Boerenkool met yoghurt dressing

Je immuunsysteem een steuntje geven

Bereiding

  • Fruit in een koekenpan de uien en knoflook in wat roomboter of kokosolie. Maak op smaak met Keltisch zeezout (of anders een biologische bouillonpoeder) Haal de pan van van het vuur, laat iets afkoelen en roer dan de yoghurt en mierikswortel erdoor. Proef even en voeg naar eigen smaak nog wat zout of mierikswortel toe. Serveer de saus over de groente en haverkorrels.
  • Pocheer eventueel 1 biologisch eitje per persoon en serveer deze er los bij.
  • De wortelen of zoete aardappelen schillen en in gelijke stukken snijden. Doe ze samen met de gewassen en grof gehakte boerenkool in een stoompan en stoom het in ca. 10 minuten beetgaar. Doe ze in een schaal en doe het zout en de honing erover. 

Ingrediënten

  • 1 stronk boerenkool
  • 2 a 3 grote winterwortelen (of 2 flinke zoete aardappelen)
  • Keltisch zeezout naar eigen smaak
  • 1 eetlepel (Manuka) of andere biologische honing
  • Evt. een gepocheerd eitje

Voor de saus

  • een dessertlepel roomboter of extra virgin kokosolie
  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 a 2 theelepels gemalen mierikswortel (pasta of vers geraspt is natuurlijk ook prima
  • 300 ml rauwe zure zuivel of Yomio Biologisch dynamische (of eigengemaakte rauwmelkse yoghurt)
  • Biologische bouillonpoeder of keltisch zeezout naar eigen smaak

Serveren met

  • wat gekookte haverkorrels of zilvervliesrijst 

Gezondheidstips

Tip à la RinekeBekijk dit recept om je eigen rauwmelkse zuivel/hangop te maken, vol met immuun ondersteunende stoffen. Rauwe zuivel en zuivel als Yomio Demeter (die een langdurig fermentatie proces hebben ondergaan) zijn vaak te koop in natuurwinkels. Een dergelijke yoghurt saus kun je natuurlijk op veel manieren serveren. Met elke keer andere groenten en andere kruiden en specerijen kun je van een basis yoghurt saus in een handomdraai iets anders maken.

Tip à la Rineke: Alle voedingsstoffen in dit gerecht, niet een uitgezonderd, hebben een darm- en/of immuun ondersteunende werking. Als je wat gekookte haverkorrels erbij serveert heb je nog een extra ondersteuner in de vorm van bèta -glucan. Zie andere immuun versterkende recepten in ‘Alles draait om je hormonen’.