Asperge-daslook salade

Bereiding

De eieren koken, af laten koelen, pellen en in stukjes snijden. De aardappelen en asperges van de dag ervoor in stukjes snijden. De dressing maken door citroensap, koolzaadolie, zout, kurkuma en zure room of hüttenkäse door elkaar te mengen. De dressing door de eieren, aardappelen en asperges mengen. Vervolgens de bieslook en daslook erdoor scheppen.

Ingrediënten

  • 3 gekookte eieren
  • 3 grote gekookte, afgekoelde aardappelen
  • 10 gekookte, afgekoelde (groene) asperges, in stukjes van circa 1 centimeter gesneden of 1 potje uitgelekte artisjokken
  • 10 verse daslookbladeren, in kleine stukjes geknipt

In een ander jaargetijde kun je dragon gebruiken i.p.v. daslook.

Voor de dressing:

  • 1 theelepel kurkuma
  • 2-3 eetlepels olijf-, hennep- of koolzaadolie
  • 2 eetlepels zure room of ½ bakje hüttenkäse
  • 1 eetlepel bieslook (vers of gedroogd)
  • scheut citroensap
  • wat Keltisch- of zeezout of een scheutje Tamari/shoyu

Gezondheidstips

  • Probeer zoveel mogelijk je lunch samen te stellen uit restjes van de dag ervoor. Dan kost het relatief weinig tijd en hoef je ook niets weg te gooien. Kook iets meer en je hebt de basis voor een lunch voor de volgende dag.
  • Als je een restje eiersalade hebt, kun je ook de aardappelen, asperges en groene kruiden (zonder de dressing) door elkaar mengen en de eiersalade er los bij serveren.
  • De combinatie van asperges/artisjokken met ei is een klassieker. Niet zo vreemd want het is een zeer gezonde combinatie. Het zorgt voor de aanmaak van de antioxidant glutathion: onze belangrijkste ‘beschermheer’.
  • Met Feestdagen iets van koude aardappelen eten is absoluut een goed idee: Alle paaseitjes, paasbroden en heerlijke feesthapjes zijn lekker maar onze goede darmbacteriën kunnen er niet zo goed tegen. Koude aardappelen zijn perfect voedsel voor je darmbacteriën, zeker in de periode dat ze het moeilijk hebben met onze eetgewoontes tijdens de feestdagen