Aardappeltaartje

voor de decembermaand...

Bereiding

Schil de aardappelen en appelen en rasp ze fijn Pel en snipper de ui en doe dit bij de aardappelen/appel. Voeg dan de dan peper, zout en mespuntje chilipoeder/scherpe paprikapoeder of cayennepeper erbij. Roer alles goed door elkaar. Proef het even en voeg eventueel nog wat peper/zout toe. Roer dan ook de eieren en het meel erdoor. Leg een stukje bakpapier op de bodem van je taartvorm (diameter ca. 20 cm). Vet de randen van de taartvorm even in en doe dan je mengsel in de bakvorm. Zet het in een voorverwarmde oven op 140 graden en bak je taartje in ongeveer 45 minuten. Als je taartje lauw warm is doe je de dressing erover zodat die lekker kan intrekken. Je kan het dan direct eten of helemaal laten afkoelen. Eet het als lunch met een lekker soepje erbij, een stukje als tussendoortje of anders bij het avond eten met warme groentes.

Ingrediënten

Voor het aardappeltaartje:

  • 3 biologische aardappelen (ongeveer 350 gram)
  • 1 kleine Elstar appel of een goudrenet
  • 1 ui
  • eventueel 1 teen knoflook
  • 3 eieren
  • peper/zout (ongeveer 15 draaien peper en 15 draaien zout uit de moelen)
  • een mespuntje chilipoeder of cayennepeper of pittige paprikapoeder.
  • circa 30 gram meel (bijvoorbeeld boekweit-, haver- of anders bloem)

Voor de dressing voor je aardappeltaartje:

  • 2 eetlepels lekkere olie (bijvoorbeeld koolzaadoliewalnootolie of een milde olijfolie)
  • 2 volle eetlepels (Manuka)honing
  • De rasp van een halve biologische sinaasappel (wel goed schoonboenen van tevoren)
  • Een snufje zout en als je het lekker vindt ook nog een ½ theelepel gemalen gember

Gezondheidstips

Tip à la Rineke

Waarom dit taartje in de decembermaand? Lijkt niet zo feestelijk misschien? Toch is het een super lekker recept vind ik. En juist in een maand als december zou het zo mooi zijn om een gezonde bloedsuikerspiegel en onze darmbacteriën even wat extra aandacht te geven. En dat doe je met dit gerecht! In de decembermaand hebben zowel je bloedsuikerspiegel en je darmen het best zwaar met alle stress, de feesthapjes en vaak heel ander voedsel dan ze gewend zijn. Even wat extra ondersteuning met een eenvoudig, lekker gerecht als dit is dan toch een kleine moeite?