veel natuurwinkels. (merk Rauw Power). Klik hier voor de verkoopadressen

Ingrediënten

Voor ca. 550-600 gram granola

  • 100 gram quinoa
  • 100 gram ongebrande noten
  • 50 gram havervlokken
  • 5 eetlepels boekweit (of kasha)
  • 3 volle eetlepels zonnebloempitten
  • 3 volle eetlepels pompoenpitten
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • 1 kleine theelepel Keltisch zeezout

* Ik varieer wekelijks met de kruiden/specerijen. Ook met een snufje gember, wat citroengras of speculaas- of koekkruiden geef je er steeds weer een andere twist aan. Ook wat betreft de ingrediënten van de granola kun je natuurlijk eindeloos variëren. Dit recept is slechts een voorbeeld, je kunt er uiteraard eindeloos mee variëren. 


  • 2 eetlepels Ghee, gesmolten kokosolie (of olijf-, pompoenpit-, avocado-, hazelnoot-, pistache-, of amandelolie)
  • 1,5 eetlepel anijs- en/of venkelzaad (de combinatie is ook erg lekker. Als je venkel kiest eerst de zaden kneuzen)*
  • 1 koffielepel kaneel (kardemom of een ½ theelepel vanille olie is ook lekker)*
  • Na afkoeling eventueel nog 2 eetlepels hennepzaad en eventueel wat lijnzaad of Chiazaad. En ook erg lekker: 2 eetlepels zeer fijn gesneden stukjes gedroogde papaja of Goji bessen.

Gezondheidstips

Tip à la Rineke: Er zijn legio recepten van granola op internet en in boeken te vinden. Waarom ik toch gemeend heb deze nog toe voegen:

  1. Omdat ik deze zelf echt heel erg lekker vind. In de winter houd ik niet van dit soort koude ontbijten, maar in de zomer... voor een werkdag heerlijk op het terras ontbijten met rood zomerfruit. Hmmm, wat is dat genieten
  2. Omdat deze helemaal glutenvrij is. Zie ook mijn artikel ’Granen verguisd en bejubeld
  3. Omdat deze suikervrij is. Veel recepten met granola zijn gemaakt met flink wat zoetigheid. Zeker aan het begin van de dag is het belangrijk om niet zoveel suikers te eten. Daarom is het ook zo mooi om deze granola te combineren met rood en paars zomerfruit. Dat bevat de minste glucose en fructose van alle fruitsoorten. Bovendien zit het helemaal vol met antioxidanten. Mooie bescherming, ook van je huid tegen de zon.
  4. Sommige recepten geven aan dat je op wel 180 graden je granola kunt maken. Helaas krijg je dan een behoorlijke mate van karamellisatie. Wel lekker maar niet echt gezond te noemen, zie weetje Anti Aging.
    Mocht je toch extra zoetigheid willen toevoegen, doe het dan pas bij je ontbijt. Dan behoudt je ook de geneeskracht van honing en treedt de karamellisatie niet op. Zie weetje honing.
  5. Veel recepten geven dus een verhitting op hoge temperaturen aan. Helaas is dat voor veel vetzuren die in Granola recepten verwerkt worden veel te hoog (voor ingrediënten als lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en ook voor veel oliën die erin gebruikt worden) Dus met de vetten en temperaturen in dit recept zal dat niet gebeuren.