Aardappelsalade met een zeebries

(H)eerlijke aandacht voor darmen en lever

Bereiding

Was de aardappelen of verwijder eventueel de schil (alleen bij wat oudere aardappelen). Snijd ze in stukken en kook ze beetgaar. Voeg de laatste 10 minuten de geschilde en in stukjes gesneden schorseneren of asperges toe (groene asperges uiteraard niet schillen) en de zeewier tagliatelle toe. Spoel alles af onder de kraan, laat uitlekken en doe het het in een grote schaal en laat het afkoelen. Kneus de Rucola, Brassica etc. blaadjes met een scherp mes en spatel door het aardappelmengsel.Maak de dressing en spatel ook deze erdoor. Laat de salade verder afkoelen in de koelkast. Je kunt de salade in een schaal opdienen maar het ziet er ook erg feestelijk uit om het in een serveer-ring op te dienen. De garnering voeg je op het laatste moment toe.

Ingrediënten

  • 750 gram zilte aardappelen (Marc Foods) *
  • 10-12 schorseneren (groene of witte asperges zijn ook heerlijk)
  • 50 a 60 gram zeewier tagliatelle
  • 1 a 2 zeer fijn gesnipperde rode uien
  • 2 flinke handen Brocco / Brassica / Rucola / Grootbladige tuinkers blaadjes of spruiten** (ook wat achterhouden voor de garnering) 

Voor de dressing

  • 250-300 cc biologische schapen- of geitenyoghurt. Of nog liever: rauwmelkse kefir/hangop/yoghurt*
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels koolzaadolie-, hennep- of pompoenpitolie
  • Peper en zout naar eigen smaak. Verder op smaak maken met wat zeekraalzilt

* merk Rauw Power, zie hier de verkoopadressen: http://www.rawmilkcompany.nl/winkels/

  • 2 eetlepels grove- of honingmosterd
  • 1 a 2 eetlepels (appel azijn)
  • 1 a 2 tenen knoflook
  • Proef even en voeg naar eigen smaak nog iets van bovenstaande ingrediënten toe.

Voor de garnering

  • 4 a 5 eetlepels geroosterde zonnebloem, pompoen en/of pijnboompitten
  • Nog wat fijn gesnipperde groene blaadjes (van bijvoorbeeld Rucola) of wat plakjes radijs
  • Per persoon 1 gepocheerd of zachtgekookt eitje

Gezondheidstips

Variatietips:

* Anders jonge, biologische vastkokende aardappelen

**Je kunt al deze blaadjes/kiemen zelf maken door de zaden ervan te laten kiemen in een kiembakje. Wat in mijn optiek zeker zo goed werkt is de zaadjes in een potje met aarde strooien: tot de rand toe vullen met aarde, flink wat zaadjes erop strooien, afdekken met heel weinig aarde en dit dagelijks bevochtigen. Binnen een paar dagen heb je dan mooie kleine blaadjes die je kunt afknippen. Na een paar dagen kun je normaliter opnieuw oogsten.

Tip à la Rineke: Dit gerecht is er helemaal op gericht om je gezonde darmbacteriën van voedsel te voorzien, zodat ze beter kunnen overleven. Een gezonde darm is een van de voorwaarden voor een gezonde leverfunctie. Door de mineralen in dit gerecht (zeegroenten), de uien, knoflook, het ei en de kruisbloemige groenten ondersteun je de lever ontgifting optimaal. En dat is niet alleen voor je energie, spijsvertering en stemming belangrijk, voor je hormonale gezondheid is het een must!