Afrikaanse pompoensoep

Geïnspireerd door een Tanzaniaans recept.

Bereiding

Ui fruiten, knoflook in plakjes gesneden erbij doen. Vervolgens de chili, de gepelde kardemomzaden (even kneuzen in een vijzel) of gemalen kardemom en de kurkuma erbij doen. Na ca 1 minuut de in stukken gesneden pompoen- zonder vruchtvlees/zaden en evt. zonder schil*- het water, de kokosmelk en de gember en bouillon erbij doen. Beetgaar laten worden en pureren. Proef even of de soep goed op smaak is en voeg eventueel nog wat specerijen toe. Dan de kokosolie erdoor roeren. Heerlijk als voorafje, lunch soep of zomaar als tussendoortje. prima mee te nemen in een thermoskannetje. 

*Bij jonge biologische pompoenen hoef je de schil niet te verwijderen. Bij een oudere, niet biologische pompoen de schil verwijderen met een mes of dunschiller.

Ingrediënten

  • 1 flinke ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 mespunt gemalen chili (of spaanse peper of cayenne)
  • 4 kardemom zaden (of 1 theelepel gemalen)
  • 1 theelepel kurkuma
  • Ca. 1 kg pompoen
  • Ca. 1 cm verse gember (of kleine theelepel gemalen)
  • 500 cc water
  • 400 cc kokosmelk
  • 1.5 biologisch bouillonblokje
  • 1 koffielepel kokosolie extra vergin (met kokossmaak)

Gezondheidstips

Als de dagen korter worden en wij minder van onze neurotransmitter serotonine aanmaken zijn er volop pompoenen. Dat kan bijna geen toeval zijn. Pompoen bevat namelijk een stof waaruit we serotonine kunnen aanmaken. Tekorten aan serotonine worden in verband gebracht met inslaapproblemen, herfst-/winterdepressies, energieverlies tijdens de donkere dagen, een verhoogde pijngevoeligheid maar ook met dwangmatige of eenzijdige eetgewoontes, zoals een enorme zin in zoet. Maar juist het eten van zoet verlaagt ons serotonine niveau nog meer. Zet een dergelijk soepje dus regelmatig op het menu als de herfst/winter niet uw tijd van het jaar is.

Ook kinderen zijn (ook al lijken de kruiden scherp) vaak dol op dit soepje. Maak het net zo pittig als je zelf lekker vindt. Laat anders de chili weg als je dat lekkerder vindt. Dit is een van mijn favoriete recepten uit mijn boek Weten van (h)eerlijk eten deel 2